Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. május 6. 13:51 Adat

A nyitás közeledtével máris javul az üzleti klíma

Áprilisban is rendkívüli optimizmus uralkodott az eurózóna feldolgozóiparában a beszerzési menedzserindex (BMI vagy angolul PMI) szerint. A szokatlanul jó üzleti klíma Csehországban is jellemző volt, és Lengyelországban is valamelyest túlsúlyban voltak a helyzetüket kedvezőnek ítélő iparvállalatok. Magyarországon nagyjából egyenlő arányban voltak a jó és a rossz helyzetben lévő feldolgozóipari cégek az elmúlt hónapban, ami arra utal, hogy a járvány tavalyi kitörése előtti szinthez képest valamivel borúlátóbb a hazai cégvezetők helyzetmegítélése.

Az ipari termelés legfrissebb reáladatai Lengyelországban alakulnak a legkedvezőbben, ahol a feldolgozóipar kibocsátása tavaly év vége óta stabilan meghaladja a járvány előtti szintet. Az utolsó adat Magyarország esetében is okot ad az optimizmusra, kéthavi visszaesés után 2019 eleje óta nem tapasztalt szintre nőtt a kibocsátás idén februárra. Némileg paradox módon a szubjektív konjunktúramutatók szerint jobb helyzetben lévő Csehországban és az eurózónában a termelés még csak közelíti a járvány előtti szintet, és hasonló megállapítást tehetünk Szlovákia reáladatait nézve is.

A szolgáltatók beszerzési menedzserindexe is némi javulást mutat az eurózónában, de továbbra is jókora különbség van a járvány által mélyen érintett ágazat és a járvány újabb hullámai alatt is termelő feldolgozóipar helyzetértékelései között.

A kilábalással javuló kilátásokra az uniós felmérés friss adatai is rávilágítanak. A visegrádi országokban és az eurózónában minden gazdasági ágazatban és a háztartások körében is javultak a konjunktúra mutatók, egyedül a cseh építőipar képviselői számoltak be az üzleti helyzet stagnálásáról. Figyelemre méltó, hogy a nyitás közeledtével a szolgáltatók helyzete minden vizsgált országban és az eurózónában is meredeken javult, Szlovákiában különösen nagyot nőtt az ezt jellemző konjunktúramutató értéke.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat beszerzési menedzser index konjunktúra konjunktúramutató pmi Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. október 25. 05:30 Adat, Közélet

60 százalékkal kerül többe a korábban árstopos tej, és nincs még vége a drágulásnak

A mesterségesen alacsony árú tejről gyorsan visszaálltak a vásárlók a tényleg olcsóbbra, de hamarosan újabb drágulási hullám jöhet.

Jandó Zoltán
2024. október 24. 09:36 Adat, Pénz

Egymilliárdos árengedménnyel kínálja tihanyi ingatlanját az állam

Több mint egymilliárd forinttal csökkentette a kikiáltási árát az MNV annak a tihanyi ingatlannak, amelyet két hete sikertelenül próbált meg eladni.

Torontáli Zoltán
2024. október 22. 16:14 Adat, Pénz

Nem lassulhat sokat az idei gyors béremelkedés, hogy időre meglegyen az egymilliós átlag

Orbán Viktorral szemben Nagy Márton csak 2028-ra ígéri a bűvös szám elérését, ám még így sem lesz könnyű ennek fedezetét kitermelniük a cégeknek.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. október 24. 06:01 Világ

Akkor hozott Nobelt a nagy világmagyarázat, amikor már egyre többen kételkednek benne

Az idei díjazottak munkássága a magyar fejlődési modellel kapcsolatos viták szempontjából is érdekes, de bírálója is egyre több van.

Avatar
2024. október 23. 05:24 Pénz, Vállalat

Kamatmentes hitelt nyújtottak a gázfogyasztók az MVM-nek, akaratukon és tudtukon kívül

A gázártámogatási rendszer 2022-es változásához kapcsolódva módosították az átalánydíjas elszámolást, így több milliárd forint kamatmentes hitelhez jutottak.

Jandó Zoltán
2024. október 22. 11:52 Adat, Közélet

Akkor is nőne az Airbnb-adó Budapest belső kerületeiben, ha önálló városok lennének

Azokon a településeken emelkedik a rövidtávú lakáskiadás adója, ahol a vendégéjszakák száma meghaladja az évi kétmilliót. Ilyen város csak egy van Magyarországon: Budapest.