Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. november 10. 12:58 Adat

Van olyan megye, ahol az előző két hétben minden századik ember elkapta a koronavírust

Egy-két kivételtől eltekintve gyorsuló ütemben terjed a járvány a magyar megyékben. Az elmúlt hetek adatai alapján kimagaslóan Győr-Moson-Sopronban a legrosszabb a helyzet, ahol az előző két hétben a lakosság szinte pontosan egy százalékánál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ráadásul folyamatosan nő ez az arány.

Bár az ottani adat kiugró, ha egy hónapra nézzük, akkor már több olyan megye is van, ahol ennyi idő alatt az ott élők százada megfertőződött. Ez a helyzet Nógrád és Vas megyékben, és nagyon közel áll a mutató az egy százalékhoz Veszprém megyében és a fővárosban is.

 

A fertőzöttek számának alakulása szempontjából a legkedvezőbbnek az előző hónap alapján Somogyban és Tolnában tűnik a helyzet. Utóbbi megyében azonban az elmúlt napokban gyorsuló ütemben emelkedik a kimutatott esetszám, ebből a szempontból csak Győr-Moson-Sopronban és Veszprémben kedvezőtlenebb a tendencia. Az országra úgy általában is igaz, hogy az elmúlt hét napban több fertőzöttet találtak, mint az azt megelőző héten. Kivételt csak Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád és Vas megyék jelentenek. Utóbbinál ez azért különösen kedvező hír, mert október közepén még az ország leginkább átfertőzött térségei közé tartozott.

Már persze a közzétett adatok alapján, amelyekből azonban továbbra is csak elég korlátozottan lehet érdemi következtetéseket levonni. Különösen, hogy a fertőzöttek egyre kisebb százalékát derítik fel, így a koronavírusosok elég jelentős része rejtve marad, és nem kerül be a statisztikákba. A Népszava hétfőn arról írt, hogy a múlt héten több olyan nap is volt, amikor több ezer helyszínre nem értek oda az ezzel megbízott mentők mintát venni.

Szintén az egyre alacsonyabb hatékonyságú felderítés képét erősíti, hogy továbbra is nagyon gyorsan emelkedik az elvégzett teszteken belül a pozitívak aránya. A nemzetközi ajánlás szerint ezt 5 százalék körül kellene tartani, ez esetben lenne ugyanis kontroll alatt a járvány. Itthon épp tegnap léptük át első ízben a 30 százalékot, amit ma egy hasonlóan magas adat követett.

 

Ez ugyan – különösen a közép-európai régióban – nem példa nélküli, de nem is éppen jó ómen. Csehországban ennek a szintnek az átlépése után nagyjából két héttel tartósan kétszáz környékére emelkedett a napi halálozások száma, ami csak a közelmúltban – közel egy hónappal a tegnap idehaza bejelentettekhez hasonló intézkedések bevezetése után – kezdett csökkenni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat fertőzöttek száma koronavírus megyei adatok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.