Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2022. augusztus 16. 16:18 Adat, Támogatói tartalom

Őrült verseny folyik az elsősökért a hipermarketek között

Akár tízezer forint alatt is megúszhatjuk az iskolakezdő csomag nagy részét összehasonlításunk szerint, az ilyenkor keresett sztenderd termékek pár tíz- esetleg százforintos különbséggel kaphatók, és nagyjából minden második iskolai papír-írószer már most akciós.

Egy átlagos elsős csomag számos tételből áll, mi most 24-et válogattunk össze az összehasonlításhoz, amelyek árát az Auchan, az Interspar, a Müller és a Tesco áruházaiban személyesen rögzítettük, augusztus 12-13-án. Azért ezeket a láncokat néztük, mert a hipermarketekben található megfelelően széles választék az iskolakezdéshez, és  méretük, üzleti modelljük és – a Müller kivételével, ahol a papír-írószer mellett főleg drogériai termékeket árulnak –  termékválasztékuk is nagyságrendileg megegyezik. Fontos kiemelni, hogy az összehasonlítás az említett két napon felvett árakat tartalmazza, amelyek azok azóta változhattak, és azt is, hogy minden esetben a legolcsóbb darabáras termékeket néztük – kivéve, ahol márkával együtt tüntettük fel az adott tételt (pl. Süni gyurma).

Több helyen, az Auchanban például heti szinten vannak akciók. A folyamatos árufeltöltésnek köszönhetően azok is széles kínálatból válogathatnak, akik szeptemberre halasztják a tanszervásárlást, mert például meg akarják várni az első szülői értekezletet, ahol pontosan megtudják az iskola igényeit. Ha pontos listával indulunk, akkor is legalább egy órát érdemes rászánni a bevásárlásra, mert a választék általában rendkívül széles és időbe telik, a megalapozott döntéshez, főleg a drágább tételeknél, érdemes feltérképezni egy-egy üzlet teljes kínálatát.

Tippek a vásárláshoz

A legfontosabb tétel talán a minden első osztályos által várt első iskolatáska – itt a pár ezertől az akár több tízezer forintos gerinckímélő táskákig mindent megkaphatunk –, azonban ezt a tételt az eltérő jellemzők miatt szinte lehetetlen összehasonlítani, így lehagytuk a listáról. Az áruházlátogatások során szerzett tapasztalataink szerint mindenhol volt merevített, ergonomikus iskolatáska, amelyek ára rendszerint öt-hétezer forintról indul. Érdemes alaposan megnézni a kínálatot, néha pont a leghátsó, legalsó polcra kerül egy-egy régebbi darab, ami kedvezőbb áron elérhető. Még nehezebb lett volna az összehasonlítás a tolltartók esetében, így ezeket is kihagytuk most. Áruk a párszázas daraboktól a több ezer forintosig terjed, és rengeteg típusú és eltérő minőségű termék található a kínálatban minden áruházban, a fémtől, a bőrből vagy műanyagból készült hengeresen át a két-három szintes, írószerekkel megtöltött darabokig.

Ez a kettő lett volna a legnagyobb tétel a sulikezdő bevásárlókosárban, összesen nagyjából tízezer forint értékben. Így egy átlagos iskolatáska árába szinte belefér az összes többi vizsgált kellék, amelyek közül a legnagyobb tételünk a számológép volt, ebből 650-2300 forint között találtuk meg a legolcsóbbakat. Feltűnő, hogy jellemzően pár tíz- esetleg egy-kétszáz forint a különbség köztük és már most nagyon sok az akció a boltokban – a 24 vizsgált termék nagyjából harmada-fele akciós volt, de volt, ahol a kétharmada is.

Nagy a választék a füzetboxoknál is, itt a legolcsóbbat néztük az A5-ös méretben, csakúgy, mint a gumis mappáknál és az A4-es és A5-ös füzeteknél. Ezek jellemzően egyszínű termékek, a színesebb, állat- és egyéb mintás darabok pár száz forinttal drágábbak. A rajztábla, félfamentes rajzlap és az öntapadó csomagoló esetében nem kell sokat válogatni, jellemzően egy-három termék közül választhatunk. A celluxnál – bár nem nagy tétel – a rend kedvéért érdemes megnézni, hány méteres, mert lehet, hogy nem a legolcsóbb darabár éri meg a legjobban.

A grafitceruzákat és a kék golyóstollakat rendszerint 3-4-5-10 darabos csomagban árulják, esetükben a legolcsóbb darabárat néztük. A félfamentes rajzlapnál 10 és 20 darabos csomagokat találtunk, ezeket 10 db-ra arányosítottuk.

Sokaknak ismerősek lehetnek a Süni írószer termékek, amelyeket az 1951-ben alapított magyar ICO Zrt. gyárt, és a legkedveltebb márka a magyar piacon. Ezek nem minden esetben a legolcsóbbak az adott kategóriában, viszont a márka miatt jól össze lehet hasonlítani őket, nem vetődnek fel minőségi különbségek. Válogatásunkban a gyurma, a tempera, a vízfesték, a színes ceruza és a zsírkréta is Süni márkájú, és mind a négy áruházban megtalálható.

Nézzük a kosarakat!

 

Ahogy látszik, Auchan kosara lett a legolcsóbb ebben a termékösszeállításban, majd az Interspar következik fej-fej mellett a Tescoval – mindössze 231 Ft a különbség a két kosár között – végül a Müller kosara jön, amely viszont már 3439 forinttal drágább, mint a legolcsóbb Auchané.

Ha viszont kivesszük a legnagyobb tételt, a számológépet – amely a Tescoban a legdrágább – akkor is az Auchan kosara lenne a legolcsóbb pár forinttal, a Tescoé pedig a második legolcsóbb, és a Mülleré is 11 ezer forint alá kerülne. A kék golyóstollak, radírok, ceruzák, hegyezők, vonalzók és az A5-ös füzetek árai alig térnek el a többitől – az Auchannál a kis alakú füzetek (29 Ft), a kék golyóstoll (29 Ft) és a hegyező (39 Ft) tér el jelentősen lefelé a többi áruházhoz hasonlítva, de itt találtuk a legolcsóbb ollót is (149 Ft).

Csak az írószereket nézve a Tesco végzett az élen, 73 forinttal volt olcsóbb az Auchannál, a másik két áruház főleg a színesceruza és – a Müllernél – a színes filctoll miatt lett drágább.

És végül itt a teljes kosár termékenként:

A cikk megjelenését az Auchan Magyarország támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Támogatói tartalom iskolakezdés támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.