Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. március 31. 12:09 Adat

A halálozás alapján még Csehországban sem volt olyan súlyos járványhelyzet, mint most idehaza

A napi új koronavírus-fertőzések cseh és szlovák idősorai szerint a hónap elején még a két legdrámaibb helyzetben lévő visegrádi országban a járvány visszahúzódása továbbra is tart. Velük ellentétben Lengyelországban még a járvány február közepén kezdődött meredek felfutása látszik. Magyarországon pedig ismét megtört a napi esetszámok lakosságarányos mozgóátlaga – ez azonban legfeljebb nagyon óvatos bizakodásra adhat okot, hasonló fordulatot láthattunk ugyanis két hete is, ami átmenetinek bizonyult.

A betegséget kimutató mintavételek aránya is némi reményt kelthet Magyarországon a járvány közelgő tetőzését sejtetve, a mutató stagnálásában azonban az elvégzett tesztek számának növekedése is szerepet játszik.

Magyarországon a napi halálesetek hétnapos mozgóátlaga napról napra új régiós csúcsot állít be, a környező országokban a lakosságarányos halálozási statisztika soha sehol nem volt olyan magas, mint az elmúlt egy hétben nálunk. A halálozási adatok Lengyelországban továbbra is viszonylag lassan emelkednek, Csehországban és Szlovákiában pedig ez a mutató is a járvány stabil visszaszorulását jelzi.

A járvány első kitörése óta Csehországban a lakosság arányában többen haltak meg koronavírusban, mint Magyarországon, de ott (a tavaly tavaszival együtt) nem három, hanem négy járványhullám volt. Így fordulhat elő, hogy az egyhetes mozgóátlag alapján példátlanul súlyosnak számít a mostani magyar járványhelyzet.

A lakosság átoltottságában Magyarország egyre inkább lehagyja a régiós szomszédokat, a beadott injekciók lakosságarányos számában második szlovákokhoz képest már több mint 1,6-szoros az előny. Szlovákiához és Lengyelországhoz most már felzárkózott Csehország is, vagyis a vakcináció a többi visegrádi országban nagyjából hasonló iramban zajlik.

Ebből a mezőnyből elképzelhető, hogy Szlovákia is ki tud majd ugrani a közeljövőben, mára várható ugyanis a szlovák gyógyszer-ellenőrzési hivatal állásfoglalása a március elején az országba érkezett 200 ezer adag Szputnyik V vakcina biztonságosságáról. (Az unióban még nem engedélyezett oltóanyag beszerzése mellesleg a miniszterelnök lemondásával járó kormányválsághoz vezetett Szlovákiában).

Az orosz szérum használatát Csehországban Andrej Babis miniszterelnök is szorgalmazta, az egészségügyi miniszter, Jan Blatný azonban megtagadta az ehhez szükséges engedélyt, szintén jelentős politikai feszültségeket okozva. A cseh államfő, Milos Zeman ugyanakkor Kínával is felvette a kapcsolatot Sinopharm-vakcinák beszerzésével kapcsolatban, amit Blatný szintén kifogásolt, Babis pedig azt nyilatkozta, hogy ha vesznek a vakcinából, eltárolják addig, amíg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóvá nem hagyja a használatát. A lengyel kormány nem tervezi Szputnyik V beszerzését, a Sinopharm-oltóanyagok vásárlásának lehetőségét azonban fontolóra vette március eleji nyilatkozatok szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar járványhelyzet az egyik legsúlyosabb, amit a világon eddig egy ország elszenvedettNépességarányos halálozásban a világelsők közvetlen közelébe érkeztünk, és nem lehetünk biztosak abban, hogy a kedvező fordulat hamar bekövetkezik.

Adat covid-19 fertőzöttek száma koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2022. október 3. 04:34 Adat, Pénz

A világ legmagasabb adóival sújtja a magyar kormány a minimálbért keresőket

Nemcsak az egyedülállók, hanem a családok is magas elvonásokkal szembesülnek, ha nem keresnek kifejezetten sokat, és maximum két gyereket nevelnek.

Jandó Zoltán
2022. október 1. 16:53 Adat, Pénz

Többet drágult idén 19 élelmiszer, mint az előző 20 évben összesen

A kenyérnek, a tejnek, a tejfölnek, a csirkehúsnak, a kávénak és az ásványvíznek is többet emelkedett az ára az elmúlt egy évben, mint az előtte lévő húszban.

Csanádi Marcell
2022. szeptember 30. 09:43 Adat, Élet

A COVID-járvány az egészséggazdaságtan szemüvegén át

Az elmaradt szűrések miatt sok, kezdeti stádiumban lévő daganatos megbetegedés maradt rejtve az orvosok elől.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. október 6. 11:47 Közélet

A zaporizzsjai erőmű körül dúló harcok megmutatták az atomerőművekkel kapcsolatos legnagyobb dilemmát

A fosszilis üzemanyagárak növekedésével megnőtt az atomenergia vonzereje, ugyanakkor Zaporizzsja esete jól mutatja, hogy a reaktorok mennyire kitettek a háborús fenyegetésnek.

Pálos Máté
2022. október 5. 16:48 Közélet

Egy dolog, hogy elértéktelenedett a bérük, de össze is omlott az oktatás körülöttük

Bár a tanárbéreket még 2014-ben fagyasztotta be a kormány, évtizedes tendenciák jutottak el nagyjából mostanra arra a pontra, ahonnan már nincs visszaút, ahol már nincs veszítenivaló. 

Torontáli Zoltán
2022. október 5. 12:51 Vállalat

Új konkurenciát kaptak a nagy drogériák, a Kifli.hu után újabb cseh szereplő érkezett a magyar piacra

A Pilulka leginkább egy drogéria áruválasztékát fedi le, a raktárbázisa pedig Szlovákiában van.