Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. november 10. 12:58 Adat

Van olyan megye, ahol az előző két hétben minden századik ember elkapta a koronavírust

Egy-két kivételtől eltekintve gyorsuló ütemben terjed a járvány a magyar megyékben. Az elmúlt hetek adatai alapján kimagaslóan Győr-Moson-Sopronban a legrosszabb a helyzet, ahol az előző két hétben a lakosság szinte pontosan egy százalékánál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ráadásul folyamatosan nő ez az arány.

Bár az ottani adat kiugró, ha egy hónapra nézzük, akkor már több olyan megye is van, ahol ennyi idő alatt az ott élők százada megfertőződött. Ez a helyzet Nógrád és Vas megyékben, és nagyon közel áll a mutató az egy százalékhoz Veszprém megyében és a fővárosban is.

 

A fertőzöttek számának alakulása szempontjából a legkedvezőbbnek az előző hónap alapján Somogyban és Tolnában tűnik a helyzet. Utóbbi megyében azonban az elmúlt napokban gyorsuló ütemben emelkedik a kimutatott esetszám, ebből a szempontból csak Győr-Moson-Sopronban és Veszprémben kedvezőtlenebb a tendencia. Az országra úgy általában is igaz, hogy az elmúlt hét napban több fertőzöttet találtak, mint az azt megelőző héten. Kivételt csak Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád és Vas megyék jelentenek. Utóbbinál ez azért különösen kedvező hír, mert október közepén még az ország leginkább átfertőzött térségei közé tartozott.

Már persze a közzétett adatok alapján, amelyekből azonban továbbra is csak elég korlátozottan lehet érdemi következtetéseket levonni. Különösen, hogy a fertőzöttek egyre kisebb százalékát derítik fel, így a koronavírusosok elég jelentős része rejtve marad, és nem kerül be a statisztikákba. A Népszava hétfőn arról írt, hogy a múlt héten több olyan nap is volt, amikor több ezer helyszínre nem értek oda az ezzel megbízott mentők mintát venni.

Szintén az egyre alacsonyabb hatékonyságú felderítés képét erősíti, hogy továbbra is nagyon gyorsan emelkedik az elvégzett teszteken belül a pozitívak aránya. A nemzetközi ajánlás szerint ezt 5 százalék körül kellene tartani, ez esetben lenne ugyanis kontroll alatt a járvány. Itthon épp tegnap léptük át első ízben a 30 százalékot, amit ma egy hasonlóan magas adat követett.

 

Ez ugyan – különösen a közép-európai régióban – nem példa nélküli, de nem is éppen jó ómen. Csehországban ennek a szintnek az átlépése után nagyjából két héttel tartósan kétszáz környékére emelkedett a napi halálozások száma, ami csak a közelmúltban – közel egy hónappal a tegnap idehaza bejelentettekhez hasonló intézkedések bevezetése után – kezdett csökkenni.

Adat fertőzöttek száma koronavírus megyei adatok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Avatar
2020. november 22. 16:10 Adat

Minél jobban él valaki, annál jobban hisz abban, hogy ezt magának köszönheti

A vagyoni helyzet, és annak hirtelen megváltozása érdekes összefüggésben van a jövedelmekkel kapcsolatos igazságérzet megváltozásával.

Hajdu Miklós
2020. november 19. 13:46 Adat

A második hullám a szemünk láttára szakítja ketté a gazdaságot

Az ipar megúszta a második hullám gazdasági hatásait, a szolgáltatószektorban azonban nem fényesek a kilátások.

Stubnya Bence
2020. november 19. 10:47 Adat, Világ

Lengyelországban a nettó minimálbér 166 ezer forintnak megfelelő zlotyra emelkedik

Úgy tűnik, hogy jövőre a magyar minimálbér bruttója alig fogja meghaladni a lengyel nettó értékét.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2020. november 23. 17:19 Világ

A kínai dominancia megalapozójának harangozták be, mégis gyengére sikerült a világ legnagyobb gazdasági paktuma

A világ lakosságának és GDP-jének 30 százalékára terjed ki az új ázsiai gazdasági övezet. Egyesek szerint ez megágyaz a kínai dominanciának, mások szerint semmin nem változtat.

Bucsky Péter
2020. november 23. 06:31 Közélet

A számokat nézve Parragh László adócsökkentése vélhetően egy blöff

Ha az iparűzési adó elengedése bedönti az önkormányzati megrendeléseket és szolgáltatásokat, akkor recessziós lavinát indíthat el.

Torontáli Zoltán
2020. november 22. 06:53 Élet

Be fog érkezni -70 fokon a magyar oltóhelyre a koronavírus-vakcina, ha veszünk belőle

A mínusz 20 fokos szállítás majdhogynem mindennapos gyakorlat, és a mínusz 70 sem példa nélküli, de csak kis mennyiségben.

Ne hagyd ki