Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. június 17. 11:08 Adat, Élet

Van, amiben már kilenc éve utolértük Ausztriát

Egy 2020-ban született magyar fiúgyerek átlagosan csaknem 62, egy lány pedig 63,5 egészségben eltöltött évre számíthat az életében – derül ki az Eurostat friss adataiból.

Magyarország az uniós országok között a születéskor várható egészséges évek száma alapján az unió középmezőnyébe tartozik. Uniós átlagban a születéskor várható, egészségben eltöltött életévek száma 2020-ban a férfiak esetében 63,5 év, nők esetében 64,5 év volt, tehát a magyar férfiak és nők is valamennyivel rövidebb egészséges életre számíthatnak születéskor, mint egy átlagos EU-állampolgár.

Mindez egyébként azt is jelenti, hogy a magyarok meglehetősen kevés időt tölthetnek el a nyugdíjas éveik alatt egészségesen, a nyugdíjkorhatár ugyanis jelenleg 65 év Magyarországon.

Az EU-ban a nők születéskor várható élettartama 2020-ban átlagosan 5,7 évvel hosszabb volt, mint a férfiaké (83,2 év és 77,5 év). Az Eurostat közleménye szerint az egészségben eltöltött életévek a nők esetében a várható teljes élettartam 78 százalékát, a férfiak esetében pedig 82 százalékát teszik ki. Tehát a férfiak az átlagosan rövidebb életük nagyobb részét élik le egészségesen.

Az EU tagállamai közül 2020-ban Svédországban, Olaszországban és Máltán számíthattak a legtöbb egészséges évre a férfiak és a nők is. A legkevesebb egészségben töltött évre a nők Lettországban, Finnországban és Szlovákiában, a férfiak Lettországban, Litvániában és Észtországban számíthattak. 

Az Eurostat ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy a kiugró adatokat részben az országok által használt statisztikai módszertani különbségek is magyarázhatják arra vonatkozóan, hogy mit értenek egészséges élet alatt.

A várható egészséges életévek száma születéskor az EU húsz tagállamában volt magasabb a nőknél, mint a férfiaknál, és a nemek közötti különbség általában viszonylag kicsi. Hét EU-tagállamban a különbség több mint két év volt, a legnagyobb különbséget Bulgáriában (4,2 év), Észtországban (4,1 év) és Lengyelországban (4 év) mérték. Hat tagállamban várhattak átlagosan több egészségben eltöltött évre a férfiak, mint a nők, a legnagyobb különbségeket Hollandiában (2,8 év), Portugáliában (2,1 év) és Finnországban (1,8 év) regisztrálták.

A régiónkban Magyarországnál csak Lengyelországban számíthatnak átlagosan több egészségben eltöltött évre az emberek, és Lengyelországban 2020-ban már az uniós átlag körüli adatot mértek. 

Az ábra alapján az is meglepő, hogy Ausztriánál Szlovákia kivételével az összes V4-es országnál jobb eredményt produkált, bár itt valószínűleg tényleg sokat számítanak a már emlegetett módszertani eltérések is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem számíthatunk túl hosszú életre Magyarországon, de legalább egészségesnek érezzük magunkatKevés olyan uniós tagállam volt 20 évvel ezelőtt, ahol egy újszülött rövidebb életre számíthatott, mint Magyarországon. Azóta még kevesebb lett.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet egészség élet EU várható élettartam Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.