Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. március 31. 12:09 Adat

A halálozás alapján még Csehországban sem volt olyan súlyos járványhelyzet, mint most idehaza

A napi új koronavírus-fertőzések cseh és szlovák idősorai szerint a hónap elején még a két legdrámaibb helyzetben lévő visegrádi országban a járvány visszahúzódása továbbra is tart. Velük ellentétben Lengyelországban még a járvány február közepén kezdődött meredek felfutása látszik. Magyarországon pedig ismét megtört a napi esetszámok lakosságarányos mozgóátlaga – ez azonban legfeljebb nagyon óvatos bizakodásra adhat okot, hasonló fordulatot láthattunk ugyanis két hete is, ami átmenetinek bizonyult.

A betegséget kimutató mintavételek aránya is némi reményt kelthet Magyarországon a járvány közelgő tetőzését sejtetve, a mutató stagnálásában azonban az elvégzett tesztek számának növekedése is szerepet játszik.

Magyarországon a napi halálesetek hétnapos mozgóátlaga napról napra új régiós csúcsot állít be, a környező országokban a lakosságarányos halálozási statisztika soha sehol nem volt olyan magas, mint az elmúlt egy hétben nálunk. A halálozási adatok Lengyelországban továbbra is viszonylag lassan emelkednek, Csehországban és Szlovákiában pedig ez a mutató is a járvány stabil visszaszorulását jelzi.

A járvány első kitörése óta Csehországban a lakosság arányában többen haltak meg koronavírusban, mint Magyarországon, de ott (a tavaly tavaszival együtt) nem három, hanem négy járványhullám volt. Így fordulhat elő, hogy az egyhetes mozgóátlag alapján példátlanul súlyosnak számít a mostani magyar járványhelyzet.

A lakosság átoltottságában Magyarország egyre inkább lehagyja a régiós szomszédokat, a beadott injekciók lakosságarányos számában második szlovákokhoz képest már több mint 1,6-szoros az előny. Szlovákiához és Lengyelországhoz most már felzárkózott Csehország is, vagyis a vakcináció a többi visegrádi országban nagyjából hasonló iramban zajlik.

Ebből a mezőnyből elképzelhető, hogy Szlovákia is ki tud majd ugrani a közeljövőben, mára várható ugyanis a szlovák gyógyszer-ellenőrzési hivatal állásfoglalása a március elején az országba érkezett 200 ezer adag Szputnyik V vakcina biztonságosságáról. (Az unióban még nem engedélyezett oltóanyag beszerzése mellesleg a miniszterelnök lemondásával járó kormányválsághoz vezetett Szlovákiában).

Az orosz szérum használatát Csehországban Andrej Babis miniszterelnök is szorgalmazta, az egészségügyi miniszter, Jan Blatný azonban megtagadta az ehhez szükséges engedélyt, szintén jelentős politikai feszültségeket okozva. A cseh államfő, Milos Zeman ugyanakkor Kínával is felvette a kapcsolatot Sinopharm-vakcinák beszerzésével kapcsolatban, amit Blatný szintén kifogásolt, Babis pedig azt nyilatkozta, hogy ha vesznek a vakcinából, eltárolják addig, amíg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóvá nem hagyja a használatát. A lengyel kormány nem tervezi Szputnyik V beszerzését, a Sinopharm-oltóanyagok vásárlásának lehetőségét azonban fontolóra vette március eleji nyilatkozatok szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar járványhelyzet az egyik legsúlyosabb, amit a világon eddig egy ország elszenvedettNépességarányos halálozásban a világelsők közvetlen közelébe érkeztünk, és nem lehetünk biztosak abban, hogy a kedvező fordulat hamar bekövetkezik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid-19 fertőzöttek száma koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 10:52 Adat

Volt javulás, de még mindig korán halnak a magyarok

Tíz év alatt alig emelkedett a születéskor várható élettartam Magyarországon.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Hajdu Miklós
2024. május 23. 10:43 Közélet, Vállalat

Sokmilliárdos pénzhegyen ülő állami cég került Lázár János alapítványának tulajdonába

Évről évre több milliárd forintos nyereséget ér el az a vállalat, amit most adott át ingyen az állam a Lázár János által kezelt alapítványnak.

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.