Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. október 16. 14:18 Adat

Felcserélődtek a tesztelési szerepek Európában

Jócskán megváltozott tavasz óta a járványhelyzet Európában. Az év első felében többnyire Olaszországban és az Egyesült Királyságban jelentett nehézséget a hatóságoknak lépést tartani a vírus terjedésével, most viszont a járvány első hullámát viszonylag jól kezelő kelet-közép-európai országok küszködnek ezzel a feladattal.

Erről árulkodik a pozitív vírustesztek aránya, ami jól jelzi, hogy mennyit tudunk meg a fertőzés terjedéséről az elvégzett tesztek alapján. Amennyiben ez az arány tartósan meghaladja az öt százalékot, a napi új esetek száma nem fogja kellő pontossággal jellemezni a járvány dinamikáját. Ez Magyarországon szeptember közepe óta folyamatosan és egyre nagyobb mértékben jelent problémát, októberben jellemzően már a tíz százalékos szint felett alakult e mutató értéke.

A jelenlegi elégtelen mennyiségű tesztelés tehát nem magyar sajátosság, hanem a visegrádi régió egészére jellemző. A tavasszal még a nyugati szemmel nézve példásan védekező – és a fentebbi ökölszabály tükrében akkoriban nagyjából eleget tesztelő – kelet-közép-európai országok most már nem, sőt, egyre kevésbé tartják a lépést a koronavírus terjedésével. Hozzájuk képest az első hullám veszélyét csak későn felismerő, majd a fertőzés következményeit jócskán megszenvedő briteket és olaszokat viszont felkészültebben érte a második hullám.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid-19 koronavírus teszt tesztelés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.