Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. július 9. 16:45 Adat

Májusban is tragikus volt a külkereskedelem Magyarországon

Elég rosszul fog kinézni a második negyedéves GDP, ezt erősítette meg a májusi külkereskedelmi adat, amit ma tett közzé a KSH. A külkereskedelmi többlet adta a magyar gazdaság teljesítményének jelentős részét, az utóbbi tíz évben volt ez 10 százalék is, de az egész magyar feldolgozóipar túlnyomórészt exportra termel.

Az áprilisi összeomlás után igen mérsékelten pattant csak vissza az export és az import egyaránt. Márciushoz képest áprilisban az import 28,8, az export pedig 37,4 százalékkal esett vissza, ehhez képest májusra az import 24, az export 25 százalékos mínuszra jött vissza (márciushoz képest). Az irány tehát jó, de még mindig nagyon messze van a korábbi szint.

 

Mivel az export valamivel jobban nőtt májusban, ezért újra többletes lett az áru-külkereskedelem egyenlege. De ez a többlet nem volt túl nagy, mindössze 155 millió euró volt, így a negyedév egészében még mindig negatív az egyenleg (áprilisban 561 millió eurós mínusz jött össze).

A részletes adatok májusra ugyan még nem jöttek ki, de az áprilisi számok alapján meg lehet nézni, hogy milyen termékek külkereskedelmi forgalma esett vissza a leginkább.

 

A gyógyszeripari termékek volt az egyetlen jelentősebb kategória, ahol a kivitel és a behozatal is nőtt a válság alatt, a másik oldalon viszont a meghatározó járműipar van, ahol az import 67, az export pedig 77 százalékkal zuhant. A különféle ruházati cikkek kereskedelme is nagyon csúnyán visszaesett, kőolajból – euróban számolva – 60 százalékkal kevesebbet importáltunk áprilisban, mint egy hónappal korábban. 

Nem ez az egyetlen adatsor, ami rosszat ígér. A turizmus egy-két hónapra gyakorlatilag megszűnt, és a fentiek után az sem okozhat meglepetést, hogy az ipar is súlyos mélyrepülésben van: áprilisban éves összevetésben 37, májusban pedig 31 százalékkal esett vissza a teljesítmény. A háztartások fogyasztásában meghatározó kiskereskedelem ennél gyorsabban jött vissza májusban, de még mindig messze van a korábbi trendtől.

Adat KSH külkereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Kasnyik Márton
2020. augusztus 14. 12:02 Adat

Történelmi léptékben dobta hanyatt a magyar gazdaságot a covid

Nem kell kétségbeesni a borzasztó szám láttán, de rossz jel, hogy a szegényebb uniós tagországok közül Magyarországon zuhant a legnagyobbat a GDP.

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 11. 14:39 Adat, Vállalat

Fél év alatt olcsóbb lett a bevásárlásunk a Lidlben és az Aldiban

A két diszkontlánc árazása az alapvető élelmiszereknél annyira minimális eltéréseket mutat, hogy néha az volt az érzésünk, ez nem is két cég, hanem egy.

Avatar
2020. augusztus 10. 15:33 Adat

Most akkor mekkora a valódi munkanélküliség Magyarországon?

Egymásnak sokszor homlokegyenest ellentmondó kommentárokat lehet olvasni arról, hogy pontosan mekkora munkanélküliség alakult ki, és látható-e már javulás.

Fontos

Fabók Bálint
2020. augusztus 13. 17:40 Világ

Egészen felemelő, ahogy a belarusz tüntetők szembenéznek a brutális erőszakkal

Az embereket elrabló vagy nyíltan kínzó karhatalom tehetetlen a tüntetéseket immár domináló, virágokat osztogató fehér ruhás nőkkel szemben, akikhez egyre többen csatlakoznak.

Bucsky Péter
2020. augusztus 13. 06:50 Közélet

Kétmilliárdos profitot pumpálhatott Szlovéniába a magyar lélegeztetőgép-vásárlás

A beszerzés nem volt se gyors, se minőségi, viszont a pénz egy olyan céghez került, amely nagyon kedves a Fidesz szövetségesének.

Bucsky Péter
2020. augusztus 12. 06:51 Közélet

Minden 20. forintot költöttek el hasznosan az elfuserált fővárosi fejlesztésnél

Lassan két évvel a szerződés felmondása után is újabb költségek kerülnek elő, a számla az aktuális kimutatás szerint 11,1 milliárd. Felelős, de még csak gyanúsított sincs.