Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. július 9. 16:45 Adat

Májusban is tragikus volt a külkereskedelem Magyarországon

Elég rosszul fog kinézni a második negyedéves GDP, ezt erősítette meg a májusi külkereskedelmi adat, amit ma tett közzé a KSH. A külkereskedelmi többlet adta a magyar gazdaság teljesítményének jelentős részét, az utóbbi tíz évben volt ez 10 százalék is, de az egész magyar feldolgozóipar túlnyomórészt exportra termel.

Az áprilisi összeomlás után igen mérsékelten pattant csak vissza az export és az import egyaránt. Márciushoz képest áprilisban az import 28,8, az export pedig 37,4 százalékkal esett vissza, ehhez képest májusra az import 24, az export 25 százalékos mínuszra jött vissza (márciushoz képest). Az irány tehát jó, de még mindig nagyon messze van a korábbi szint.

 

Mivel az export valamivel jobban nőtt májusban, ezért újra többletes lett az áru-külkereskedelem egyenlege. De ez a többlet nem volt túl nagy, mindössze 155 millió euró volt, így a negyedév egészében még mindig negatív az egyenleg (áprilisban 561 millió eurós mínusz jött össze).

A részletes adatok májusra ugyan még nem jöttek ki, de az áprilisi számok alapján meg lehet nézni, hogy milyen termékek külkereskedelmi forgalma esett vissza a leginkább.

 

A gyógyszeripari termékek volt az egyetlen jelentősebb kategória, ahol a kivitel és a behozatal is nőtt a válság alatt, a másik oldalon viszont a meghatározó járműipar van, ahol az import 67, az export pedig 77 százalékkal zuhant. A különféle ruházati cikkek kereskedelme is nagyon csúnyán visszaesett, kőolajból – euróban számolva – 60 százalékkal kevesebbet importáltunk áprilisban, mint egy hónappal korábban. 

Nem ez az egyetlen adatsor, ami rosszat ígér. A turizmus egy-két hónapra gyakorlatilag megszűnt, és a fentiek után az sem okozhat meglepetést, hogy az ipar is súlyos mélyrepülésben van: áprilisban éves összevetésben 37, májusban pedig 31 százalékkal esett vissza a teljesítmény. A háztartások fogyasztásában meghatározó kiskereskedelem ennél gyorsabban jött vissza májusban, de még mindig messze van a korábbi trendtől.

Adat KSH külkereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Mészáros R. Tamás
2021. december 7. 06:51 Adat, Világ

Zakatol, de nem jut előre a Magyarország nevű összeszerelő üzem

A magyar gazdaságban megtermelt érték egyre nagyobb részét exportáljuk, de nem lépünk feljebb a nemzetközi termelési láncokban az OECD friss adatai szerint.

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.

Pálos Máté
2021. december 4. 15:35 Adat, Élet

A térségben csak Magyarországon nőtt a legfontosabb termékenységi mutató

Tavaly sem csökkent, és feltehetően még idén is nő a magyar termékenységi ráta. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy jóval több gyerek születne.

Fontos

Török Zoltán
2021. december 7. 17:46 Pénz

Mit tanulhatunk Harry Pottertől az inflációról?

A sorozat első kötetében elpusztították a bölcsek kövét, így a későbbiekben nem fenyegette infláció a szereplőket. A mi világunkban ez kicsit bonyolultabb.

Jandó Zoltán
2021. december 7. 16:37 Pénz, Vállalat

Kiderült, kinek adta el az állam a volt Malév-székházat 3,8 milliárdért

Az a vállalkozó szerezte meg az államtól a Malév-székházat, aki a budapesti repülőteret épp az állammal közösen vásárolná meg. Nem ez volt az első hatalmas ügylet a felek között.

Pletser Tamás
2021. december 6. 17:04 Világ

Idehaza is drágulhat az áram az új német kormány zöldítő tervei miatt

Vágyálmai miatt Németország lényegesen magasabb áramárakkal szembesülhet, és mivel Magyarország ugyanennek az elektromos rendszernek a része, itt is hasonló tendenciák lesznek.