Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. június 9. 15:57 Adat

Közel lesz a 60 százalékhoz a részvétel

Továbbra is messze felülmúlja a mai részvétel a korábbi EP- és önkormányzati választások során tapasztaltakat. A 15 óráig mért 42,04 százalékos adatnál magasabbat eddig csak országgyűlési választásokon mértek. Kérdés, hogy hova vezet a szokatlan lendület, amit a korábbi választási adatok alapján értékelünk.

Számokban: az 1998 óta megtartott választások alapján óránként átlagosan a részvételi arány 4,4 százalékpontos növekedését várhatjuk. Ennek alapján ma 15 óráig a választásra jogosultak 35,2 százalékának kellett volna megjelenni az urnáknál, ám 6,84 százalékponttal többen tették ezt meg.

  • Délután jellemzően lelassul a részvételi arány növekedése óránként 3,9 százalékpontos ütemre. Az elmúlt 26 év 18 országgyűlési, EP- és önkormányzati alapján a részvétel további 15,6 százalékpontos növekedésére lehet számítani 15 és 19 óra között egy átlagos magyarországi választás esetében.

Mi várható? Mindezek arra engednek következtetni, hogy urnazárás idejére a 60 százalék körüli részvétel sem elképzelhetetlen. Ha csak a megszokott ütemben növekszik a szavazáson résztvevők száma, akkor is megközelítjük az 58 százalékot.

  • Ezzel jó eséllyel a mai lesz a legnagyobb részvételi arány mellett megtartott önkormányzati, illetve európai parlamenti választás is Magyarországon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

Statisztikai eszközökkel egyértelműen kimutatható problémák nem voltak a vasárnapi szavazatszámlálás során a fővárosban.

Jandó Zoltán
2024. június 14. 05:08 Adat, Közélet

Megmutatjuk, honnan szerezte vidéki szavazóit Magyar Péter pártja

A Fidesztől egyelőre nem tudott elcsábítani sok szavazót, a régi ellenzéki csoportosulásokat azonban minimum lefelezte a Tisza párt.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 13:45 Adat

Nincs fideszes többség, ahol a lakosság legalább 60 százaléka érettségizett

A kormánypárt EP-választáson elért eredménye jellemzően azokon a településeken lett erősebb, ahol alacsonyabb az iskolázottság.

Fontos

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 17:39 Közélet

Elviheti az idei uniós pénzeink tizenötödét Magyarország migrációs büntetése

Ha tovább harcol a kormány, ugorhat az idei költségvetésbe betervezett uniós bevételek 6,7 százaléka.

Stubnya Bence
2024. június 13. 17:03 Pénz

Több ezer gyerek nélkül maradt babavárós és csokos pár kap esélyt arra, hogy megússza a büntetést

Az érintett párok méltányossági eljárás keretében kérhetik, hogy az állam mondjon le a követeléseiről.