Mire ezt olvasod, a boltok hűtőládáiban valószínűleg már nem nagyon találsz olyan fagyasztott zöldséget, amely veszélyes lenne, miután az áruházak kivették a kínálatukból azokat a termékeket, amelyeknél felmerült, hogy Listeria baktériummal fertőzöttek. A gyanú szerint ugyanis Nyugat-Európában kilenc halálos áldozatot követelt és számos megbetegedésért felelős egy olyan fertőzés, amely a Greenyard nevű cég bajai üzeméből indult ki. A termékvisszahívások Európa-szerte mennek.
A cég és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közleményei szerint Baján a tisztasági intézkedések megtétele után jelenleg csak próbatermelés folyik, szigorú ellenőrzéssel, vagyis az üzemből egyelőre nem szállítanak a boltokba új árut.
Mivel azonban a termékvisszahívás a 2016. augusztus 13-tól kezdve gyártott élelmiszerekre (fagyasztott zöldségekre) vonatkozik, lehet, hogy otthon, a hűtődben is van olyan korábban vásárolt termék, amely akár fertőzött is lehet.
Hogy bonyolultabb legyen a helyzet, a Greenyard szinte az összes magyar kiskereskedelmi láncnak a bérgyártója is, ami azt jelenti, hogy ez az egység számos olyan kiszerelést is készít, amelyet a boltok a saját márkáik alatt forgalmaznak.
Nem elég tehát ránézni a csomagoláson lévő márkanévre, hanem a gyártót, illetve a gyárat kell beazonosítani.
Egyelőre azonban nem sok segítséget kaptál ahhoz, hogy eligazodj. Sőt, adott esetben a helyzeted reménytelen.
A brit sajtóban azonnal széles körben elérhetővé vált egy olyan lista, amely tartalmazza az összes érintett terméket. Ezen 43 tétel szerepel, így az ottani fogyasztók könnyen be tudják azonosítani, hogy mi származik Bajáról.
Cikkünk megjelenéséig azonban a NÉBIH még nem tett közzé ilyet. Kértük a hivatalt, hogy küldjön egy magyar listát, amint ez megérkezik, cikkünket kiegészítjük.
Frissítés: A NÉBIH azt mondta nekünk, hogy tételes listát nem tud adni, a gyártót forgalmi korlátozásra kötelezte, aki ennek haladéktalanul eleget tett. “Az üzemben termelt gyorsfagyasztott zöldségek jelentős részét azonban utólag, az EU más üzemeiben más zöldségekkel keverik és ezek különböző márkanév alatt kerülhetnek forgalomba. A gyártó a visszahívást az érintett partnerei értesítésével, bevonásával végzi” – közölték.
A Greenyard belgiumi központja azt mondta nekünk, bizalmas üzleti információ, hogy mely magyarországi áruházláncoknak gyárt a bajai üzem, ezért nem adja ki a partnerek nevét. Azt viszont közölték, hogy szinte az összes magyar áruháznak szállítanak saját márkába csomagolt készítményeket.
Így jobbára most maguk az üzletláncok kommunikálják a problémát, a Penny Market már tegnap nyilvánosságra hozta, hogy mely termékek lehetnek fertőzöttek, és ezt most az Aldi is megtette (a csillagra kattintva láthatod a listát)*GARTENGOLD Gyorsfagyasztott zöldborsó 1kg
GARTENGOLD Gyorsfagyasztott zöldborsó 450g
GARTENGOLD Gyorsfagyasztott csemege kukorica 1kg
GARTENGOLD Gyorsfagyasztott sárgahüvelyű zöldbab 1kg
GARTENGOLD Gyorsfagyasztott francia saláta keverék 1kg
GARTENGOLD Gyorsfagyasztott mexikói zöldségkeverék 1kg
GARTENGOLD Gyorsfagyasztott fejtett bab 500g
GARTENGOLD Gyorsfagyasztott kelbimbó 450g
GARTENGOLD Gyorsfagyasztott brokkoli 450g
GARTENGOLD Gyorsfagyasztott zöldségkeverék brokkolival 450g
GARTENGOLD Gyorsfagyasztott sóskapüré 450g
GARTENGOLD Gyorsfagyasztott egész zöldbab 450g
GARTENGOLD Gyorsfagyasztott bébirépa 450g.
Az Aldi közleményéből viszont egyértelműen kiderül, hogy a náluk vásárolt termékeken hiába keresed a Greenyard cégnevet, mert csak a forgalmazót fogod megtalálni, amely a Hungarofreeze Kft.
Ebből pedig az látszik, hogy ebben az esetben külső segítség és információ nélkül esélyed sincs, hogy megállapítsd a hűtődben lévő termék gyártási helyét.
És hogy még jobban elveszve érezd magad: az is könnyen lehet, hogy a bajai gyártól egy másik gyártó kapacitást bérelt, azaz ott gyártatta le a saját termékeit.
Ebben az esetben ő szerepel gyártóként is a csomagoláson.
A Listeria baktérium egyébként a hűtő hidegét elég jól bírja, de a legalább pár percig tartó főzést már nem, a NÉBIH tájékoztatása szerint ezzel biztosan meg lehet előzni a bajt. Az eddigi megbetegedéseket az okozta, hogy főzés nélkül fogyasztották a zöldséget, például salátákban.
Élet
Fontos