Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. október 25. 18:42 Adat

Évek óta nem látott igény jelent meg itthon a motorkerékpárok iránt, de mi az oka ennek?

Negyven százalékkal több motorkerékpárt helyeztek forgalomba Magyarországon 2023 első kilenc hónapjában, mint tavaly egész évben – közölte a Használtautó.hu az iparági adatokat gyűjtő Datahouse-ra hivatkozva. 2021-hez képest ennél is nagyobb, 66 százalékos a növekedés. 

Számokban: a kereslet jelentősen megnőtt, az árak csökkentek, az eladások jelentősen gyorsultak. A legnagyobb használt és új jármű adatbázis alapján az év elején 75 nap kellett átlagosan egy használt motor eladásához, szeptemberre ez 42 napra csökkent.

  • Csaknem másfélszeresése nőtt a motorhirdetések száma ez idő alatt. Az átlagár pedig közel 10 százalékot csökkent, most 1,7 millió forint. 2021-hez nézve azonban ez még így is 37 százalékos drágulást jelez.

Mi változott? Szeder Attila, a Használtautó.hu szakértője azt mondta a G7-nek, hogy az adatokban erős a bázishatás, vagyis az ugrás mögött részben az áll, hogy az elmúlt két évben visszaesett a használt motorok piaca, szűkült a modellválaszték, idén viszont az elhalasztott vásárlásokkal visszatértek a vevők. Emellett a kínálati paletta is jelentősen bővült, azaz mindkét oldalról felpörgött a piac.

  • Nyári adatok alapján két kategória hajtja a növekedést: a nagyobb robogók és a túraendúrók (főleg hosszabb, burkolt utakra használt motorok), szeptemberig ez a két géposztály tette ki az eladások több mint harmadát.

Alulnézet: egyre többen keresnek elektromos motort (két év alatt közel háromszorosára nőtt az érdeklődés), a legnépszerűbb márkák pedig sorrendben a Honda, a Yamaha és a Suzuki. A legnépszerűbb modellek idén eddig a BMW R 1200 GS, a Honda CB 600 F és a Suzuki DL 650 volt.

Tágabb kontextus: európai összehasonlításban Magyarországon meglehetősen kevés motorkerékpár fut az utakon. A trend enyhe emelkedést mutatott az elmúlt pár évben, 2016 és 2020 között az ezer főre jutó járművek száma 16-ról 20-ra emelkedett.

  • A nagy európai piacok közül Olaszországban van a legtöbb motor ezer főre vetítve, a visegrádi négyek közül pedig Csehország emelkedik ki, gyakorlatilag Ausztria szintjén van évek óta. Az összes európai ország között pedig hagyományosan Görögország áll az élen, ott különösen a szigeteken használnak arányaiban sok motort.
  • Az európai iparági szövetség (ACEM) adatai alapján az öt meghatározó európai országban (Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és Egyesült Királyság) az év első felében 600 ezer motort helyeztek forgalomba, ami 11,3 százalékos növekedést jelez. A növekedés a nagy piacokon belül Olaszországban volt a legnagyobb, 19,1 százalék, vagyis gyakorlatilag fele a magyar ütemnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Datahouse Használtautó.hu motor motorkerékpár vásárlás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.