Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. május 6. 13:51 Adat

A nyitás közeledtével máris javul az üzleti klíma

Áprilisban is rendkívüli optimizmus uralkodott az eurózóna feldolgozóiparában a beszerzési menedzserindex (BMI vagy angolul PMI) szerint. A szokatlanul jó üzleti klíma Csehországban is jellemző volt, és Lengyelországban is valamelyest túlsúlyban voltak a helyzetüket kedvezőnek ítélő iparvállalatok. Magyarországon nagyjából egyenlő arányban voltak a jó és a rossz helyzetben lévő feldolgozóipari cégek az elmúlt hónapban, ami arra utal, hogy a járvány tavalyi kitörése előtti szinthez képest valamivel borúlátóbb a hazai cégvezetők helyzetmegítélése.

Az ipari termelés legfrissebb reáladatai Lengyelországban alakulnak a legkedvezőbben, ahol a feldolgozóipar kibocsátása tavaly év vége óta stabilan meghaladja a járvány előtti szintet. Az utolsó adat Magyarország esetében is okot ad az optimizmusra, kéthavi visszaesés után 2019 eleje óta nem tapasztalt szintre nőtt a kibocsátás idén februárra. Némileg paradox módon a szubjektív konjunktúramutatók szerint jobb helyzetben lévő Csehországban és az eurózónában a termelés még csak közelíti a járvány előtti szintet, és hasonló megállapítást tehetünk Szlovákia reáladatait nézve is.

A szolgáltatók beszerzési menedzserindexe is némi javulást mutat az eurózónában, de továbbra is jókora különbség van a járvány által mélyen érintett ágazat és a járvány újabb hullámai alatt is termelő feldolgozóipar helyzetértékelései között.

A kilábalással javuló kilátásokra az uniós felmérés friss adatai is rávilágítanak. A visegrádi országokban és az eurózónában minden gazdasági ágazatban és a háztartások körében is javultak a konjunktúra mutatók, egyedül a cseh építőipar képviselői számoltak be az üzleti helyzet stagnálásáról. Figyelemre méltó, hogy a nyitás közeledtével a szolgáltatók helyzete minden vizsgált országban és az eurózónában is meredeken javult, Szlovákiában különösen nagyot nőtt az ezt jellemző konjunktúramutató értéke.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat beszerzési menedzser index konjunktúra konjunktúramutató pmi Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.