Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. augusztus 27. 10:57 Adat

Egyre látványosabb a hazai naperőművek termelésének felfutása

Az elmúlt hetekben a Duna túlmelegedése miatt több ízben is vissza kellett fogni a paksi atomerőmű termelését. Ennek jövőbeli elkerülése érdekében még a szabályozást is módosította a kormányzat. A heti adatokon ugyanakkor a leterhelések hatása nem látszik érdemben.

  • Nagyon látványos ugyanakkor a hazai napelemes termelés felfutása: április vége óta fixen az ilyen erőművek állítják elő az itthon termelt villamosenergia negyedét.
  • Szintén szembetűnő a szenes és gázos erőművek részesedésének csökkenése, ami nagyban hozzájárulhatott, hogy tavaly jelentősen visszaesett az üvegházhatású gázok kibocsátása is Magyarországon.
  • A hőhullámok miatt a fogyasztás is rendkívül magas volt a nyáron: több ízben is évszakos csúcsot döntött a hazai villamosenergia-rendszer terhelése.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár nem számít, ha túl meleg a Duna az atomerőműnél, de mi lesz, ha elkészül Paks 2?Az éjszaka megjelent rendelet lehetővé teszi az eddigi határérték túllépését, amivel már ma is élhet az erőmű, de a jövőben még fontosabbá válhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramotKedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFényesebb lenne a magyar környezetvédelmi siker, ha nem kellene hozzá az ipar vergődéseA naperőművek mellett a lakosság spórolása és nagy ipari üzemek leállása, visszafogása is hozzájárult az üvegházhatású gázkibocsátás jelentős csökkenéséhez.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat áramtermelés atomerőmű hőhullám naperőmű Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. szeptember 12. 06:00 Adat, Közélet

Egyre több lett a protest egy százalék, de Iványi Gáborék iskoláit ez sem mentette meg

Tavaly a MET kapta a negyedik legtöbb felajánlást, és nem ők az egyetlenek, ahol sokkal nagyobb a rendelkezők száma, mint a híveké.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 10. 15:29 Adat, Pénz

Kivételesen jól járnak a nyugdíjasok a kormány inflációs tévedésével

Míg az utóbbi években a nyugdíjasok hitelezték az államot a novemberi visszamenőleges emelésig, idén nőhet a juttatások reálértéke, mert 6 százalék alatt marad az infláció.

Stubnya Bence
2024. szeptember 9. 12:54 Adat

A lakosság negyede-ötöde tűnt el Pest belső kerületeiből 20 év alatt

A kerület kiürülése az egyik ok, amiért a terézvárosi önkormányzat szavazásra bocsátotta az Airbnb-kiadás betiltását.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. szeptember 12. 18:00 Közélet, Vállalat

Hírhedt bűnbanda gyárthatta a hatezer milliárdos magyar cég brazil kötvényét

Előkerült egy olyan dokumentumcsomag T. János György nevével, amelyhez hasonlóakat korábban egy kötvényhamisításban, gyémánt- és adócsalásban utazó brazil bűnbanda használt.

Hajdu Miklós
2024. szeptember 12. 16:03 Vállalat, Világ

Alig lesz hozzáadott érték a BYD magyar gyárában, ha a kínai kormányon múlik

Állítólag arra kéri a kínai kormány az autógyártókat, hogy ne vigyék ki az országból a technológiájukat, külföldön szigorúan csak összeszerelést végezzenek.

Stubnya Bence
2024. szeptember 12. 10:41 Közélet, Vállalat

Nagyon tolná a kisvállalkozásokat a kormány, de honnan lesz hozzá dolgozó?

Javítaná az inflációs időszakot nagyon megszenvedő magyar kkv-k hatékonyságát az erre szakosodott államtitkárság, de az egyik legnagyobb bajukra egyelőre nem hoztak új ötletet.