Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. november 10. 12:58 Adat

Van olyan megye, ahol az előző két hétben minden századik ember elkapta a koronavírust

Egy-két kivételtől eltekintve gyorsuló ütemben terjed a járvány a magyar megyékben. Az elmúlt hetek adatai alapján kimagaslóan Győr-Moson-Sopronban a legrosszabb a helyzet, ahol az előző két hétben a lakosság szinte pontosan egy százalékánál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ráadásul folyamatosan nő ez az arány.

Bár az ottani adat kiugró, ha egy hónapra nézzük, akkor már több olyan megye is van, ahol ennyi idő alatt az ott élők százada megfertőződött. Ez a helyzet Nógrád és Vas megyékben, és nagyon közel áll a mutató az egy százalékhoz Veszprém megyében és a fővárosban is.

 

A fertőzöttek számának alakulása szempontjából a legkedvezőbbnek az előző hónap alapján Somogyban és Tolnában tűnik a helyzet. Utóbbi megyében azonban az elmúlt napokban gyorsuló ütemben emelkedik a kimutatott esetszám, ebből a szempontból csak Győr-Moson-Sopronban és Veszprémben kedvezőtlenebb a tendencia. Az országra úgy általában is igaz, hogy az elmúlt hét napban több fertőzöttet találtak, mint az azt megelőző héten. Kivételt csak Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád és Vas megyék jelentenek. Utóbbinál ez azért különösen kedvező hír, mert október közepén még az ország leginkább átfertőzött térségei közé tartozott.

Már persze a közzétett adatok alapján, amelyekből azonban továbbra is csak elég korlátozottan lehet érdemi következtetéseket levonni. Különösen, hogy a fertőzöttek egyre kisebb százalékát derítik fel, így a koronavírusosok elég jelentős része rejtve marad, és nem kerül be a statisztikákba. A Népszava hétfőn arról írt, hogy a múlt héten több olyan nap is volt, amikor több ezer helyszínre nem értek oda az ezzel megbízott mentők mintát venni.

Szintén az egyre alacsonyabb hatékonyságú felderítés képét erősíti, hogy továbbra is nagyon gyorsan emelkedik az elvégzett teszteken belül a pozitívak aránya. A nemzetközi ajánlás szerint ezt 5 százalék körül kellene tartani, ez esetben lenne ugyanis kontroll alatt a járvány. Itthon épp tegnap léptük át első ízben a 30 százalékot, amit ma egy hasonlóan magas adat követett.

 

Ez ugyan – különösen a közép-európai régióban – nem példa nélküli, de nem is éppen jó ómen. Csehországban ennek a szintnek az átlépése után nagyjából két héttel tartósan kétszáz környékére emelkedett a napi halálozások száma, ami csak a közelmúltban – közel egy hónappal a tegnap idehaza bejelentettekhez hasonló intézkedések bevezetése után – kezdett csökkenni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat fertőzöttek száma koronavírus megyei adatok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 17:57 Adat, Pénz

Maradt a kamatstop, hátha emelni lehet a bolgár alá csúszó lakossági költéseken

Ha kisebb a hitelek törlesztője, az emberek talán elköltik a zsebükben maradó pénzt - ezt reméli a kormány.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 11:51 Adat, Pénz

A magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakat

Elszakadt egymástól az átlag- és a medián keresetek növekedése, de nem olyan mértékben, de a jövedelmi egyenlőtlenségek érdemben nem változtak.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.