Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2020. március 20. 12:06 Élet

Közel kétszáz lélegeztetőgép érkezik a napokban Kínából, ezzel lakosságarányosan nagyot lépünk előre

Kapkodva készülnek az egész világon a koronavírus-esetek robbanásszerű emelkedésére. A járvány feltartóztatása éppen azért nagyon fontos feladat, mert várhatóan sok súlyos tüdőgyulladásos beteg lesz, akiket intenzív osztályon, lélegeztetőgépek segítségével kell kezelni. Ennek viszont van egy kapacitáskorlátja, részben a humán egészségügyi munkaerő, másrészt az ellátáshoz szükséges fizikai eszközök, azon belül is főleg a lélegeztetőgépek felől.

Ezért viszont nem könnyű feladat manapság lélegeztetőgépet venni, érthető módon az összes európai ország ezeket vadássza. Az olasz Sirio lélegeztetőgépeket forgalmazó magyar cég honlapján például csak annyit lehet olvasni, hogy egyelőre nem szállítanak nekik. 

A Semmelweis Egyetem viszont lépett, március 16-án írt alá egy a szerződést (pdf) a CECZ Közép-európai Kft.-vel összesen 196 lélegeztetőgép beszerzésére. Ennek a tulajdonosa a kínai Shandong Imperial International Investment Limited Company, aminek honlapja nincsen, és az interneten sem tűnik fel a céginformációs oldalakon kívül sehol. A kínai tulajdonú cég 2018-ban még csak 275 millió forint árbevételt ért el, ehhez képest a mostani beszerzés nagy ugrás lesz nekik: az ár 3,2 millió euró, mostani euró árfolyamon 1,2 milliárd forint. Ha marketingben nem is erősek, gyorsan szállítani tudnak: 

március 21-ig 86, március 28-ig további 110 darab gépet fognak átadni.

Magyarország ezzel nemzetközi mércével is sokat lép előre. Sajnos a nemzetközi szervezetek nem vezetnek statisztikát az egy főre jutó lélegeztetőgépről, így csak újságcikkekből lehet információkat találni. Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük azokat az országokat, amikről sikerült információt fellelni.

Magyarországon lakosságarányosan a fejlett országok közül az egyik legmagasabb a lélegeztetőgépek aránya.

 

Fontos azonban kiemelni, hogy nehéz a gépek számát meghatározni: az Egyesült Államokban például 62 ezret használnak, de van még 98 ezer raktáron, amiket szükség esetén be lehet vetni. Ezek a leállított készülékek viszont nem biztos, hogy megfelelő tudásúak minden esetre. 
 
Nem csak Magyarország, mások is sorra vásárolják az új készülékeket. Szlovákiában van helyi gyártó is, északi szomszédunknál 47 darabot vesznek 23 ezer eurós egységáron (mostani árfolyamon 8,9 millió forint).

A Semmeliweis Egyetem által beszerzett új gépek egységára 5,9 millió forint. Ez pedig nem is tekinthető rossznak, ha azt is figyelembe vesszük, milyen viharos gyorsasággal sikerült őket fellelni. Egyébként a sietséget jól mutatja, hogy az átadás-átvétel helyének a ferihegyi repülőteret jelölték meg a felek.

Az azonban nem derül ki a szerződésből, hogy pontosan milyen típusról van szó. Csak annyi látható, hogy 56 nem invazív – tehát kevésbé összetett – eszközt vásárolnak, a többi az invazív, és az árban a tartozékok is benne vannak.

Ezek árát pedig nehéz meghatározni. Más szerződésekben az egyszerűbb gépek 2-3 millió forintos áron szerepeltek az elmúlt években, a nagyobb tudású, összetett gépek 8 millióért. Az említett egyszerűbb Sirio olasz lélegeztetőgépek nettó ára 1,9 millió forint, de közbeszerzésen is 2 millió forintért vásároltak egyszerűbb eszközöket.

Azt sajnos nem tudjuk pontosan, hogy mennyi lélegeztetőgép van Magyarországon. Müller Cecília országos tisztifőorvos nyilatkozata szerint kétezer darab. A gyakorlatban az intenzív és sürgősségi ágyakhoz szinte biztosan tartozik ilyen berendezés, ezekből 1885 volt tavaly a magyar kórházakban. Más osztályokon is vannak azonban ilyen gépek, így a kétezres szám biztosan helytálló, de még lehet ennél több is.

A Semmelweis beszerzésével tehát tizedével nő a hazai lélegeztetőgépek száma.

Ezzel jelentősen nő az a kapacitáskorlát, ami miatt fontos levinni és időben eltolni a megbetegedések számát. Ugyanakkor ha a járvány terjedése a más országokban is látott exponenciális görbén marad, akkor ez is kevés lesz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet járvány koronavírus lélegeztetőgép Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

Az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok, valamint az 55-74 éves nők körében vannak leginkább olyanok, akik enyhíteni tudnák a munkaerőhiányt.