Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. március 31. 12:09 Adat

A halálozás alapján még Csehországban sem volt olyan súlyos járványhelyzet, mint most idehaza

A napi új koronavírus-fertőzések cseh és szlovák idősorai szerint a hónap elején még a két legdrámaibb helyzetben lévő visegrádi országban a járvány visszahúzódása továbbra is tart. Velük ellentétben Lengyelországban még a járvány február közepén kezdődött meredek felfutása látszik. Magyarországon pedig ismét megtört a napi esetszámok lakosságarányos mozgóátlaga – ez azonban legfeljebb nagyon óvatos bizakodásra adhat okot, hasonló fordulatot láthattunk ugyanis két hete is, ami átmenetinek bizonyult.

A betegséget kimutató mintavételek aránya is némi reményt kelthet Magyarországon a járvány közelgő tetőzését sejtetve, a mutató stagnálásában azonban az elvégzett tesztek számának növekedése is szerepet játszik.

Magyarországon a napi halálesetek hétnapos mozgóátlaga napról napra új régiós csúcsot állít be, a környező országokban a lakosságarányos halálozási statisztika soha sehol nem volt olyan magas, mint az elmúlt egy hétben nálunk. A halálozási adatok Lengyelországban továbbra is viszonylag lassan emelkednek, Csehországban és Szlovákiában pedig ez a mutató is a járvány stabil visszaszorulását jelzi.

A járvány első kitörése óta Csehországban a lakosság arányában többen haltak meg koronavírusban, mint Magyarországon, de ott (a tavaly tavaszival együtt) nem három, hanem négy járványhullám volt. Így fordulhat elő, hogy az egyhetes mozgóátlag alapján példátlanul súlyosnak számít a mostani magyar járványhelyzet.

A lakosság átoltottságában Magyarország egyre inkább lehagyja a régiós szomszédokat, a beadott injekciók lakosságarányos számában második szlovákokhoz képest már több mint 1,6-szoros az előny. Szlovákiához és Lengyelországhoz most már felzárkózott Csehország is, vagyis a vakcináció a többi visegrádi országban nagyjából hasonló iramban zajlik.

Ebből a mezőnyből elképzelhető, hogy Szlovákia is ki tud majd ugrani a közeljövőben, mára várható ugyanis a szlovák gyógyszer-ellenőrzési hivatal állásfoglalása a március elején az országba érkezett 200 ezer adag Szputnyik V vakcina biztonságosságáról. (Az unióban még nem engedélyezett oltóanyag beszerzése mellesleg a miniszterelnök lemondásával járó kormányválsághoz vezetett Szlovákiában).

Az orosz szérum használatát Csehországban Andrej Babis miniszterelnök is szorgalmazta, az egészségügyi miniszter, Jan Blatný azonban megtagadta az ehhez szükséges engedélyt, szintén jelentős politikai feszültségeket okozva. A cseh államfő, Milos Zeman ugyanakkor Kínával is felvette a kapcsolatot Sinopharm-vakcinák beszerzésével kapcsolatban, amit Blatný szintén kifogásolt, Babis pedig azt nyilatkozta, hogy ha vesznek a vakcinából, eltárolják addig, amíg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóvá nem hagyja a használatát. A lengyel kormány nem tervezi Szputnyik V beszerzését, a Sinopharm-oltóanyagok vásárlásának lehetőségét azonban fontolóra vette március eleji nyilatkozatok szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar járványhelyzet az egyik legsúlyosabb, amit a világon eddig egy ország elszenvedettNépességarányos halálozásban a világelsők közvetlen közelébe érkeztünk, és nem lehetünk biztosak abban, hogy a kedvező fordulat hamar bekövetkezik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid-19 fertőzöttek száma koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.