Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. július 5. 10:32 Adat

Így tömi ki pénzzel a magyar focit a közmédia

Nagyon látványos, hogy mennyire túlárazottan veszi meg a magyar bajnokságok közvetítési jogait a közmédia, ha más országok élvonalbeli ligáinak hasonló bevételeivel vetjük össze a magyar csapatokhoz így befolyó összeget.

  • A hazai labdarúgás közvetítési jogait 2012 óta vásárolja meg a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA). Ezt megelőzően a piacon egy idényre egymilliárd forint körüli összeget fizettek a jogokért, az MTVA azonban már az első szerződésben is 2,5 milliárdot vállalt.
  • Azóta a jogdíjakra szánt összeg tovább emelkedett. Az első megállapodás kifutása után évi 3,8 milliárdot fizettek, a legutóbbi, 2021-es szerződésben azonban már szezononként 9,8 milliárd forintos összeget rögzítettek.
  • Ez nemzetközi összevetésben is sok. Az Eb-re kijutott országok közül az öt nagy liga kivételével csak további öt bajnokság előzi ebből a szempontból az NB I-et. Ezek közül négy gazdaságilag és labdarúgásban is jóval előttünk jár, az ötödik pedig Törökország, amelynek népessége kilencszerese a magyarnak.
  • A magyar csapatok több pénzhez jutnak a közvetítésekből, mint az osztrák és a svájci versenytársaik, de előzik a 40 milliós Lengyelország élvonalbeli együtteseit is. A hasonló népességű, gazdasági erejű, és fociban csak kissé előttünk járó cseheknél a magyarországi negyedét sem éri el a közvetítési jogokból származó bevétel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA focisták fizetésében sikerült utolérni AusztriátA régióban lényegében sehol nem keresnek jobban a focisták, mint nálunk, 2010-hez képest papíron harmincszoros a fizetések emelkedése.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAnnyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióbanPénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan egy mutató, amiben Európa-bajnok a grúz fociEgyetlen európai futballbajnokságban sem költekeztek annyira túl a csapatok, mint Georgiában. Stadionból viszont csak egy épült az országban az előző tíz évben. Nálunk tizennégy.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat európa-bajnokság foci közvetítési jogok labdarúgás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 5. 13:11 Adat

Beragadt fékként lassítja az ipar a magyar gazdaságot, hogy lesz ebből gyorsulás?

Az ipar gyengélkedése valószínűleg egész évben visszafogja a gazdaság teljesítményét, így leginkább csak a fogyasztás bővülésében lehet bízni.

Stubnya Bence
2024. július 4. 13:11 Adat, Pénz

Csak az észtek és görögök látják borúsabban a magyaroknál a pénzügyi helyzetüket

Pedig nagyot javult egy év alatt itthon a fogyasztói hangulat. Ez arra volt elég, hogy egy helyett két országban legyen rosszabb a helyzet, mint itthon.

Bucsky Péter
2024. július 1. 15:21 Adat, Közélet

Mélypontra esett a tenderek értéke, fogyókúra várhat a NER-es építőkre

Idén már növekedésnek indult az építőipari közbeszerzések értéke, de a hazai pénzszűke és az uniós források bizonytalansága beárnyékolja az ágazat kilátásait.

Fontos

Stubnya Bence
2024. július 5. 05:25 Élet, Közélet

Rekord alacsony születésszámok: tankerhajót fordítana meg a kormány, de csodák nincsenek

A születésszámok és a termékenységi ráta is erősen csökkent az utóbbi hónapokban, miközben a demográfiai folyamatokat nem könnyű gyorsan megváltoztatni.

Stubnya Bence
2024. július 4. 17:21 Közélet, Vállalat

Tovább erősíti a német és izraeli orientációt az új magyar fegyvergyár

Az alapkőletétel előtt két nappal értesült róla a helyi polgármester, hogy Vecsés határában egy német-izraeli cég fegyvergyárat épít.

Bucsky Péter
2024. július 4. 05:17 Közélet, Vállalat

Eddig az állam finanszírozta Mészárosék sok ezer milliárdos üzletét, de ígérik, hogy ez megfordul

A koncessziós szerződések arra szolgálnak, hogy a vállalkozók fejlesszenek a későbbi profit reményében, de a magyar autópályák üzemeltetőinek nem kellett várniuk.