Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. június 20. 18:39 Adat, Élet

Az osztrák-magyar határnál a legnagyobb az életszínvonal-különbség

A tényleges egyéni fogyasztás vásárlóerő-paritás szerinti, egy főre vetített mutatója az Európai Unióban (EU) Bulgáriában volt a legalacsonyabb 2022-ben, utána Magyarország, majd Szlovákia következik – olvasható ki az Eurostat friss adataiból. 2021-ben Magyarország és Szlovákia még holtversenyben osztozott az utolsó előtti helyen, 2022-ben Szlovákia kicsivel előrébb jár.

Mi ez a mutató és miért fontos? A tényleges egyéni fogyasztás egy elvont mérőszám, de azt képes megmutatni, hogy az egyének mennyi dologhoz, szolgáltatáshoz jutnak hozzá attól függetlenül, hogy azokat háztartások, a kormányzat vagy nonprofit intézmények fizették ki vagy biztosították. Mindezt a statisztikusok egy mesterséges valutára váltják át, kiküszöbölik a vásárlóerő-különbséget, majd ez alapján a százalékos eltérést mutatják meg az EU-áltaghoz képest.

  • Gyakran az egy főre jutó GDP-vel szoktuk kifejezni egy-egy ország jóléti szintjét, de a tényleges egyéni fogyasztás valójában jobban megragadja az egyének jóléti szintjét, mert kiküszöböli azt, hogy bizonyos szolgáltatások – például az oktatás – igénybe vétele országonként nagyban különbözhet. Az egy főre vetített GDP-adatokban Magyarország szignifikánsan jobban szerepel, nemcsak Bulgáriát, hanem Szlovákiát, Horvátországot, Görögországot is előzi. Csakhogy a jelek szerint ez nem mutatkozik meg az egyéni fogyasztásban.

Számokban: a 2022-es adatok szerint a következőképpen alakul a rangsor – a 100 százalék az az EU-átlag. 

Megállapítható, hogy a 2021-es adatokkal összevetve

  • Magyarország 2 százalékponttal közelebb került az EU-átlaghoz,
  • csakhogy ez a közeledés elmarad a régióétól, ugyanis
  • például Románia mindeközben 6 százalékponttal, Szlovákia 3 százalékponttal, Horvátország szintén 3 százalékponttal került közelebb az EU-átlaghoz. 

Két érdekes tény: Lettország hatalmas javított tavalyhoz képest: míg 2021-ben csak 1 százalékponttal járt Magyarország előtt, addig 2022-ben ez 8 százalékpontra nőtt.

2022-ben 18 EU-országban volt az életszínvonal az EU-átlag alatt, és 9 országban volt fölötte. A legnagyobb tényleges egyéni fogyasztást Luxemburgban, Németországban és Ausztriában találjuk – Ausztria 18 százalékkal haladja meg az átlagot. Ez rávilágít arra is, hogy az osztrák-magyar határ milyen különleges hely az EU-ban: ez az a határvonal, aminek két oldalán a legnagyobb az életszínvonal-különbség, és ez a különbség tavaly óta egy százalékponttal nőtt.

Hiába állítja egy kormányzati szereplő, nagyjából sem értük el Ausztria szintjét, sőt tavaly óta nőtt a relatív különbség. Hende Csaba volt honvédelmi miniszter, fideszes országgyűlési képviselő pár napja írta közösségi média oldalán, hogy szerinte “nagyjából utolértük” Ausztriát: 

  • „Bizony sokáig csak irigykedve néztük szomszédainkat, hogy náluk a Vashegyen aszfaltozott mezőgazdasági utak vannak. Mára azonban már a vaskeresztesi és felsőcsatári hegyen is a felújított utakon kényelmesen lehet közlekedni.”  

Orbán Viktor még 2018-ban tűzte ki célként, hogy Magyarország 2030-ra utolérje Ausztriát, tartozzon az EU legjobb országai közé, vagyis azon 5 ország közé, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet Ausztria-Magyarország EU fogyasztás gazdasági mutatók jólét Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.

Váczi István
2024. február 26. 09:34 Adat

Váratlanul sokkal rosszabbul érzik magukat a magyar vásárlók, hogy lesz ebből növekedés?

Jelentősen romlottak a lakossági fogyasztói kilátások, pedig a kormány a fogyasztás felpörgésétől reméli a gazdasági növekedés újraindulását.

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. március 4. 09:32 Közélet

A magyar gazdaság növekedésén és a költségvetésen is segíthet az EU-tól érkező újabb kétmilliárd euró

A Magyarországnak járó uniós források több mint fele elérhetővé vált, 11,7 milliárd euró sorsa azonban még mindig kérdéses.

Torontáli Zoltán
2024. március 3. 04:34 Tech, Vállalat

Nem szennyeznék, hanem tiszítanák a levegőt az autók, ezzel kísérletezik a Toyota

Miért ne lehetne arra használni az utakon rohangáló rengeteg autót, hogy menet közben kivonják a levegőből a szén-dioxidot? És mihez kellene kezdeni ezze a szén-dioxiddal?

Hajdu Miklós
2024. március 2. 09:30 Tech

Az Apple elfordult attól az ágazattól, amivel egyre inkább összefonódik Magyarország

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések fontosabbnak tűnnek a járműiparnál.