Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. június 9. 15:57 Adat

Közel lesz a 60 százalékhoz a részvétel

Továbbra is messze felülmúlja a mai részvétel a korábbi EP- és önkormányzati választások során tapasztaltakat. A 15 óráig mért 42,04 százalékos adatnál magasabbat eddig csak országgyűlési választásokon mértek. Kérdés, hogy hova vezet a szokatlan lendület, amit a korábbi választási adatok alapján értékelünk.

Számokban: az 1998 óta megtartott választások alapján óránként átlagosan a részvételi arány 4,4 százalékpontos növekedését várhatjuk. Ennek alapján ma 15 óráig a választásra jogosultak 35,2 százalékának kellett volna megjelenni az urnáknál, ám 6,84 százalékponttal többen tették ezt meg.

  • Délután jellemzően lelassul a részvételi arány növekedése óránként 3,9 százalékpontos ütemre. Az elmúlt 26 év 18 országgyűlési, EP- és önkormányzati alapján a részvétel további 15,6 százalékpontos növekedésére lehet számítani 15 és 19 óra között egy átlagos magyarországi választás esetében.

Mi várható? Mindezek arra engednek következtetni, hogy urnazárás idejére a 60 százalék körüli részvétel sem elképzelhetetlen. Ha csak a megszokott ütemben növekszik a szavazáson résztvevők száma, akkor is megközelítjük az 58 százalékot.

  • Ezzel jó eséllyel a mai lesz a legnagyobb részvételi arány mellett megtartott önkormányzati, illetve európai parlamenti választás is Magyarországon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

Statisztikai eszközökkel egyértelműen kimutatható problémák nem voltak a vasárnapi szavazatszámlálás során a fővárosban.

Fontos

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.