Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. október 25. 18:42 Adat

Évek óta nem látott igény jelent meg itthon a motorkerékpárok iránt, de mi az oka ennek?

Negyven százalékkal több motorkerékpárt helyeztek forgalomba Magyarországon 2023 első kilenc hónapjában, mint tavaly egész évben – közölte a Használtautó.hu az iparági adatokat gyűjtő Datahouse-ra hivatkozva. 2021-hez képest ennél is nagyobb, 66 százalékos a növekedés. 

Számokban: a kereslet jelentősen megnőtt, az árak csökkentek, az eladások jelentősen gyorsultak. A legnagyobb használt és új jármű adatbázis alapján az év elején 75 nap kellett átlagosan egy használt motor eladásához, szeptemberre ez 42 napra csökkent.

  • Csaknem másfélszeresése nőtt a motorhirdetések száma ez idő alatt. Az átlagár pedig közel 10 százalékot csökkent, most 1,7 millió forint. 2021-hez nézve azonban ez még így is 37 százalékos drágulást jelez.

Mi változott? Szeder Attila, a Használtautó.hu szakértője azt mondta a G7-nek, hogy az adatokban erős a bázishatás, vagyis az ugrás mögött részben az áll, hogy az elmúlt két évben visszaesett a használt motorok piaca, szűkült a modellválaszték, idén viszont az elhalasztott vásárlásokkal visszatértek a vevők. Emellett a kínálati paletta is jelentősen bővült, azaz mindkét oldalról felpörgött a piac.

  • Nyári adatok alapján két kategória hajtja a növekedést: a nagyobb robogók és a túraendúrók (főleg hosszabb, burkolt utakra használt motorok), szeptemberig ez a két géposztály tette ki az eladások több mint harmadát.

Alulnézet: egyre többen keresnek elektromos motort (két év alatt közel háromszorosára nőtt az érdeklődés), a legnépszerűbb márkák pedig sorrendben a Honda, a Yamaha és a Suzuki. A legnépszerűbb modellek idén eddig a BMW R 1200 GS, a Honda CB 600 F és a Suzuki DL 650 volt.

Tágabb kontextus: európai összehasonlításban Magyarországon meglehetősen kevés motorkerékpár fut az utakon. A trend enyhe emelkedést mutatott az elmúlt pár évben, 2016 és 2020 között az ezer főre jutó járművek száma 16-ról 20-ra emelkedett.

  • A nagy európai piacok közül Olaszországban van a legtöbb motor ezer főre vetítve, a visegrádi négyek közül pedig Csehország emelkedik ki, gyakorlatilag Ausztria szintjén van évek óta. Az összes európai ország között pedig hagyományosan Görögország áll az élen, ott különösen a szigeteken használnak arányaiban sok motort.
  • Az európai iparági szövetség (ACEM) adatai alapján az öt meghatározó európai országban (Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és Egyesült Királyság) az év első felében 600 ezer motort helyeztek forgalomba, ami 11,3 százalékos növekedést jelez. A növekedés a nagy piacokon belül Olaszországban volt a legnagyobb, 19,1 százalék, vagyis gyakorlatilag fele a magyar ütemnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Datahouse Használtautó.hu motor motorkerékpár vásárlás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.