Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. november 28. 11:36 Adat

Luxusnak számít-e az, ha az állam gondoskodik az elesettjeiről?

A közgazdasági megfigyelések szerint a gazdag országok nem csak abszolút értékben, de GDP arányosan is nagyobb mértékben költenek szociális támogatásokra, mint a fejlődő, szegényebb országok. Ennek egy általánosan elterjedt magyarázata, hogy a szociális támogatás egy luxuscikk, amire csak az az ország költ, akinek sok pénze van.  

A luxuscikk a közgazdaságtanban az a fajta árucikk vagy szolgáltatás, ami nagy mértékben függ egy egyén vagy jelen esetben ország jövedelmétől. Amint a jövedelem nő, sokkal többet vesznek ezekből a javakból, de ha csökken azonnal jelentősen elkezdik csökkenteni a vásárolt mennyiséget.  

Abból az elméletből kiindulva, hogy a szociális támogatások luxuscikknek minősülnek, arra a következtetésre is lehet jutni, hogy amikor fejlődő országok támogatni akarják a társadalom szegényebb rétegeit, akkor nem erre kell fókuszálni, hiszen ezeknek az országoknak van nagyobb gondja is, mint, hogy még erre költsön. Emiatt például a 20. század végén küldött segélyek nem is tartalmaztak szociális támogatásokat.  

Martin Ravallion és szerzőtársai viszont adatokkal alátámasztva döntik meg a luxuscikk-elméletet, ezzel azt is megerősítve, hogy

igenis fontos bizonyos fejlődő országoknak a szociális támogatásokra szánt kiadások.  

Bár, ha csak a GDP és a szociális támogatásokra költött GDP százalékát vetik össze, akkor náluk is egyértelmű az összefüggés, de ez nem mutat túl árnyalt képet. Ha viszont már az országok sajátosságaira koncentrálunk, akkor az látszik, hogy eltűnik a pozitív kapcsolat az ország gazdagsága és a szociális kiadás mértéke között (GDP százalékában számolva).  

Az egyik fontos tényező a kormányzat hatékonysága. Ezt a járvány alatti adatok vizsgálatával tudták megfigyelni, amikor sok ország kifejezetten elkülönített válságkezelésre szánt összeget. Arra az eredményre jutottak, hogy ha figyelembe veszik, hogy milyen egy országban a kormányzat hatékonysága, akkor nem az ország gazdagsága határozta meg, hogy a GDP mekkora részét fordítottak szociális kiadásokra.

Ugyanolyan hatékonyságú kormányzat mellett nem volt különbség a szegény vagy a gazdag országok GDP arányos szociális kiadásai között.  

Azért is volt érdekes a pandémia alatti adatok vizsgálata, mert sok országnál a kormány keze meg van kötve, hogy mire költhet, de a járvány alatti válságkezelési csomag nagyobb szabadságot engedett, így a valódi preferenciák szerint költhettek különböző területekre.  

Látszik tehát, hogy például a kormányzati hatékonyság fontos szerepet játszik abban, hogy mennyit költ egy ország ezekre a támogatásokra és ez független attól, hogy az ország szegény-e vagy gazdag. Ezen kívül több más tényező is befolyással lehet rá, de ezek felderítésére további kutatások szükségesek.  

Az viszont egyértelmű, hogy ha megteheti egy szegény ország, akkor ők is ugyanolyan mértékben költenek a szociális kiadásokra, mint a gazdagabb országok. Így el lehet vetni azt az elképzelést, hogy luxuscikk lenne számukra a szociális támogatás, ezen kívül a segélycsomagoknál is érdemes lehet ilyen jellegű támogatásokat is megfontolni, mivel egyértelműen fontos ezeknek az országoknak, hogy erre költsenek.  

Adat fejlődő országok kormányzat szociális segély Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. január 25. 04:34 Adat, Pénz

Más országoknál is sokkal drágábban kapja az orosz gázt Magyarország

Mostanra teljesen egyértelművé vált, hogy nemzetközi összevetésben is kifejezetten drágán érkezik Magyarországra az orosz gáz.

Stubnya Bence
2023. január 22. 04:34 Adat, Pénz

Tízéves korszak zárult le a magyar ingatlanpiacon

Tíz évig drágultak Magyarországon az ingatlanok, de egyre több adat utal arra, hogy a tavalyi második félévben csökkenni kezdtek az országos átlagárak.

Hajdu Miklós
2023. január 20. 15:33 Adat

Duplázódtak a magyar keresetek 12 év alatt, mégis hátul toporognak az uniós mezőnyben

Névértéken szépen emelkedtek a fizetések, de a vásárlóerő növekedése több hullámban elmaradt a forintban kifejezett változásoktól.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.