Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. március 3. 16:15 Adat

Fogytán az optimizmus a magyar gyárakban

A feldolgozóipar üzleti klímáját a februári kedvezőtlen járványügyi fejlemények sem kezdték ki érdemben a visegrádi országokban és az eurózónában, habár Magyarországon a januári viszonylagos optimizmus szertefoszlott az elmúlt hónapban. A hazai beszerzési menedzserindex (BMI vagy angolul PMI) az év elején viszonylag magasan alakult, innen azonban egy hónappal később visszakorrigált a tavaly nyár óta megszokott 50 pont körüli szintre – ez a kedvező és kedvezőtlen üzleti helyzetről beszámoló cégvezetők egyenlő arányára utal.

 
A legfrissebb, tavaly decemberi termelési reáladatokon is látszik a magyar feldolgozóipar lendületvesztése, amit a többi visegrádi országban elkerült az ágazat. Az eurózónában működő gyáraknál viszont hasonló tendencia látszik, mint a magyarországi üzemeknél.

A szolgáltató szektort illetően csak az eurózónából érhető el a BMI értéke. Ez továbbra is arról árulkodik, hogy a járvány előtt az iparvállalatoknál még jobb üzleti klímáról beszámoló szolgáltatók helyzete jelenleg jelentősen rosszabb a gyártóknál.

A magyar ipar üzleti helyzetének romlására az uniós konjunktúrafelmérés friss adatai is rávilágítanak. Ez a kutatás a BMI-hez hasonlóan cégvezetők szubjektív helyzetértékelését hivatott felmérni, igaz, némileg eltérő módszertannal*Például a jórészt csak gyártást végző feldolgozóipar helyett a tágabb ipari ágazatra vonatkoznak az alábbi statisztikák, amibe többek között a bányászattal vagy az energiatermeléssel foglalkozó cégek is beletartoznak. Továbbá az indexek nulla alatti értékei utalnak a pesszimista, a nulla feletti értékei pedig az optimista vállalatok túlsúlyára., és a februári eredményei sok tekintetben a fentiekkel megegyező tendenciákat mutatnak. A magyar iparvállalatokhoz hasonlóan a szlovák gyártócégek kilátásai is romlottak, miközben az iparvállalatok jellemzően kedvezőbb üzleti klímáról számoltak be, mint a szolgáltatók (kivéve Csehországban).

Az uniós felmérés az üzleti szféra mellett a háztartási fogyasztók helyzetét is vizsgálja – a visegrádi országokban a tavalyi nyár vége óta alapvetően romlanak a lakosság anyagi kilátásai, miközben az eurózónában inkább stagnálást mutatnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat beszerzési menedzser index bmi konjunktúramutató pmi Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.