Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. november 10. 12:58 Adat

Van olyan megye, ahol az előző két hétben minden századik ember elkapta a koronavírust

Egy-két kivételtől eltekintve gyorsuló ütemben terjed a járvány a magyar megyékben. Az elmúlt hetek adatai alapján kimagaslóan Győr-Moson-Sopronban a legrosszabb a helyzet, ahol az előző két hétben a lakosság szinte pontosan egy százalékánál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ráadásul folyamatosan nő ez az arány.

Bár az ottani adat kiugró, ha egy hónapra nézzük, akkor már több olyan megye is van, ahol ennyi idő alatt az ott élők százada megfertőződött. Ez a helyzet Nógrád és Vas megyékben, és nagyon közel áll a mutató az egy százalékhoz Veszprém megyében és a fővárosban is.

 

A fertőzöttek számának alakulása szempontjából a legkedvezőbbnek az előző hónap alapján Somogyban és Tolnában tűnik a helyzet. Utóbbi megyében azonban az elmúlt napokban gyorsuló ütemben emelkedik a kimutatott esetszám, ebből a szempontból csak Győr-Moson-Sopronban és Veszprémben kedvezőtlenebb a tendencia. Az országra úgy általában is igaz, hogy az elmúlt hét napban több fertőzöttet találtak, mint az azt megelőző héten. Kivételt csak Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád és Vas megyék jelentenek. Utóbbinál ez azért különösen kedvező hír, mert október közepén még az ország leginkább átfertőzött térségei közé tartozott.

Már persze a közzétett adatok alapján, amelyekből azonban továbbra is csak elég korlátozottan lehet érdemi következtetéseket levonni. Különösen, hogy a fertőzöttek egyre kisebb százalékát derítik fel, így a koronavírusosok elég jelentős része rejtve marad, és nem kerül be a statisztikákba. A Népszava hétfőn arról írt, hogy a múlt héten több olyan nap is volt, amikor több ezer helyszínre nem értek oda az ezzel megbízott mentők mintát venni.

Szintén az egyre alacsonyabb hatékonyságú felderítés képét erősíti, hogy továbbra is nagyon gyorsan emelkedik az elvégzett teszteken belül a pozitívak aránya. A nemzetközi ajánlás szerint ezt 5 százalék körül kellene tartani, ez esetben lenne ugyanis kontroll alatt a járvány. Itthon épp tegnap léptük át első ízben a 30 százalékot, amit ma egy hasonlóan magas adat követett.

 

Ez ugyan – különösen a közép-európai régióban – nem példa nélküli, de nem is éppen jó ómen. Csehországban ennek a szintnek az átlépése után nagyjából két héttel tartósan kétszáz környékére emelkedett a napi halálozások száma, ami csak a közelmúltban – közel egy hónappal a tegnap idehaza bejelentettekhez hasonló intézkedések bevezetése után – kezdett csökkenni.

Adat fertőzöttek száma koronavírus megyei adatok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2021. május 6. 13:51 Adat

A nyitás közeledtével máris javul az üzleti klíma

Jelentősen javultak az üzleti kilátások áprilisban a környező országokban és az eurózónában.

Torontáli Zoltán
2021. május 6. 06:03 Adat

Vihar előtti csend: a jósolt áremelés még nem érkezett meg az élelmiszerboltokba

Szokásos havi bevásárlásunknál ugyan mértünk némi drágulást, de ez még biztosan nem az, ami a következő hónapokban várhat ránk.

Hajdu Miklós
2021. május 5. 16:17 Adat

Egyelőre nem látszik, hogy a korlátozások enyhítése visszaütne a visegrádi országokban

Lassan egy hónapja kezdtek lazítani a visegrádi régió országai, de a statisztikák szerint a járvány még mindig visszaszorulóban van.

Fontos

Avatar
2021. május 6. 16:27 Közélet

A módosított magyar költségvetés tele van átláthatatlan és trükkös számítással

A kormány a saját prognózisától is eltér az előirányzatokban, és még regionális összehasonlításban is gyenge a teljesítménye.

Fabók Bálint
2021. május 5. 06:04 Világ

Szijjártó Péter barátja ki van tiltva az USA-ból “hírhedt korruptsága” miatt, de az uniós szankcióktól megmenthetjük

A magyar külügyminiszter azért utazott el Bejrútba, hogy kiálljon a Hezbollah fő szövetségese mellett, aki az uniós szankciók elől próbál kifarolni.

Jandó Zoltán
2021. május 4. 17:25 Közélet

Félmilliárdért építünk intelligens buborékot a budapesti Úszó-Euróba-bajnokságra

Alig több mint két héttel a verseny kezdete előtt kötött megállapodást az úszószövetség és az állami szervezőcég az Eb-vel kapcsolatos feladatok ellátásáról.