Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. május 6. 13:51 Adat

A nyitás közeledtével máris javul az üzleti klíma

Áprilisban is rendkívüli optimizmus uralkodott az eurózóna feldolgozóiparában a beszerzési menedzserindex (BMI vagy angolul PMI) szerint. A szokatlanul jó üzleti klíma Csehországban is jellemző volt, és Lengyelországban is valamelyest túlsúlyban voltak a helyzetüket kedvezőnek ítélő iparvállalatok. Magyarországon nagyjából egyenlő arányban voltak a jó és a rossz helyzetben lévő feldolgozóipari cégek az elmúlt hónapban, ami arra utal, hogy a járvány tavalyi kitörése előtti szinthez képest valamivel borúlátóbb a hazai cégvezetők helyzetmegítélése.

Az ipari termelés legfrissebb reáladatai Lengyelországban alakulnak a legkedvezőbben, ahol a feldolgozóipar kibocsátása tavaly év vége óta stabilan meghaladja a járvány előtti szintet. Az utolsó adat Magyarország esetében is okot ad az optimizmusra, kéthavi visszaesés után 2019 eleje óta nem tapasztalt szintre nőtt a kibocsátás idén februárra. Némileg paradox módon a szubjektív konjunktúramutatók szerint jobb helyzetben lévő Csehországban és az eurózónában a termelés még csak közelíti a járvány előtti szintet, és hasonló megállapítást tehetünk Szlovákia reáladatait nézve is.

A szolgáltatók beszerzési menedzserindexe is némi javulást mutat az eurózónában, de továbbra is jókora különbség van a járvány által mélyen érintett ágazat és a járvány újabb hullámai alatt is termelő feldolgozóipar helyzetértékelései között.

A kilábalással javuló kilátásokra az uniós felmérés friss adatai is rávilágítanak. A visegrádi országokban és az eurózónában minden gazdasági ágazatban és a háztartások körében is javultak a konjunktúra mutatók, egyedül a cseh építőipar képviselői számoltak be az üzleti helyzet stagnálásáról. Figyelemre méltó, hogy a nyitás közeledtével a szolgáltatók helyzete minden vizsgált országban és az eurózónában is meredeken javult, Szlovákiában különösen nagyot nőtt az ezt jellemző konjunktúramutató értéke.

 

Adat beszerzési menedzser index konjunktúra konjunktúramutató pmi Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2021. június 22. 14:56 Adat

Az elmúlt 50 év leghalálosabb hetével tetőzött a harmadik hullám Magyarországon

Az elmúlt fél évszázadban népességarányosan egyetlen héten sem veszítették annyian életüket Magyarországon, mint az idén március 22 és 28. között.

Fabók Bálint
2021. június 21. 17:33 Adat

Rossz vagy közepesen szennyezett a magyar nagyvárosok levegője

Lengyelországban és Olaszországban vannak a legszennyezettebb nagyvárosok az EU-ban, a legtisztább helyek pedig Skandináviában és Észtországban találhatók.

Fabók Bálint
2021. június 21. 12:18 Adat, Élet

Az előző Eb-n csak három meglepőbb eredmény volt, mint a mostani döntetlen a franciák ellen

Az EB-n eddig az egyik legnagyobb meglepetést jelentette a franciák elleni döntetlen, 2016-ban is mindössze három ennél váratlanabb eredmény született.

Fontos

Bucsky Péter Váczi István
2021. június 22. 06:51 Közélet

Az úthálózat legjobb részét passzolja le a kormány 35 évre, a tönkrement utak maradnak az állam nyakán

A gyorsforgalmi tender generációnyi időre bebetonozott nyertese annyi bevételre számíthat 2057-ig, mint az államosított nyugdíjpénztári vagyon.

Avatar
2021. június 21. 15:07 Közélet

Egy nagy port kavart nyugdíjjavaslat védelmében

A humántőke-alapú nyugdíjrendszer nem diszkriminál, és megszerzett jogokat sem vesz el - írja a rendszer bevezetése mellett érvelő nyugdíjszakértő szerzőnk.

Hajdu Miklós Jandó Zoltán
2021. június 21. 06:03 Adat, Vállalat

Sok helyen újra munkaerőhiány van, pedig külföldre még vissza sem indultak a magyarok

Bár az ország egészében még többen keresnek állást, mint a járvány előtt, egyes régiókban már nem ez a helyzet, néhány ágazat pedig már munkaerőhiánnyal küzd.