Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Az elmúlt két hétben két olyan megyében azonosították népességarányosan a legtöbb fertőzöttet, amelyeket tavasszal szinte egyáltalán nem ért el a koronavírus. A hivatalos adatok alapján a jelenleg az egyik legfertőzöttebbnek tűnő Vas megyében a kijárási korlátozás május 1-i feloldásáig mindössze 14 esetet regisztráltak, az elmúlt két hétben azonban több mint hetvenszer ennyit. Nagyon hasonló a helyzet Nógrádban is: ott a nagy leállás végére 24 főig emelkedett a fertőzöttek száma, most az előző 14 napban azonban 816 esetet rögzítettek.

Bár ezekkel az adatokkal Vas és Nógrád eléggé kiemelkedik, de az elmúlt egy hónapban tartósan magas volt a népességarányos fertőzésszám Borsod-Abaúj-Zemplénben és Győr-Moson-Sopronban is. Veszprémben és Zalában pedig az elmúlt egy-két hét tendenciái aggasztóak némileg, az előző 14 nap adatai ugyanis arra utalnak, hogy gyorsulhat a járvány terjedése.

A hivatalos adatok alapján a legalacsonyabb átfertőzöttség Somogy és Tolna megyékben lehet. A főváros, ahol tavasszal a lakosságszámhoz viszonyítva is messze a legtöbb esetet regisztrálták, most ebből a szempontból csak az országos középmezőnyben van. (A grafikonon a nyilakkal vagy a legördülő menüben lehet váltani a kategóriák között.)

 

Bár a népességarányos esetszám sok szempontból összehasonlíthatóvá teszi a helyzetet a különböző régiókban, azért ezekkel az adatokkal is érdemes óvatosan bánni. A tesztelési intenzitás például jelentősen befolyásolhatja, hogy hány fertőzöttet regisztrálnak egy-egy megyében, és a járványnak ebben a szakaszában az esetszámhoz hasonlóan fontos mutató az is, hogy az elvégzett mintavételek hány százaléka lesz pozitív.

Mivel az operatív törzs kizárólag a fertőzések számáról készít mindenki számára elérhető megyei bontást, így ezekből az adatokból biztos képet nem kaphatunk a járvány valós helyzetéről. Éppen ezért múlt hét hétfőn rákérdeztünk a tesztelési adatokra is. Arra lettünk volna kíváncsiak, hogy az előző két hétben, illetve a koronavírus megjelenése óta addig összesen hány tesztet végeztek el az egyes megyékben, ám az operatív törzs ezúttal sem válaszolt a megkeresésünkre.

A legfrissebb, hétfőn közzétett NNK-jelentés

Mindenesetre az elég jól látszik, hogy a megyei fertőzöttségi adatok véletlenül sincsenek mindig összhangban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által a megyeszékhelyeken végzett szennyvízvizsgálatokkal, amit az NNK korai előrejelző rendszernek hív. A vizsgálat során az egyes városokban a koronavírus koncentrációját mérik meg a szennyvízben, és ebből próbálnak következtetni a várható terjedésre. Ezt az teszi lehetővé, hogy a fertőzöttek előbb kezdik üríteni a vírust, mint ahogy a tünetek jelentkeznének. Az NNK két héttel ezelőtti beszámolójában azt írta, hogy a koronavírus koncentrációjának emelkedését 5 nappal követi az új esetek számának növekedése, igaz, az időeltolódás mértékben azért valószínűleg nincsen teljes egyetértés. Korábban ugyanis a központ kicsit eltérő számot kommunikált: még a három héttel ezelőtti jelentésben is 4-10 nap szerepelt.

Mindenesetre a tendenciákból elvileg következtetni lehetne arra, hogy a mérés utáni egy-két hétben az adott városban mi várható, és mivel a székhelyek a megyék jellemzően legnépesebb és legsűrűbben lakott részei közé tartoznak, ezért valami hatása ennek a megyei adatokra is kellene, hogy legyen. Egyelőre azonban ilyen kapcsolat nem igazán látszik. A szennyvízadatok a legrosszabb fertőzési számokat produkáló két megye székhelyén, Szombathelyen és Salgótarjánban nagyjából szeptember 20. óta mérsékelt és stagnáló víruskoncentrációt mutattak*Ebben Salgótarján esetében csak múlt héten volt változás, aminek a hatását elvileg majd csak a következő napokban kellene érezni., Veszprémben pedig, ahol látszólag szintén felfutóban van a járvány, egyenesen alacsony szintet mértek. Ezzel szemben Debrecenben és Nyíregyházán még a három héttel ezelőtti adatok is emelkedő trendről szóltak, pedig országos összevetésben sem Hajdú-Bihar, sem Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nem emelkedett az előző két hétben kiugróan a fertőzöttek száma.

Az összefüggés hiányának rengeteg magyarázata lehet, kezdve attól, hogy a szennyvízadat mégsem annyira jó előrejelző, a megyeszékhelyeken kívüli járványgócpontok kialakulásán át a területenként eltérő tesztelési intenzitásig. Az adatokat gyűjtő kormányzati illetékesek valószínűleg látják is a háttérben húzódó okokat, de a tavaszi gyakorlathoz hasonlóan ezúttal sem osztanak meg annyi információt, hogy azokból bármennyire is tiszta kép rajzolódhasson ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos MagyarországonAz előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.

Adat fertőzöttek száma járvány koronavírus megyei adatok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2021. május 6. 13:51 Adat

A nyitás közeledtével máris javul az üzleti klíma

Jelentősen javultak az üzleti kilátások áprilisban a környező országokban és az eurózónában.

Torontáli Zoltán
2021. május 6. 06:03 Adat

Vihar előtti csend: a jósolt áremelés még nem érkezett meg az élelmiszerboltokba

Szokásos havi bevásárlásunknál ugyan mértünk némi drágulást, de ez még biztosan nem az, ami a következő hónapokban várhat ránk.

Hajdu Miklós
2021. május 5. 16:17 Adat

Egyelőre nem látszik, hogy a korlátozások enyhítése visszaütne a visegrádi országokban

Lassan egy hónapja kezdtek lazítani a visegrádi régió országai, de a statisztikák szerint a járvány még mindig visszaszorulóban van.

Fontos

Avatar
2021. május 6. 16:27 Közélet

A módosított magyar költségvetés tele van átláthatatlan és trükkös számítással

A kormány a saját prognózisától is eltér az előirányzatokban, és még regionális összehasonlításban is gyenge a teljesítménye.

Fabók Bálint
2021. május 5. 06:04 Világ

Szijjártó Péter barátja ki van tiltva az USA-ból “hírhedt korruptsága” miatt, de az uniós szankcióktól megmenthetjük

A magyar külügyminiszter azért utazott el Bejrútba, hogy kiálljon a Hezbollah fő szövetségese mellett, aki az uniós szankciók elől próbál kifarolni.

Jandó Zoltán
2021. május 4. 17:25 Közélet

Félmilliárdért építünk intelligens buborékot a budapesti Úszó-Euróba-bajnokságra

Alig több mint két héttel a verseny kezdete előtt kötött megállapodást az úszószövetség és az állami szervezőcég az Eb-vel kapcsolatos feladatok ellátásáról.