Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. április 21. 07:35 Élet, Közélet

Az állásteremtés és a közmunka piszok jól bejött a Fidesznek

Nagyot tudott erősödni a Fidesz azokon a helyeken, ahol kormányzása kezdetén még magas volt az álláskeresők aránya, de ezt jelentős mértékben sikerült csökkenteni. Az adatok alapján úgy tűnik, hogy még a közmunka elfogadottsága is bejött: azokban a járásokban is jó eséllyel nagyot nőtt a kormánypártok támogatottsága, ahol sok közmunkás lett.

Az elmúlt napokban több gazdasági és társadalmi mutatóval is összevetettük a választások szavazóköri szintű eredményeit annak érdekében, hogy feltárjuk, milyen tényezők befolyásolták a pártválasztást. Kiderült, hogy azokon a helyeken, ahol kevesebb pénzből élnek, nagyobb valószínűséggel választják a Fideszt, de a jövedelem növekedésével látszólag mégsem lehet szavazatokat szerezni. Arra is fény derült, hogy szintén erős a kapcsolat az iskolázottság és a kormánypártiság között: ahol iskolázottabb a népesség, ott kevesebben szavaztak a Fideszre.

Ezúttal azt vizsgáltuk meg, hogy a munkanélküliség összefügg-e a pártválasztással. Az alábbi két térkép arányváltozásokat mutat be. A bal oldalin az látszik, hogy hogyan változott meg az álláskeresők aránya a munkavállalási korú népességhez képest 2010 és 2016 között. A jobb oldali pedig azt mutatja, hogy miként változott a Fidesz-támogatottsága ugyanezeken a területeken. A kép alatti linkre kattintva böngészhetők a pontos adatok.

Egyértelmű, hogy 2010 és 2016 között mindenhol esett az álláskeresők száma. A csökkenés országos átlaga valamivel több mint 50 százalék, de a járások között elég nagy volt a szórás: míg például a Nagykőrösi és a Szécsényi járásban a 25 százalékot sem érte el a csökkenés mértéke, Csorna és Tét környékén a 80 százalékot is meghaladta.

Természetesen az álláskeresők munkavállalási korú népességhez viszonyított aránya is eltérő mértékben változott. Nyilván ebben az is szerepet játszik, hogy a kiindulópont is más volt: 2010-ben a legrosszabb helyzetben lévő Gönci járásban minden negyedik helyi lakos állást keresett, Sopronban és a gazdagabb budai kerületekben azonban csak a 3 százalékuk.

Ez azt is jelenti, hogy a százalékpontban mért változásnak volt egy erős korlátja: ott, ahol már 2010-ben is csak a népesség 5 százaléka kutatott munka után, értelemszerűen nem eshetett ez az arány 5 százalékpontnál többet. Ahol viszont 20 százalék felett volt a mutató, ott jelentős elmozdulásra volt esély.

Utóbbira akadt is példa szép számmal, 16 járásban 10 százalékpontnál nagyobb mértékű csökkenést mutatnak a statisztikai hivatal adatai. A legnagyobb mértékűt Fehérgyarmat környékén, ahol a 2010-es 22,5 százalékról 8 százalék alá esett az álláskeresők aránya. Ezzel szemben Budapesten a 7. és a 8. kerület kivételével sehol sem volt 3 százalékpontot meghaladó csökkenés.

Azokon a helyeken, ahol statisztikailag sokat javult a munkaerőpiaci helyzet, a legtöbb esetben nem versenypiaci állásteremtés, hanem a közmunka áll az adatok mögött. A már említett Fehérgyarmat környékén például a munkakorú népesség hatoda közmunkás, és még ennél is magasabb ez a mutató a Sellyei és a Cigándi járásokban, amelyek szintén előkelő helyen végeztek az álláskeresők arányának csökkenését összesítő listán*A Sellyei járásban 13,3, a Cigándiban 11,2 százalékponttal csökkent az álláskeresők munkaképes lakossághoz viszonyított aránya. Előbbi a negyedik, utóbbi a nyolcadik legmagasabb az összesen 197 járás és kerület között..

 

A közmunka azonban láthatóan nem okozott zavart a kormánypártok támogatottságában. A Fidesz az érvényesen szavazók között nagyobb eséllyel tudott javítani 2014-hez képest azokban a járásokban, ahol sok új munkahely jött létre kormányzásuk első hat évében. A két mutató*Az érvényesen szavazók körében a Fidesz-KDNP listára leadott szavazatok számának százalékpontban kifejezett változása és az álláskeresők munkakorú népességhez viszonyított arányának szintén százalékpontos csökkenése. között viszonylag erős a korreláció*Egy 0 és 1 közötti pozitív vagy negatív előjelű statisztikai mutatószám, ami azt mutatja meg, hogy a két változó mennyire mozog együtt., azaz elég jól együtt mozognak.

Kivételek persze vannak, a már többször emlegetett Fehérgyarmat például eléggé kilóg a sorból, ahogy a szintén észak-alföldi Csengeri járás is, hiszen ezeken a helyeken a javuló munkaerőpiaci helyzet ellenére sem erősödött sokat a Fidesz. A másik véglet Heves illetve Kisvárda: itt úgy lőttek ki a kormánypártok, hogy nem kellettek hozzá olyan nagy számban új munkahelyek.

Ott, ahol a legtöbbet javított a listán a Fidesz 2014-hez képest, kettőben is 10 százalékpontnál nagyobb mértékben csökkent a munkanélküliség, és csak egyben nem érte el a visszaesés mértéke az 5 százalékot. Ezzel szemben azokon a helyeken, ahol a legnagyobb mértékben csökkent a kománypártok támogatottsága, (egy járás kivételével) sehol nem érte el az 5 százalékpontot a munkanélküliségi mutatónk esése. Sőt, hat fővárosi kerületben még a két százalékpontot sem.*A munkanélküliségi mutatónk önmagában nem korrelál a Fidesz aktuális támogatottságával. A támogatottság változásával viszont igen: ahol nagyobb volt 2010-ben az álláskeresők aránya (és ennek megfelelően nagyot is csökkent), ott sokat tudtak erősödni a harmadik ciklusra készülő kormánypártok.

Mindez azt mutatja, hogy azokban a járásokban teljesített felül a Fidesz, ahol a munkanélküliség ténylegesen problémát jelentett 2010-ben, és ezen jelentősen sikerült javítani.

Nem véletlen, hogy a kormányközeli médiához eljutott tervek szerint a kabinet folytatni akarja a munkahelyteremtési programját. A Fidesz 2010-ben egymillió új munkahelyet ígért, amihez még 300 ezer hiányzik. A cél állítólag az lenne, hogy 2020-ra ezek is meglegyenek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet Fidesz-KDNP járások közmunka munaknélküliség országgyűlési választások Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Jandó Zoltán
2024. július 1. 11:11 Adat, Élet

A kempingek drágultak legkevesebbet a szálláshelyek közül az utóbbi két évben

Kétéves időtávon lényegében minden szállástípus esetében nagyon jelentős áremelkedés volt, a kempingek 18 százalékkal vannak a sor végén.

Stubnya Bence
2024. június 27. 16:54 Adat, Élet

Egyre élhetőbb város Budapest, stabilan előzi Prágát, Pozsonyt és Varsót is

Az elmúlt tíz év legjobb eredményét érte el Budapest azzal, hogy 32. helyezett lett az Economist Intelligence Unit listáján.

Hajdu Miklós
2024. június 26. 14:03 Élet, Pénz

Hamarosan csorogni kezd az uniós pénz a magyar lakossághoz

Az otthonfelújítási támogatás keretében érhetnek el a magyar lakossághoz az unió részéről felszabadított források.

Fontos

Stubnya Bence
2024. július 4. 17:21 Közélet, Vállalat

Tovább erősíti a német és izraeli orientációt az új magyar fegyvergyár

Az alapkőletétel előtt két nappal értesült róla a helyi polgármester, hogy Vecsés határában egy német-izraeli cég fegyvergyárat épít.

Stubnya Bence
2024. július 4. 13:11 Adat, Pénz

Csak az észtek és görögök látják borúsabban a magyaroknál a pénzügyi helyzetüket

Pedig nagyot javult egy év alatt itthon a fogyasztói hangulat. Ez arra volt elég, hogy egy helyett két országban legyen rosszabb a helyzet, mint itthon.

Hajdu Miklós
2024. július 3. 15:31 Közélet, Vállalat

Zavarja a kormányt a választások óta dráguló üzemanyag, pedig volt már rosszabb is a helyzet

A hatósági árak bevezetésekor az átlagjövedelemhez képest jóval drágábbak voltak az üzemanyagok, mint most.