Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. szeptember 2. 10:44 Adat

Soha nem volt még ilyen forró nyár Magyarországon

Az elmúlt bő 123 év három legmelegebb hónapjából kettő ezen a nyáron volt, így nem meglepő, hogy az évszakos hőmérsékletrekord is megdőlt. Az idei nyár közel 3 fokkal volt forróbb, mint az előző három évtized átlaga.

Mi történt? A napi adatok alapján az augusztusi átlaghőmérséklet szinte pontosan megegyezett a júliusival. Mivel a Hungaromet korábbi tájékoztatása szerint a július is csak egy hajszállal maradt el attól, hogy az elmúlt 123 év legmelegebb hónapja legyen, ezúttal a rekord is megdőlhetett.

  • Már a június is melegebb volt a megszokottnál, a nyár utolsó két hónapja azonban rendkívüli kánikulát hozott. Az idén nyáron volt minden idők leghosszabb és legintenzívebb hőhulláma is. Ennek eredményeként három éven belül másodszor dőlt meg az évszakos hőmérsékletrekord.

Számokban: az előző három hónap napi átlagok alapján kalkulált középhőmérséklete 23,4 Celsius-fok volt. Ez a legmagasabb, amióta méréseket végeznek, és több mint fél fokkal haladja meg a korábbi, 2022-ben felállított rekordot.

  • Az 1991 és 2020 közötti nyarak átlaghőmérséklete 2,6 fokkal volt alacsonyabb az ideinél. Az emelkedő trendet jól mutatja, hogy 1901 óta az öt legmelegebb nyár mindegyike 2000 után volt, három közülük az elmúlt hat évben.
  • Az első számítások szerint az augusztusi átlaghőmérséklet 24,45 Celsius-fok volt. Ez 0,04 fokkal még több is, mint az ugyanebből az adatsorból kalkulált egy hónappal korábbi. Márpedig a végső számok alapján a júliusi középhőmérséklet mindössze 0,01 fokkal maradt el a történelmi rekordtól.

Felülnézet: a nyári csúcs azt is jelenti, hogy volt zsinórban egy teljes olyan évünk, amikor minden évszakban megdőlt a melegrekord. Tavaly ősszel, illetve idén télen és tavasszal is ez volt a helyzet.

  • Az előző 12 hónap átlaghőmérséklete 13,5 fok volt, ez még az 1991 és 2020 közötti harminc év átlagát is közel 3 fokkal haladja meg, pedig nem ezek volt a leghidegebb évtizedek Magyarországon.

Mi várható? Az ősz is kánikulával indul: az augusztus 24-én kezdődő hőségriasztás jelen állás szerint egészen szeptember 5-ig érvényben lesz. Ez azt jelenti, hogy 25 fok feletti napi átlaghőmérséklet várhatunk a következő napokban is.

  • A nyáron egyébként összesen 28 napon volt érvényben valamilyen riasztás, ehhez jön most még a szeptember eleji öt. Ez a szám azonban lehetett volna magasabb is, az országos középhőmérséklet ugyanis az augusztus 31. előtti három hónapban 35 napon is meghaladta a 25 fokot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost élesben látjuk, mennyivel gyorsabban melegszik fel Magyarország a világátlagnálMagyarországon az idei első hét hónapban 4,4 fokkal volt melegebb, mint a iparosodás előtt, míg a globális átlag ennek majdnem csak a harmada egyéves időtávon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhullámaVégül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSosem volt még ilyen durva hőhullám MagyarországonVolt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat hőhullám hőmérséklet hőség hőségriasztás kánikula nyár Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 09:53 Adat, Élet

Vannak olyan országrészek, ahol több eső esett egy nap alatt, mint a megelőző három hónapban

Az ország nagy részén 24 óra alatt több csapadék hullott, mint a megelőző 30 napban, de voltak olyan mérőpontok, ahol az előző háromhavi mennyiséget is túlszárnyalta.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 13. 15:41 Adat, Vállalat

Egyedül Szíjj László örülhet a mai építőipari adatnak

Miközben továbbra is szenved a hazai építőipar, nagyot ugrott a megrendelésállomány két állami óriásprojektnek köszönhetően, amelyeket a Duna Aszfalt nyert el.

Bucsky Péter
2024. szeptember 12. 06:00 Adat, Közélet

Egyre több lett a protest egy százalék, de Iványi Gáborék iskoláit ez sem mentette meg

Tavaly a MET kapta a negyedik legtöbb felajánlást, és nem ők az egyetlenek, ahol sokkal nagyobb a rendelkezők száma, mint a híveké.

Fontos

Gajda Mihály
2024. szeptember 15. 19:15 Pénz, Vállalat

Európai üzemek zárnak be, romlanak a kilátások az olajiparban

Az év eleji optimizmus után az olajipar komoly nehézségekkel küzd a globális gazdasági problémák miatt, Európában pedig különösen borúsak a kilátások.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 15. 05:42 Élet, Vállalat

Tarthatatlan a helyzet a palackvisszaváltó automatáknál, lépnek a boltok

Sok pénzbe fog kerülni, de elkezdik kiköltöztetni a visszaváltó automatákat az eladótérből, már amennyiben tudják.

Regős Gábor
2024. szeptember 14. 18:26 Pénz

Megakadályozza a fiatalok lakásszerzését az ingatlanpiaci ár-bér spirál?

A magas négyzetméretárak és az alacsony megtakarítási lehetőségek komoly akadályokat gördítenek a fiatalok elé.