A címben szereplő állítást Charlie Middleton, a Dundee Egyetem tanára szögezi le, majd indokolja meg a Conversationben megjelent írásában. Véleménye szerint ugyanis a témában megjelent eddigi kutatások jelentős része téves megközelítést használ, vagy nem veszi figyelembe a teljes képet.
Middleton is abból indul ki, hogy a közvélekedés szerint az egészséges étkezés egyértelműen drága, mert manapság sok forrásból lehet olcsó, de egészségesnek kevésbé nevezhető ételekhez jutni.
Az írás nem határozza meg egyértelműen, hogy ebben az összehasonlításban mi nevezhető egészséges ételnek, a hivatkozott tanulmányok alapján azonban egyértelmű, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározását érti alatta. Ezek szerint a nagy energiatartalmú (köznapi elnevezéssel magas kalóriatartalmú), de kevésbé tápláló, zsírban, cukorban és/vagy sóban gazdag készítményeket zárják ki egyértelműen ebből a körből.
Nem mindegy azonban, hogy a termékek árát mihez viszonyítjuk – érvel a kutató. Ha például két csokoládés desszertet hasonlítunk össze, és az egyikben kevesebb a zsírtartalom, mint a másikban, az áruk pedig hasonló, akkor a light verzióban többet kell fizetni egy kalória ételért. A probléma azonban az, hogy az emberek döntő többsége nem a kalóriát, hanem az étel adagját, vagyis a tömegét veszi automatikus összehasonlítási alapnak, amikor vásárol.
Márpedig 20 dekagramm csicseriborsó sokkal olcsóbb, mint 20 deka szalonna, tehát ha így gondolkodunk, akkor a definíció szerinti egészségesebb étel kerül kevesebbe. Ezzel a számolással igaz, hogy
még egy sajtburger árához képest is lehet sokkal olcsóbban és egészségesebben étkezni.
A köztudatban lévő drágaság nagyrészt a húsok, a halas készítmények és a tejtermékek viszonylag magas árának, illetve az organikus és az úgynevezett szuperélelmiszerek egyre nagyobb népszerűségének a következménye.
A probléma központi eleme azonban nem az étel ára, hanem az étkezéssel kapcsolatos tudás, az ételek elkészítése és az ehhez szükséges idő megléte. Vagy éppenséggel a hiánya. Egy dolgos hétköznap után hazatérve talán a főzés az utolsó dolog, amihez kedvet kap az ember.
Ezzel párhuzamos jelenség, hogy minél szegényebb körülmények között él valaki, annál inkább hajlamos (túl) kalóriagazdag ételeket enni például gyümölcs helyett, mert az előbbiek nagyobb mértékben okozzák a jóllakottság érzetét. Egy sajtburger ebből a szempontból sokkal hatékonyabbnak tűnik, mint egy alma.
Hiába próbálkoznak még a sztárszakácsok is, mint például Jamie Oliver a gyorsan és könnyen elkészíthető, olcsó, ám mégis egészséges ételek készítésének oktatásával, a szokásokat nehéz megváltoztatni. Az asztalra kerülő étel a személyiségünk központi eleme, és az ilyen átnevelő programok ezt csak a legritkább esetben veszik figyelembe.
Middleton általános tanácsai az olcsóbb és egészségesebb étkezéshez az alábbiak:
Élet
Fontos