Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. augusztus 6. 16:06 Adat, Élet

Egész sok orvos végez idehaza, ápolókkal viszont rosszabbul állunk

Nem szerepel rosszul Magyarország uniós összehasonlításban abban a statisztikában, amely a frissen végzett orvosok számát mutatja, a szakápolói pályáknál viszont sokkal hátrébb állunk, derül ki az Eurostat friss statisztikájából.

Számokban: százezer lakosra 2022-ben közel 17 frissen végzett orvos jutott Magyarországon, ápolóként pedig 14-en végeztek. Arányait tekintve a legtöbb orvost Bulgária képzi (30 fő), az ápolóknál viszont messze Hollandia az első (62 fő).

Felülnézet: az unió keleti államaira jellemző, hogy sok orvost képeznek, az ápolóknál viszont épp fordított a helyzet. Ennek talán az lehet a fő oka, hogy a kelet-európai országokban az ápolói és az orvosi pálya között nagyobb az egzisztenciális szakadék, illetve keleten az orvosi szakokon is inkább jellemző, hogy vannak államilag teljes mértékben finanszírozott helyek.

Alulnézet: Magyarországon az államilag finanszírozott felsőoktatási képzéseknél a hallgatóknak nyilatkozatot kell tenniük, amelyben vállalják, hogy a végzés utáni 20 évben legalább annyi időt dolgoznak Magyarországon, mint amennyi ideig állami finanszírozásban tanultak. Ha ez nem teljesül, akkor a képzési díjat utólag ki kell fizetni.

  • A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán a képzés díja jelenleg félévente 1,35 millió forint.
  • Mivel az orvosok szerte Európában keresettek, és a nyugat-európai országokban a karrierjük előrehaladtával jól is keresnek, a későbbi külföldi fizetésükből idővel akár ki is fizethetik a magyar képzés költségét, ezért a szabály náluk csak korlátozottan alkalmas az elvándorlás csökkentésére.
  • Befolyásolja a statisztikát az is, hogy önköltséges alapon sok külföldi diák végez a magyar orvosi szakokon, ők pedig nem Magyarországon állnak munkába.

Tágabb kontextus: az orvosképzés kibocsátása fontos mutató, de önmagában nem mond sokat az ország egészségügyi szolgáltatásának minőségéről, hiszen azt rengeteg más tényező is alapvetően befolyásolja.

  • A hétköznapokban életszínvonalnak nevezett fogalom leírására az egyik – részben az egészségügyhöz kötődő – mutató a születéskor várható élettartam, ebben pedig hagyományosan rosszul állunk.
  • 2023-ban a munkában lévő orvosok 22 százaléka 65 évesnél idősebb volt a KSH adatai szerint, a munkaerőhiány pedig általános, vagyis a viszonylag magas diplomás kibocsátás ellenére is komoly szerkezeti problémákkal küzd a szektor.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet ápoló EU képzés orvos Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 6. 14:08 Adat

A szép magyar alma elmehet külföldre, jöhet helyette az olcsóbb külföldi

Ha nem kapja össze magát az időjárás, akkor a szezon indultával legalábbis eléggé félő, hogy ez fog történni.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 5. 11:23 Adat

Jobban drágultak a magyar utazási irodák, mint az osztrákok, de kevésbé, mint a románok

A középmezőnyben volt Magyarország idén júliusban a társasutazások inflációjában az Európai Unió mezőnyében.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 2. 10:44 Adat

Soha nem volt még ilyen forró nyár Magyarországon

A nyári csúcs azt jelenti, hogy volt zsinórban egy teljes évünk, amikor minden évszakban megdőlt a melegrekord. Az előző 12 hónapban 3 fokkal volt melegebb a megszokottnál.

Fontos

Trippon Mariann
2024. szeptember 8. 16:26 Pénz

Piaci összeomlást okoz majd minden japán kamatemelés?

A japán kamatemelési folyamat okozhat még turbulenciákat, de az elmúlt hetekből tanulva ezeket már felkészültebben várják a piacok.

Vermes Nikolett
2024. szeptember 8. 04:46 Élet

Mit keresnek privát séfek a magyarok konyhájában?

Nem csak a felső tízezer körében nő az igény a privát séfek által biztosított prémium gasztronómiai szolgáltatások iránt.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 7. 05:26 Élet, Pénz

Tizenhat évvel a MÁV Biztosító csődje után még mindig vannak, akik a pénzükre várnak

Birkatürelemre van szükség, mert a vagyonelszámolásnak nincs vége, sőt befejezési határideje sincs, és még azt sem kötelező közölni, ha egyszer vége lesz.