Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. november 10. 12:58 Adat

Van olyan megye, ahol az előző két hétben minden századik ember elkapta a koronavírust

Egy-két kivételtől eltekintve gyorsuló ütemben terjed a járvány a magyar megyékben. Az elmúlt hetek adatai alapján kimagaslóan Győr-Moson-Sopronban a legrosszabb a helyzet, ahol az előző két hétben a lakosság szinte pontosan egy százalékánál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ráadásul folyamatosan nő ez az arány.

Bár az ottani adat kiugró, ha egy hónapra nézzük, akkor már több olyan megye is van, ahol ennyi idő alatt az ott élők százada megfertőződött. Ez a helyzet Nógrád és Vas megyékben, és nagyon közel áll a mutató az egy százalékhoz Veszprém megyében és a fővárosban is.

 

A fertőzöttek számának alakulása szempontjából a legkedvezőbbnek az előző hónap alapján Somogyban és Tolnában tűnik a helyzet. Utóbbi megyében azonban az elmúlt napokban gyorsuló ütemben emelkedik a kimutatott esetszám, ebből a szempontból csak Győr-Moson-Sopronban és Veszprémben kedvezőtlenebb a tendencia. Az országra úgy általában is igaz, hogy az elmúlt hét napban több fertőzöttet találtak, mint az azt megelőző héten. Kivételt csak Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád és Vas megyék jelentenek. Utóbbinál ez azért különösen kedvező hír, mert október közepén még az ország leginkább átfertőzött térségei közé tartozott.

Már persze a közzétett adatok alapján, amelyekből azonban továbbra is csak elég korlátozottan lehet érdemi következtetéseket levonni. Különösen, hogy a fertőzöttek egyre kisebb százalékát derítik fel, így a koronavírusosok elég jelentős része rejtve marad, és nem kerül be a statisztikákba. A Népszava hétfőn arról írt, hogy a múlt héten több olyan nap is volt, amikor több ezer helyszínre nem értek oda az ezzel megbízott mentők mintát venni.

Szintén az egyre alacsonyabb hatékonyságú felderítés képét erősíti, hogy továbbra is nagyon gyorsan emelkedik az elvégzett teszteken belül a pozitívak aránya. A nemzetközi ajánlás szerint ezt 5 százalék körül kellene tartani, ez esetben lenne ugyanis kontroll alatt a járvány. Itthon épp tegnap léptük át első ízben a 30 százalékot, amit ma egy hasonlóan magas adat követett.

 

Ez ugyan – különösen a közép-európai régióban – nem példa nélküli, de nem is éppen jó ómen. Csehországban ennek a szintnek az átlépése után nagyjából két héttel tartósan kétszáz környékére emelkedett a napi halálozások száma, ami csak a közelmúltban – közel egy hónappal a tegnap idehaza bejelentettekhez hasonló intézkedések bevezetése után – kezdett csökkenni.

Adat fertőzöttek száma koronavírus megyei adatok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2022. január 26. 16:27 Adat

Tényleg szinte mindenki covidos az országban, akit tesztelnek?

Sokkal nagyobb az átfertőzöttség, mint korábban bármikor, de ez nem jelenti azt, hogy négyből három tesztelt covidos. A tényleges pozitivitási ráta 40 százalék körül lehet.

Hobot Péter Stubnya Bence
2022. január 24. 06:05 Adat, Közélet

Hét százalék körüli inflációnál már csökkenhet a kormány támogatottsága

Ilyen szintű inflációnál már veszélyben érezheti a támogatottságát a kormány, nem véletlen, hogy csúcsra járatják a hangulatjavító intézkedéseket.

Hajdu Miklós
2022. január 22. 16:21 Adat

Tavaly nyáron több magyar dolgozott Ausztriában, mint a járvány előtt

Nem tántorították el a magyarokat az osztrák munkaerőpiactól az ottani lezárások, hiába szűntek meg tömegével egyik hónapról a másikra a munkahelyek.

Fontos

Bucsky Péter
2022. január 26. 06:55 Közélet, Vállalat

Idehaza extraprofitot, külföldön csak veszteséget termel a kormány kedvenc útépítő cége

Próbál külföldön terjeszkedni a Duna Aszfalt, de az eredmények egyelőre nem említhetők egy lapon az idehaza elért kiemelkedő növekedéssel és profitrátával.

Váczi István
2022. január 25. 15:04 Világ

Mi lesz, ha Putyin elzárja a gázcsapot?

A piaci gázár elszállna, de még sokáig nem fogyna ki a földgázból az EU, ha odáig fajulnának a dolgok, hogy Oroszország teljesen leállítja az exportját.

Váczi István
2022. január 25. 11:07 Világ

Az oroszok már nem csak Ukrajna körül izmoznak

Fegyverek kubai telepítésének meglebegtetésével és kiterjedt haditengerészeti hadgyakorlatokkal is igyekeznek erőt mutatni az orosz fegyveres erők.