Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Az elmúlt két hétben két olyan megyében azonosították népességarányosan a legtöbb fertőzöttet, amelyeket tavasszal szinte egyáltalán nem ért el a koronavírus. A hivatalos adatok alapján a jelenleg az egyik legfertőzöttebbnek tűnő Vas megyében a kijárási korlátozás május 1-i feloldásáig mindössze 14 esetet regisztráltak, az elmúlt két hétben azonban több mint hetvenszer ennyit. Nagyon hasonló a helyzet Nógrádban is: ott a nagy leállás végére 24 főig emelkedett a fertőzöttek száma, most az előző 14 napban azonban 816 esetet rögzítettek.

Bár ezekkel az adatokkal Vas és Nógrád eléggé kiemelkedik, de az elmúlt egy hónapban tartósan magas volt a népességarányos fertőzésszám Borsod-Abaúj-Zemplénben és Győr-Moson-Sopronban is. Veszprémben és Zalában pedig az elmúlt egy-két hét tendenciái aggasztóak némileg, az előző 14 nap adatai ugyanis arra utalnak, hogy gyorsulhat a járvány terjedése.

A hivatalos adatok alapján a legalacsonyabb átfertőzöttség Somogy és Tolna megyékben lehet. A főváros, ahol tavasszal a lakosságszámhoz viszonyítva is messze a legtöbb esetet regisztrálták, most ebből a szempontból csak az országos középmezőnyben van. (A grafikonon a nyilakkal vagy a legördülő menüben lehet váltani a kategóriák között.)

 

Bár a népességarányos esetszám sok szempontból összehasonlíthatóvá teszi a helyzetet a különböző régiókban, azért ezekkel az adatokkal is érdemes óvatosan bánni. A tesztelési intenzitás például jelentősen befolyásolhatja, hogy hány fertőzöttet regisztrálnak egy-egy megyében, és a járványnak ebben a szakaszában az esetszámhoz hasonlóan fontos mutató az is, hogy az elvégzett mintavételek hány százaléka lesz pozitív.

Mivel az operatív törzs kizárólag a fertőzések számáról készít mindenki számára elérhető megyei bontást, így ezekből az adatokból biztos képet nem kaphatunk a járvány valós helyzetéről. Éppen ezért múlt hét hétfőn rákérdeztünk a tesztelési adatokra is. Arra lettünk volna kíváncsiak, hogy az előző két hétben, illetve a koronavírus megjelenése óta addig összesen hány tesztet végeztek el az egyes megyékben, ám az operatív törzs ezúttal sem válaszolt a megkeresésünkre.

A legfrissebb, hétfőn közzétett NNK-jelentés

Mindenesetre az elég jól látszik, hogy a megyei fertőzöttségi adatok véletlenül sincsenek mindig összhangban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által a megyeszékhelyeken végzett szennyvízvizsgálatokkal, amit az NNK korai előrejelző rendszernek hív. A vizsgálat során az egyes városokban a koronavírus koncentrációját mérik meg a szennyvízben, és ebből próbálnak következtetni a várható terjedésre. Ezt az teszi lehetővé, hogy a fertőzöttek előbb kezdik üríteni a vírust, mint ahogy a tünetek jelentkeznének. Az NNK két héttel ezelőtti beszámolójában azt írta, hogy a koronavírus koncentrációjának emelkedését 5 nappal követi az új esetek számának növekedése, igaz, az időeltolódás mértékben azért valószínűleg nincsen teljes egyetértés. Korábban ugyanis a központ kicsit eltérő számot kommunikált: még a három héttel ezelőtti jelentésben is 4-10 nap szerepelt.

Mindenesetre a tendenciákból elvileg következtetni lehetne arra, hogy a mérés utáni egy-két hétben az adott városban mi várható, és mivel a székhelyek a megyék jellemzően legnépesebb és legsűrűbben lakott részei közé tartoznak, ezért valami hatása ennek a megyei adatokra is kellene, hogy legyen. Egyelőre azonban ilyen kapcsolat nem igazán látszik. A szennyvízadatok a legrosszabb fertőzési számokat produkáló két megye székhelyén, Szombathelyen és Salgótarjánban nagyjából szeptember 20. óta mérsékelt és stagnáló víruskoncentrációt mutattak*Ebben Salgótarján esetében csak múlt héten volt változás, aminek a hatását elvileg majd csak a következő napokban kellene érezni., Veszprémben pedig, ahol látszólag szintén felfutóban van a járvány, egyenesen alacsony szintet mértek. Ezzel szemben Debrecenben és Nyíregyházán még a három héttel ezelőtti adatok is emelkedő trendről szóltak, pedig országos összevetésben sem Hajdú-Bihar, sem Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nem emelkedett az előző két hétben kiugróan a fertőzöttek száma.

Az összefüggés hiányának rengeteg magyarázata lehet, kezdve attól, hogy a szennyvízadat mégsem annyira jó előrejelző, a megyeszékhelyeken kívüli járványgócpontok kialakulásán át a területenként eltérő tesztelési intenzitásig. Az adatokat gyűjtő kormányzati illetékesek valószínűleg látják is a háttérben húzódó okokat, de a tavaszi gyakorlathoz hasonlóan ezúttal sem osztanak meg annyi információt, hogy azokból bármennyire is tiszta kép rajzolódhasson ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos MagyarországonAz előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat fertőzöttek száma járvány koronavírus megyei adatok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.