Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. november 7. 15:35 Adat, Élet

Több mint kétszer annyi gyereket szül egy anya a borsodi járásokban, mint a nyugati határszélen

Több mint kétszer annyi gyereket vállal átlagban egy észak-borsodi nő, mint a legnyugatibb magyar településeken élők. Míg az encsi járás 2,3-as születési arányszáma meghaladja valamennyi uniós tagállamét, a szentgotthárdi 1,1-es értékénél lényegében csak Dél-Koreában születik kevesebb gyerek a világ országai közül. 

Számokban: 2013-2017-es adatok alapján (azóta az országos adatok némileg nőttek) borsodi járásokban volt a legmagasabb a termékenységi ráta. Magyarországon öt olyan járás volt – köztük négy Borsodban -, ahol a ráta elérte fenntarthatósághoz szükséges 2,1-es arányszámot.

  • Több nyugat-dunántúli járásban viszont olyan alacsony a mutatószám, mint a leginkább elöregedő európai országokban, Olaszországban és Spanyolországban (1,2-1,3).
 
 
Háttér: ahogy a KSH kutatói írják, a legmagasabb termékenységű népesség lakta területeken különösen magas arányban élnek kedvezőtlen képzettségi, iskolai végzettségi, foglalkoztatási mutatókkal rendelkező (gyakran cigány etnikumú) társadalmi csoportok”.
  • Egy 2005-ös tanulmány szerint a cigány népesség termékenységi arányszáma 3,0 körül lehetett. Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke és a felzárkózásért felelős miniszteri biztos egy 2019-es interjúban azt mondta, hogy a cigány anyák átlagos születési rátája 2,3, tehát átlagosan eggyel több gyereket szülnek, mint a nem cigányok.

Tágabb kontextus: Orbán Viktor 2010-es kormányzása óta jelentősen nőtt a születési ráta Magyarországon. 2010-ben az 1,25-ös arányszámmal az utolsó volt Magyarország az EU-ban, és sehol nem nőtt olyan mértékben a ráta, mint Magyarországon, amely így egy évtized alatt az átlag fölé került az EU-ban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet cigányság születésszám termékenységi ráta Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Török Zoltán
2024. május 25. 05:07 Adat

Nagyot ugrott a pannon puma, de mire mentünk vele?

A régión belül különösen Magyarország és Szlovákia vált külföldi multik alacsony hozzáadott értékű termelőegységeinek lerakatává az uniós tagság 20 éve alatt.

Hajdu Miklós
2024. május 24. 13:41 Adat, Világ

Kolozsváron metrót építenek annyi pénzből, amennyiért a Déli Körvasutat fejlesztik Budapesten

Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy a budapesti vasútfelújítás nem is érinti a vonal teljes hosszát, akkor olcsóbbra jön ki a kolozsvári metróépítés kilométerenkénti költsége.

Stubnya Bence
2024. május 24. 10:23 Adat, Élet

A fiatalok több mint fele legszívesebben elköltözne Magyarországról

Csak a ciprusi fiatalok között vannak vannak többen a magyaroknál a külföldre költözést tervezők az Európai Unió tagországainak mezőnyében.

Fontos

Pletser Tamás
2024. május 26. 05:22 Világ

Messze van még a világ olajfogyasztásának csúcsa

Az egy főre jutó fogyasztás alapján a világ olajfüggése közel 45 éve gyakorlatilag állandó, és nem látszik, mitől változna ez meg belátható időn belül.

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.