Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. június 17. 11:08 Adat, Élet

Van, amiben már kilenc éve utolértük Ausztriát

Egy 2020-ban született magyar fiúgyerek átlagosan csaknem 62, egy lány pedig 63,5 egészségben eltöltött évre számíthat az életében – derül ki az Eurostat friss adataiból.

Magyarország az uniós országok között a születéskor várható egészséges évek száma alapján az unió középmezőnyébe tartozik. Uniós átlagban a születéskor várható, egészségben eltöltött életévek száma 2020-ban a férfiak esetében 63,5 év, nők esetében 64,5 év volt, tehát a magyar férfiak és nők is valamennyivel rövidebb egészséges életre számíthatnak születéskor, mint egy átlagos EU-állampolgár.

Mindez egyébként azt is jelenti, hogy a magyarok meglehetősen kevés időt tölthetnek el a nyugdíjas éveik alatt egészségesen, a nyugdíjkorhatár ugyanis jelenleg 65 év Magyarországon.

Az EU-ban a nők születéskor várható élettartama 2020-ban átlagosan 5,7 évvel hosszabb volt, mint a férfiaké (83,2 év és 77,5 év). Az Eurostat közleménye szerint az egészségben eltöltött életévek a nők esetében a várható teljes élettartam 78 százalékát, a férfiak esetében pedig 82 százalékát teszik ki. Tehát a férfiak az átlagosan rövidebb életük nagyobb részét élik le egészségesen.

Az EU tagállamai közül 2020-ban Svédországban, Olaszországban és Máltán számíthattak a legtöbb egészséges évre a férfiak és a nők is. A legkevesebb egészségben töltött évre a nők Lettországban, Finnországban és Szlovákiában, a férfiak Lettországban, Litvániában és Észtországban számíthattak. 

Az Eurostat ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy a kiugró adatokat részben az országok által használt statisztikai módszertani különbségek is magyarázhatják arra vonatkozóan, hogy mit értenek egészséges élet alatt.

A várható egészséges életévek száma születéskor az EU húsz tagállamában volt magasabb a nőknél, mint a férfiaknál, és a nemek közötti különbség általában viszonylag kicsi. Hét EU-tagállamban a különbség több mint két év volt, a legnagyobb különbséget Bulgáriában (4,2 év), Észtországban (4,1 év) és Lengyelországban (4 év) mérték. Hat tagállamban várhattak átlagosan több egészségben eltöltött évre a férfiak, mint a nők, a legnagyobb különbségeket Hollandiában (2,8 év), Portugáliában (2,1 év) és Finnországban (1,8 év) regisztrálták.

A régiónkban Magyarországnál csak Lengyelországban számíthatnak átlagosan több egészségben eltöltött évre az emberek, és Lengyelországban 2020-ban már az uniós átlag körüli adatot mértek. 

Az ábra alapján az is meglepő, hogy Ausztriánál Szlovákia kivételével az összes V4-es országnál jobb eredményt produkált, bár itt valószínűleg tényleg sokat számítanak a már emlegetett módszertani eltérések is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem számíthatunk túl hosszú életre Magyarországon, de legalább egészségesnek érezzük magunkatKevés olyan uniós tagállam volt 20 évvel ezelőtt, ahol egy újszülött rövidebb életre számíthatott, mint Magyarországon. Azóta még kevesebb lett.

Adat Élet egészség élet EU várható élettartam Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Murka Domonkos
2023. március 21. 10:59 Adat, Tech

Tényleg olyan nagy baj, ha a TikTok tudja, merre járok, mit eszem, vagy milyen cipőt rendelek?

A megfigyelési kapitalizmus korában az ingyenes alapanyagot adatok formájában szolgáltatjuk, amelyből a termék születik: a viselkedésünk, cselekedeteink előrejelzése.

Bucsky Péter
2023. március 21. 04:34 Adat

Minden századik magyar gyerek már Ausztriában jár iskolába

A magyar gyerekek száma növekszik a leggyorsabban Ausztriában, néhány éven belül a németeket és a törököket is előzhetik.

Bucsky Péter
2023. március 20. 04:33 Adat, Vállalat

64 millió forintba kerül egy akkumulátorgyári munkahely a magyar állam számára

Sokféle formában támogatja a kormány az akkumulátorgyárak letelepedését, és az összegek is olyan jelentősek, hogy abból több évnyi bért ki lehet fizetni.

Fontos

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.

Bogár Zsolt
2023. március 21. 16:56 Világ

Magyarország a tűréshatáron

Az új sorozat arra keresi a választ, milyen helyzetben és hogyan reagál Magyarország az átalakuló világrendre.