Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. június 12. 13:45 Adat

Nincs fideszes többség, ahol a lakosság legalább 60 százaléka érettségizett

Az iskolázottság és a Fidesz választási eredménye közötti összefüggés járások és a települések szintjein kulcsfontosságúnak bizonyult a korábbi választások során, és nincs ez másképp a pártok között vasárnap tartott megmérettetés esetében sem. A kormánypárt EP-választáson elért eredménye jellemzően azokon a településeken lett erősebb, ahol alacsonyabb az iskolázottság.

Számokban: -0,68 a Fidesz EP-listájára leadott szavazatok és a legalább érettségizett lakosság arányai közötti korrelációs együttható, ami erős fordított összefüggést jelez. Ez a mutató 0 és 1 közötti pozitív vagy negatív előjelű értéket vehet fel, nullához közelít, ha a két tényező független egymástól, amikor +/-1 közelébe esik, akkor meghatározó kapcsolatot jelez.

  • Az alábbi ábrán minden pont egy-egy települést jelöl, elhelyezkedésük a helyi választási eredmény és iskolázottság függvényében alakul. Az alacsony szóródásuk és az általuk kirajzolt vonal meredeksége is jelzi, hogy erős összefüggésről van szó. Ahol az érettségizettek aránya meghaladja a 60 százalékot, egyáltalán nem tudott többséget elérni a Fidesz.
  • A Fidesz népszerűségének változása minimális, épp csak említésre méltó összefüggést mutat az iskolázottsággal, amit 0,14-es korreláció jelez. A 2022-es választás listás eredményeihez képest a mostani EP-választáson azokon a településeken esett valamivel nagyobb mértékben vissza a kormánypárt népszerűsége, ahol magasabb az érettségizettek aránya.

 

Előzmények: a Fidesz támogatottsága és az iskolázottság közötti összefüggést járási szinten már a 2018-as országgyűlési választás után kimutattuk, ekkor is erős volt a kapcsolat a legalább érettségivel rendelkező nagykorú lakosság és a kormánypárti szavazatok aránya között. 2022-ben is hasonló megállapításra jutottunk a települési választási és demográfiai adatokat vizsgálva.

Miért fontos ez? Az iskolázottság szintjével sok más társadalmi és gazdasági tényező összefügg, például ahol alacsonyan iskolázott a népesség nagy része, ott a jövedelmek is alacsonyabbak. Nagy valószínűséggel meghatározza továbbá az iskolázottság az államnak, illetve az önkormányzatnak való kiszolgáltatottságot és a propaganda iránti fogékonyságot.

Háttér: egyéni jellemzőket vizsgálunk jobb híján települési szintű adatokkal, így az ökológiai tévkövetkeztetés hibája fenyeget. A területi összefüggések nem szükségképpen érvényesek az egyének szintjén, és a települések elemzésekor ugyanúgy egy egységnek számítanak az aprófalvak (jellemzően ezek a kiugró esetek a fenti ábrákon is), mint a százezres lakosságú megyeszékhelyek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAhol iskolázottabb a népesség, ott kevesebben szavaztak a FideszreA népesség képzettsége a járásokban nagyban megmagyarázza a Fidesz-győzelem arányát.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFidesz-tarolással jár együtt az iskolázatlanok magas arányaMinél nagyobb a legfeljebb általános iskolai végzettségűek aránya a 15 évesnél idősebb felnőtt népességben egy adott településen, annál valószínűbb a Fidesz magas listás támogatottsága.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat 2024-es választások EP-választás Fidesz iskolázottság Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 17:21 Adat

A jól keresők már megtakarítanak, a rosszul keresők még alig tértek magukhoz az inflációs sokkból

A magyar társadalom legjobban kereső ötödének reáljövedelme több mint 20 százalékkal nőtt 2021 elejéhez képest, miközben a legrosszabbul kereső 40 százaléké csak valamivel több, mint 10 százalékkal.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 26. 04:51 Adat, Vállalat

Kubatov Gábor elbüszkélkedett azzal, hogyan fojtogatja a rengeteg pénz a magyar focit

A Ferencváros ma már annyit fizet játékosainak, hogy a focistáknak anyagi szempontból az öt legfontosabb európai liga közé tartozó francia élvonal sem vonzó.

Stubnya Bence
2024. szeptember 25. 17:10 Adat

Orbán növekedési álmai 6 százalékig, az előrejelzések kettővel kevesebbig érnek

A Kötcsén bemondott 3-5 helyett már a 3 és 6 százalék közötti tartományba várja a 2025-ös és 2026-os gazdasági növekedést a miniszterelnök.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 27. 04:52 Tech, Világ

Mire jó az energiacímke, ha ekkora káosz van mögötte?

Itt egy A kategóriás mosógép, ajánlunk hozzá egy A+++-20%-os szárítót, tévéből viszont a G kategóriás a legújabb. Érthető? Nem csoda, ha nem, és erről nem a fogyasztók tehetnek.

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 12:42 Vállalat

A német és az olasz kormány is halasztaná a belsőégésű motorok tiltását, az egyik legnagyobb gyártó szerint ez szürreális ötlet

Az autógyártók mellé állt két európai kormány is a környezetvédelmi normák lazításának ügyében, Carlos Tavares, a Stellantis-csoport vezetője szerint viszont ismert volt a határidő, és most eljött a verseny ideje.

Stubnya Bence
2024. szeptember 25. 13:28 Vállalat

Az európai akkugyártás legnagyobb reménységét is elérte az autóipar válsága

Állományának ötödét építi le a svéd Northvolt, amelynek a költségcsökkentések mellett a stratégiáját is módosítania kellett.