Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. november 7. 15:35 Adat, Élet

Több mint kétszer annyi gyereket szül egy anya a borsodi járásokban, mint a nyugati határszélen

Több mint kétszer annyi gyereket vállal átlagban egy észak-borsodi nő, mint a legnyugatibb magyar településeken élők. Míg az encsi járás 2,3-as születési arányszáma meghaladja valamennyi uniós tagállamét, a szentgotthárdi 1,1-es értékénél lényegében csak Dél-Koreában születik kevesebb gyerek a világ országai közül. 

Számokban: 2013-2017-es adatok alapján (azóta az országos adatok némileg nőttek) borsodi járásokban volt a legmagasabb a termékenységi ráta. Magyarországon öt olyan járás volt – köztük négy Borsodban -, ahol a ráta elérte fenntarthatósághoz szükséges 2,1-es arányszámot.

  • Több nyugat-dunántúli járásban viszont olyan alacsony a mutatószám, mint a leginkább elöregedő európai országokban, Olaszországban és Spanyolországban (1,2-1,3).
 
 
Háttér: ahogy a KSH kutatói írják, a legmagasabb termékenységű népesség lakta területeken különösen magas arányban élnek kedvezőtlen képzettségi, iskolai végzettségi, foglalkoztatási mutatókkal rendelkező (gyakran cigány etnikumú) társadalmi csoportok”.
  • Egy 2005-ös tanulmány szerint a cigány népesség termékenységi arányszáma 3,0 körül lehetett. Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke és a felzárkózásért felelős miniszteri biztos egy 2019-es interjúban azt mondta, hogy a cigány anyák átlagos születési rátája 2,3, tehát átlagosan eggyel több gyereket szülnek, mint a nem cigányok.

Tágabb kontextus: Orbán Viktor 2010-es kormányzása óta jelentősen nőtt a születési ráta Magyarországon. 2010-ben az 1,25-ös arányszámmal az utolsó volt Magyarország az EU-ban, és sehol nem nőtt olyan mértékben a ráta, mint Magyarországon, amely így egy évtized alatt az átlag fölé került az EU-ban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet cigányság születésszám termékenységi ráta Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. december 2. 15:41 Adat, Vállalat

Lefeleződött a diósgyőri stadion megtérülési ideje, már csak 262 év

Újabb öt évig a diósgyőri futballcsapatot fenntartó cég üzemeltetheti a 2018-ban átadott, 13 milliárd forintból felújított miskolci stadiont.

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.