Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2023. február 7. 17:00 Adat

Véget ért a tudomány forradalmi korszaka?

Az elektromosság felfedezése megváltoztatta a világot, a DNS megértése fényévekkel vitte előre az orvostudományt, de tudunk mondani ehhez hasonló felfedezéseket a közelmúltból? A Nature folyóiratban megjelent cikk szerint egyre nehezebb ilyen felfedezéseket találni.  

Michael Park és szerzőtársai tanulmánya arra keresték a választ, hogy születnek-e még olyan publikációk vagy új szabadalmak, amik alapjaiban rázzák fel a saját tudományterületüket. Azt vizsgálták, hogy egy-egy új tanulmány esetében hányan hivatkoznak a későbbiekben arra a tanulmányra és hányan azokra, amiket a tanulmány forrásként használt.  

Az a feltevésük, hogy a korszakalkotó felfedezések esetén az új tanulmányra sokkal többen hivatkoznak, mint azokra, amiket forrásként használt. Ugyanezt a módszert használják a szabadalmak elemzésénél is.  

A szerzők arra jutottak, hogy a 20. század közepe óta

egyre kevesebb az olyan tanulmány, ami alapjaiban rázza fel a tudományt,

mint ami csak kicsit más irányba mozdítja el. Ugyanez igaz a szabadalmak tekintetében is.  

Persze ez nem jelenti, hogy rossz irányba haladna a tudomány, sok inkrementális fejlődés is utat nyithat olyan módszereknek, amik forradalminak bizonyulhatnak. Ráadásul

az sem egyértelmű, hogy miért történik ez a visszaesés,

bár vannak rá elméletek. 

Az egyik lehetséges magyarázat, hogy véges számú könnyen elérhető és egyben jelentős felfedezés van. Ilyen például a korábban említett elektromosság vagy a DNS. Újabb, teljesen korszakalkotó energiaforrást találni vagy mélyebbre ásni az emberi szervezetben és még elemibb szinten megérteni azt, sokkal nehezebb.  

Egy másik elmélet, hogy nagyon beszűkült a kutatók fókusza, mindenki csak egy nagyon kicsi szeletével foglalkozik egy alapból szűk tudományos területnek, így magától értetődik, hogy kevesebb az átfogó reform. Ezen kívül az óriási verseny és nyomás, hogy mindenképp publikálnia kell egy tudósnak, ahhoz vezetett, hogy egyre nagyobb kutatócsoportok jönnek létre, ami bizonyos eredmények szerint szintén annak kedvez, hogy inkább inkrementális eredmények szülessenek.  

Végül az sem kizárható, hogy egyszerűen annyira megnőtt a kutatók száma, hogy valamilyen szinten felhígult a tudományos szféra, és egyszerűen sok rossz kutatás és szabadalom születik, amik nem feltétlenül hasznosak a társadalom számára.  

A jelenség oka azért sem mindegy, mert világszinten rengeteg pénzt költünk kutatásokra. Ezért lenne fontos tudni, hogy azért nem születnek olyan mértékben korszakalkotó ötletek, mint korábban, mert egyre nehezebb ezeket megtalálni és akár még ennél is több erőforrás kell hozzá; vagy azért, mert az elköltött pénz egy részét teljesen felesleges projektekre szórják el.  

Erről viszont nincs jelenleg konszenzus, így további kutatásokat igényel, hogy mélyebben megértsük, hogy mi történik a tudományos publikációk és a szabadalmak forradalmi irányával.  

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat publikáció szabadalmak tudomány Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2023. szeptember 19. 14:09 Adat

EU-s középmezőnybe kerültünk azzal, hogy kiemelkedően nőtt itthon egy fontos demográfiai mutató

Csak Csehországban nőtt jobban a 2010-es években a teljes termékenységi arányszám, mint Magyarországon.

Jandó Zoltán
2023. szeptember 19. 10:07 Adat

Már nem az oroszoktól függ az európai gázpiac

8 éve nem jött olyan kevés gáz Európába, mint szeptember elején.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 18. 09:51 Adat, Vállalat

Magyarország összeszerelőüzem lett a bicikliiparban

Több kerékpárt gyártunk mint Hollandia.

Fontos

Bucsky Péter
2023. szeptember 22. 04:34 Közélet

Szinte csak a sztrádákra jutott abból a 2000 milliárdból, amit útépítésre költött a kormány

Tíz év alatt autópályákra és elkerülő utakra költötték el a 2150 milliárdos költség 80 százalékát, felújításra és mellékutakra alig jutott forrás.

Pálos Máté
2023. szeptember 21. 18:30 Közélet, Pénz

Kósa és Szijjártó forintbedöntő nyilatkozatait idézte Matolcsy és Varga gazdasági csörtéje

A bankadóemelés és kamattámogatás-felülvizsgálat lehetőségének említéséről a piaci szereplők a magyar gazdaság gyengeségére következtettek.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 21. 15:42 Világ

Teljes hatalmi átrendeződés és az etnikai tisztogatás rémképe: a kaukázusi villámháború következményei

Az örmény többségű Hegyi-Karabah sorsa a napokban megpecsételődött.