Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. február 7. 10:53 Adat

Még négy éve is többet vásároltunk karácsonykor, mint most

Decemberben zsinórban 13. hónapja esett a kiskereskedelmi forgalom, azaz 2023 minden hónapjában kevesebbet vásároltunk, mint egy esztendővel korábban. Ilyenre a 2008-as gazdasági válság óta nem volt példa, igaz, akkor sokkal tovább tartott a visszaesés.

  • A karácsonyi szezon miatt az év utolsó hónapja mindig kiemelkedő forgalmat hoz a kiskereskedelmi egységekben. Ilyenkor (mennyiségben kifejezve) jellemzően negyedével többet vásárolunk, mint az év más időszakaiban. Nem volt ez másképp ezúttal sem: decemberben látványosan nőtt a forgalom a korábbi hónapokhoz képest
  • Ha azonban a korábbi évek decemberéhez viszonyítunk, már nem ennyire fényes a kép. A tavalyi ünnepi szezonnál ugyan csak egy hajszállal vásároltunk kevesebbet, de 2021-hez képest már közel 7 százalékos volt a visszaesés, és még 2019-ben is meghaladta a decemberi forgalom az ideit.
  • Más kérdés, hogy éves összevetésben a decemberi visszaesés már jóval kisebb volt, mint amit a korábbi hónapokban láthattunk. Tavasszal még a 10 százalékot is meghaladta a hanyatlás mértéke, amire a 2008-as válság idején sem volt példa*Igaz az adatok csak részben összehasonlíthatóak, időközben a statisztikai hivatal változtatott a módszertanon.. Ilyen hosszú visszaesési időszak is a válság idején volt utoljára, igaz akkor nem 13 hónapig, hanem több mint 3 évig tartott.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.