Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. október 25. 18:42 Adat

Évek óta nem látott igény jelent meg itthon a motorkerékpárok iránt, de mi az oka ennek?

Negyven százalékkal több motorkerékpárt helyeztek forgalomba Magyarországon 2023 első kilenc hónapjában, mint tavaly egész évben – közölte a Használtautó.hu az iparági adatokat gyűjtő Datahouse-ra hivatkozva. 2021-hez képest ennél is nagyobb, 66 százalékos a növekedés. 

Számokban: a kereslet jelentősen megnőtt, az árak csökkentek, az eladások jelentősen gyorsultak. A legnagyobb használt és új jármű adatbázis alapján az év elején 75 nap kellett átlagosan egy használt motor eladásához, szeptemberre ez 42 napra csökkent.

  • Csaknem másfélszeresése nőtt a motorhirdetések száma ez idő alatt. Az átlagár pedig közel 10 százalékot csökkent, most 1,7 millió forint. 2021-hez nézve azonban ez még így is 37 százalékos drágulást jelez.

Mi változott? Szeder Attila, a Használtautó.hu szakértője azt mondta a G7-nek, hogy az adatokban erős a bázishatás, vagyis az ugrás mögött részben az áll, hogy az elmúlt két évben visszaesett a használt motorok piaca, szűkült a modellválaszték, idén viszont az elhalasztott vásárlásokkal visszatértek a vevők. Emellett a kínálati paletta is jelentősen bővült, azaz mindkét oldalról felpörgött a piac.

  • Nyári adatok alapján két kategória hajtja a növekedést: a nagyobb robogók és a túraendúrók (főleg hosszabb, burkolt utakra használt motorok), szeptemberig ez a két géposztály tette ki az eladások több mint harmadát.

Alulnézet: egyre többen keresnek elektromos motort (két év alatt közel háromszorosára nőtt az érdeklődés), a legnépszerűbb márkák pedig sorrendben a Honda, a Yamaha és a Suzuki. A legnépszerűbb modellek idén eddig a BMW R 1200 GS, a Honda CB 600 F és a Suzuki DL 650 volt.

Tágabb kontextus: európai összehasonlításban Magyarországon meglehetősen kevés motorkerékpár fut az utakon. A trend enyhe emelkedést mutatott az elmúlt pár évben, 2016 és 2020 között az ezer főre jutó járművek száma 16-ról 20-ra emelkedett.

  • A nagy európai piacok közül Olaszországban van a legtöbb motor ezer főre vetítve, a visegrádi négyek közül pedig Csehország emelkedik ki, gyakorlatilag Ausztria szintjén van évek óta. Az összes európai ország között pedig hagyományosan Görögország áll az élen, ott különösen a szigeteken használnak arányaiban sok motort.
  • Az európai iparági szövetség (ACEM) adatai alapján az öt meghatározó európai országban (Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és Egyesült Királyság) az év első felében 600 ezer motort helyeztek forgalomba, ami 11,3 százalékos növekedést jelez. A növekedés a nagy piacokon belül Olaszországban volt a legnagyobb, 19,1 százalék, vagyis gyakorlatilag fele a magyar ütemnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Datahouse Használtautó.hu motor motorkerékpár vásárlás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.

Debreczeni Anna
2024. február 18. 13:13 Adat, Élet

Tarolnak a társkereső alkalmazások, egyre többen hajlandóak fizetni is értük

Csaknem 5 milliárd dollárosra (1800 milliárd forint) nőtt az online társkereső alkalmazások piaca 2022-ben, amit toronymagasan vezet a Tinder.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.