Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. május 6. 13:51 Adat

A nyitás közeledtével máris javul az üzleti klíma

Áprilisban is rendkívüli optimizmus uralkodott az eurózóna feldolgozóiparában a beszerzési menedzserindex (BMI vagy angolul PMI) szerint. A szokatlanul jó üzleti klíma Csehországban is jellemző volt, és Lengyelországban is valamelyest túlsúlyban voltak a helyzetüket kedvezőnek ítélő iparvállalatok. Magyarországon nagyjából egyenlő arányban voltak a jó és a rossz helyzetben lévő feldolgozóipari cégek az elmúlt hónapban, ami arra utal, hogy a járvány tavalyi kitörése előtti szinthez képest valamivel borúlátóbb a hazai cégvezetők helyzetmegítélése.

Az ipari termelés legfrissebb reáladatai Lengyelországban alakulnak a legkedvezőbben, ahol a feldolgozóipar kibocsátása tavaly év vége óta stabilan meghaladja a járvány előtti szintet. Az utolsó adat Magyarország esetében is okot ad az optimizmusra, kéthavi visszaesés után 2019 eleje óta nem tapasztalt szintre nőtt a kibocsátás idén februárra. Némileg paradox módon a szubjektív konjunktúramutatók szerint jobb helyzetben lévő Csehországban és az eurózónában a termelés még csak közelíti a járvány előtti szintet, és hasonló megállapítást tehetünk Szlovákia reáladatait nézve is.

A szolgáltatók beszerzési menedzserindexe is némi javulást mutat az eurózónában, de továbbra is jókora különbség van a járvány által mélyen érintett ágazat és a járvány újabb hullámai alatt is termelő feldolgozóipar helyzetértékelései között.

A kilábalással javuló kilátásokra az uniós felmérés friss adatai is rávilágítanak. A visegrádi országokban és az eurózónában minden gazdasági ágazatban és a háztartások körében is javultak a konjunktúra mutatók, egyedül a cseh építőipar képviselői számoltak be az üzleti helyzet stagnálásáról. Figyelemre méltó, hogy a nyitás közeledtével a szolgáltatók helyzete minden vizsgált országban és az eurózónában is meredeken javult, Szlovákiában különösen nagyot nőtt az ezt jellemző konjunktúramutató értéke.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat beszerzési menedzser index konjunktúra konjunktúramutató pmi Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.

Stubnya Bence
2024. július 15. 08:55 Adat

A havi több milliós fizetés nem garancia a munkaerőhiány ellen

A légi irányítók évek óta vezetik a legjobban fizető szakmák listáját, részben mégis a kapacitáshiányukkal magyarázzák az elmúlt hetek légi közlekedési káoszát.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 13:06 Világ

Évtizedek óta nem volt ennyi merénylet nyugati politikusok ellen

Két hónapon belül két merényletet kíséreltek meg magas rangú nyugati politikusok ellen. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa.

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.