Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. május 6. 13:51 Adat

A nyitás közeledtével máris javul az üzleti klíma

Áprilisban is rendkívüli optimizmus uralkodott az eurózóna feldolgozóiparában a beszerzési menedzserindex (BMI vagy angolul PMI) szerint. A szokatlanul jó üzleti klíma Csehországban is jellemző volt, és Lengyelországban is valamelyest túlsúlyban voltak a helyzetüket kedvezőnek ítélő iparvállalatok. Magyarországon nagyjából egyenlő arányban voltak a jó és a rossz helyzetben lévő feldolgozóipari cégek az elmúlt hónapban, ami arra utal, hogy a járvány tavalyi kitörése előtti szinthez képest valamivel borúlátóbb a hazai cégvezetők helyzetmegítélése.

Az ipari termelés legfrissebb reáladatai Lengyelországban alakulnak a legkedvezőbben, ahol a feldolgozóipar kibocsátása tavaly év vége óta stabilan meghaladja a járvány előtti szintet. Az utolsó adat Magyarország esetében is okot ad az optimizmusra, kéthavi visszaesés után 2019 eleje óta nem tapasztalt szintre nőtt a kibocsátás idén februárra. Némileg paradox módon a szubjektív konjunktúramutatók szerint jobb helyzetben lévő Csehországban és az eurózónában a termelés még csak közelíti a járvány előtti szintet, és hasonló megállapítást tehetünk Szlovákia reáladatait nézve is.

A szolgáltatók beszerzési menedzserindexe is némi javulást mutat az eurózónában, de továbbra is jókora különbség van a járvány által mélyen érintett ágazat és a járvány újabb hullámai alatt is termelő feldolgozóipar helyzetértékelései között.

A kilábalással javuló kilátásokra az uniós felmérés friss adatai is rávilágítanak. A visegrádi országokban és az eurózónában minden gazdasági ágazatban és a háztartások körében is javultak a konjunktúra mutatók, egyedül a cseh építőipar képviselői számoltak be az üzleti helyzet stagnálásáról. Figyelemre méltó, hogy a nyitás közeledtével a szolgáltatók helyzete minden vizsgált országban és az eurózónában is meredeken javult, Szlovákiában különösen nagyot nőtt az ezt jellemző konjunktúramutató értéke.

 

Adat beszerzési menedzser index konjunktúra konjunktúramutató pmi Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. január 29. 04:34 Adat, Vállalat

Százmilliárdokat költenek, hogy újra legyen értelme a lakossági napelemeknek, de ez sem elég

Nagyon látványosan pörög fel a hazai villamosenergia-hálózat fejlesztése, de a kormányon múlik, hogy meddig blokkolják a háztartási napelempiacot.

Stubnya Bence
2023. január 28. 15:45 Adat

Visszaesett a megújulók aránya az uniós energiafogyasztásban, de a számokat a tűzifaégetés is nagyon torzítja

2021-ben először fordult elő, hogy csökkent a megújulók aránya az uniós energiafogyasztáson belül. A számokat viszont jelentősen torzítja a biomassza felhasználása, amivel más bajok is vannak klímaszempontból.

Hajdu Miklós
2023. január 27. 16:59 Adat

Az elmúlt 14 év összes hazai erdőtüze sem érintett akkora területet, mint amennyi tavaly nyáron leégett

Szerte Közép-Európában kiugró számban és mértékben tomboltak erdőtüzek tavaly, amikor 500 éve nem látott aszály sújtotta a kontinenst.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. január 30. 04:34 Élet, Vállalat

Hiánycikk lett a fagyasztóláda, az árstopolt húsok felhalmozásának eszköze

A cukrot fel lehet polcozni a kamrában, de hova tegye az ember a csirkemellet? A fagyasztóláda ma a magyar vásárlók slágerterméke.

Hajdu Miklós
2023. január 29. 15:35 Tech

A techcégek válsága közben alakíthatja át az internetes kereséseket a ChatGPT

A Microsoftot és a Google-t is lépéskényszerbe hozta a ChatGPT megjelenése, miközben tízezreket bocsátanak el.

Stubnya Bence
2023. január 28. 04:34 Podcast

A magyarok túlnyomó többsége konkrétan meg tudja mondani, hogy mit tenne a fenntarthatóbb életmódért

Van remény arra vonatkozóan, hogy ki tudjunk alakítani egy kisebb környezetterheléssel járó társadalmi működésmódot - mondta Varga Attila a G7 Podcast e heti adásában.