Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2023. február 7. 17:00 Adat

Véget ért a tudomány forradalmi korszaka?

Az elektromosság felfedezése megváltoztatta a világot, a DNS megértése fényévekkel vitte előre az orvostudományt, de tudunk mondani ehhez hasonló felfedezéseket a közelmúltból? A Nature folyóiratban megjelent cikk szerint egyre nehezebb ilyen felfedezéseket találni.  

Michael Park és szerzőtársai tanulmánya arra keresték a választ, hogy születnek-e még olyan publikációk vagy új szabadalmak, amik alapjaiban rázzák fel a saját tudományterületüket. Azt vizsgálták, hogy egy-egy új tanulmány esetében hányan hivatkoznak a későbbiekben arra a tanulmányra és hányan azokra, amiket a tanulmány forrásként használt.  

Az a feltevésük, hogy a korszakalkotó felfedezések esetén az új tanulmányra sokkal többen hivatkoznak, mint azokra, amiket forrásként használt. Ugyanezt a módszert használják a szabadalmak elemzésénél is.  

A szerzők arra jutottak, hogy a 20. század közepe óta

egyre kevesebb az olyan tanulmány, ami alapjaiban rázza fel a tudományt,

mint ami csak kicsit más irányba mozdítja el. Ugyanez igaz a szabadalmak tekintetében is.  

Persze ez nem jelenti, hogy rossz irányba haladna a tudomány, sok inkrementális fejlődés is utat nyithat olyan módszereknek, amik forradalminak bizonyulhatnak. Ráadásul

az sem egyértelmű, hogy miért történik ez a visszaesés,

bár vannak rá elméletek. 

Az egyik lehetséges magyarázat, hogy véges számú könnyen elérhető és egyben jelentős felfedezés van. Ilyen például a korábban említett elektromosság vagy a DNS. Újabb, teljesen korszakalkotó energiaforrást találni vagy mélyebbre ásni az emberi szervezetben és még elemibb szinten megérteni azt, sokkal nehezebb.  

Egy másik elmélet, hogy nagyon beszűkült a kutatók fókusza, mindenki csak egy nagyon kicsi szeletével foglalkozik egy alapból szűk tudományos területnek, így magától értetődik, hogy kevesebb az átfogó reform. Ezen kívül az óriási verseny és nyomás, hogy mindenképp publikálnia kell egy tudósnak, ahhoz vezetett, hogy egyre nagyobb kutatócsoportok jönnek létre, ami bizonyos eredmények szerint szintén annak kedvez, hogy inkább inkrementális eredmények szülessenek.  

Végül az sem kizárható, hogy egyszerűen annyira megnőtt a kutatók száma, hogy valamilyen szinten felhígult a tudományos szféra, és egyszerűen sok rossz kutatás és szabadalom születik, amik nem feltétlenül hasznosak a társadalom számára.  

A jelenség oka azért sem mindegy, mert világszinten rengeteg pénzt költünk kutatásokra. Ezért lenne fontos tudni, hogy azért nem születnek olyan mértékben korszakalkotó ötletek, mint korábban, mert egyre nehezebb ezeket megtalálni és akár még ennél is több erőforrás kell hozzá; vagy azért, mert az elköltött pénz egy részét teljesen felesleges projektekre szórják el.  

Erről viszont nincs jelenleg konszenzus, így további kutatásokat igényel, hogy mélyebben megértsük, hogy mi történik a tudományos publikációk és a szabadalmak forradalmi irányával.  

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat publikáció szabadalmak tudomány Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.

Váczi István
2024. február 26. 09:34 Adat

Váratlanul sokkal rosszabbul érzik magukat a magyar vásárlók, hogy lesz ebből növekedés?

Jelentősen romlottak a lakossági fogyasztói kilátások, pedig a kormány a fogyasztás felpörgésétől reméli a gazdasági növekedés újraindulását.

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Reálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.