Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2022. augusztus 16. 16:18 Adat, Támogatói tartalom

Őrült verseny folyik az elsősökért a hipermarketek között

Akár tízezer forint alatt is megúszhatjuk az iskolakezdő csomag nagy részét összehasonlításunk szerint, az ilyenkor keresett sztenderd termékek pár tíz- esetleg százforintos különbséggel kaphatók, és nagyjából minden második iskolai papír-írószer már most akciós.

Egy átlagos elsős csomag számos tételből áll, mi most 24-et válogattunk össze az összehasonlításhoz, amelyek árát az Auchan, az Interspar, a Müller és a Tesco áruházaiban személyesen rögzítettük, augusztus 12-13-án. Azért ezeket a láncokat néztük, mert a hipermarketekben található megfelelően széles választék az iskolakezdéshez, és  méretük, üzleti modelljük és – a Müller kivételével, ahol a papír-írószer mellett főleg drogériai termékeket árulnak –  termékválasztékuk is nagyságrendileg megegyezik. Fontos kiemelni, hogy az összehasonlítás az említett két napon felvett árakat tartalmazza, amelyek azok azóta változhattak, és azt is, hogy minden esetben a legolcsóbb darabáras termékeket néztük – kivéve, ahol márkával együtt tüntettük fel az adott tételt (pl. Süni gyurma).

Több helyen, az Auchanban például heti szinten vannak akciók. A folyamatos árufeltöltésnek köszönhetően azok is széles kínálatból válogathatnak, akik szeptemberre halasztják a tanszervásárlást, mert például meg akarják várni az első szülői értekezletet, ahol pontosan megtudják az iskola igényeit. Ha pontos listával indulunk, akkor is legalább egy órát érdemes rászánni a bevásárlásra, mert a választék általában rendkívül széles és időbe telik, a megalapozott döntéshez, főleg a drágább tételeknél, érdemes feltérképezni egy-egy üzlet teljes kínálatát.

Tippek a vásárláshoz

A legfontosabb tétel talán a minden első osztályos által várt első iskolatáska – itt a pár ezertől az akár több tízezer forintos gerinckímélő táskákig mindent megkaphatunk –, azonban ezt a tételt az eltérő jellemzők miatt szinte lehetetlen összehasonlítani, így lehagytuk a listáról. Az áruházlátogatások során szerzett tapasztalataink szerint mindenhol volt merevített, ergonomikus iskolatáska, amelyek ára rendszerint öt-hétezer forintról indul. Érdemes alaposan megnézni a kínálatot, néha pont a leghátsó, legalsó polcra kerül egy-egy régebbi darab, ami kedvezőbb áron elérhető. Még nehezebb lett volna az összehasonlítás a tolltartók esetében, így ezeket is kihagytuk most. Áruk a párszázas daraboktól a több ezer forintosig terjed, és rengeteg típusú és eltérő minőségű termék található a kínálatban minden áruházban, a fémtől, a bőrből vagy műanyagból készült hengeresen át a két-három szintes, írószerekkel megtöltött darabokig.

Ez a kettő lett volna a legnagyobb tétel a sulikezdő bevásárlókosárban, összesen nagyjából tízezer forint értékben. Így egy átlagos iskolatáska árába szinte belefér az összes többi vizsgált kellék, amelyek közül a legnagyobb tételünk a számológép volt, ebből 650-2300 forint között találtuk meg a legolcsóbbakat. Feltűnő, hogy jellemzően pár tíz- esetleg egy-kétszáz forint a különbség köztük és már most nagyon sok az akció a boltokban – a 24 vizsgált termék nagyjából harmada-fele akciós volt, de volt, ahol a kétharmada is.

Nagy a választék a füzetboxoknál is, itt a legolcsóbbat néztük az A5-ös méretben, csakúgy, mint a gumis mappáknál és az A4-es és A5-ös füzeteknél. Ezek jellemzően egyszínű termékek, a színesebb, állat- és egyéb mintás darabok pár száz forinttal drágábbak. A rajztábla, félfamentes rajzlap és az öntapadó csomagoló esetében nem kell sokat válogatni, jellemzően egy-három termék közül választhatunk. A celluxnál – bár nem nagy tétel – a rend kedvéért érdemes megnézni, hány méteres, mert lehet, hogy nem a legolcsóbb darabár éri meg a legjobban.

A grafitceruzákat és a kék golyóstollakat rendszerint 3-4-5-10 darabos csomagban árulják, esetükben a legolcsóbb darabárat néztük. A félfamentes rajzlapnál 10 és 20 darabos csomagokat találtunk, ezeket 10 db-ra arányosítottuk.

Sokaknak ismerősek lehetnek a Süni írószer termékek, amelyeket az 1951-ben alapított magyar ICO Zrt. gyárt, és a legkedveltebb márka a magyar piacon. Ezek nem minden esetben a legolcsóbbak az adott kategóriában, viszont a márka miatt jól össze lehet hasonlítani őket, nem vetődnek fel minőségi különbségek. Válogatásunkban a gyurma, a tempera, a vízfesték, a színes ceruza és a zsírkréta is Süni márkájú, és mind a négy áruházban megtalálható.

Nézzük a kosarakat!

 

Ahogy látszik, Auchan kosara lett a legolcsóbb ebben a termékösszeállításban, majd az Interspar következik fej-fej mellett a Tescoval – mindössze 231 Ft a különbség a két kosár között – végül a Müller kosara jön, amely viszont már 3439 forinttal drágább, mint a legolcsóbb Auchané.

Ha viszont kivesszük a legnagyobb tételt, a számológépet – amely a Tescoban a legdrágább – akkor is az Auchan kosara lenne a legolcsóbb pár forinttal, a Tescoé pedig a második legolcsóbb, és a Mülleré is 11 ezer forint alá kerülne. A kék golyóstollak, radírok, ceruzák, hegyezők, vonalzók és az A5-ös füzetek árai alig térnek el a többitől – az Auchannál a kis alakú füzetek (29 Ft), a kék golyóstoll (29 Ft) és a hegyező (39 Ft) tér el jelentősen lefelé a többi áruházhoz hasonlítva, de itt találtuk a legolcsóbb ollót is (149 Ft).

Csak az írószereket nézve a Tesco végzett az élen, 73 forinttal volt olcsóbb az Auchannál, a másik két áruház főleg a színesceruza és – a Müllernél – a színes filctoll miatt lett drágább.

És végül itt a teljes kosár termékenként:

A cikk megjelenését az Auchan Magyarország támogatta.

Adat Támogatói tartalom iskolakezdés támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 27. 04:34 Adat, Vállalat

Mennyivel olcsóbbak az árstopos magyar termékek, mint a szabadpiaci szlovák áruk?

Megnéztünk a szlovák és a magyar Lidl árait, látszik-e rajtuk, hogy az árstop miatti veszteséget hogyan kompenzálják.

Pálos Máté Hajdu Miklós
2022. szeptember 26. 04:24 Adat

Az abortusz egyre inkább a 24 év alattiak tapasztalata Magyarországon

Bár a sajtóban csak szívhangtörvény néven elhíresült rendelet több mint egy hete hatályos, mégsem egyértelmű, pontosan mi lenne az orvosok jogszabályi kötelessége, ahogy az sem, mire számíthatnak a várandós nők.

Bucsky Péter
2022. szeptember 25. 04:34 Adat, Közélet

Rogán 446 milliót, a legszegényebb államtitkár 4 milliót keresett tavaly

A miniszterek és az államtitkárok vagyoni helyzete között óriási a különbség. Orbán Viktornál 27-en is többet keresnek. A szja-kedvezményekkel százmilliót spórolnak a miniszterek, de Rogán Antal nem él a kedvezménnyel.

Fontos

Avatar
2022. szeptember 26. 16:23 Világ

Nem a jobboldal nyert nagyot, a baloldal bukott hatalmasat Olaszországban

A három jobboldali párt stabil parlamenti többsége a néhány százalékos javításuk mellett elsősorban a baloldal megosztottságának köszönhető.

Fenyő D. György
2022. szeptember 26. 14:27 Élet, Közélet

Nagyságrendekkel kevesebb tananyagot kellene megtanítani az iskolában

Sok idő szabadulhat így fel, amit képességfejlesztésre lehet fordítani. Ha valaki nem képes szöveget értelmezni, akkor nemcsak egy új tudományt, hanem szakmát sem tud elsajátítani.

Avatar
2022. szeptember 24. 15:27 Pénz, Világ

Fontos részleteket takar el a nyilvánosság elől a brit udvartartás, a közvélemény ennek ellenére kitart mellettük

III. Károly népszerűsége sokat javult, mióta király lett, bár vannak, akik szerint túl sokba kerül a királyi intézmény fenntartása.

Ne hagyd ki