Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. július 9. 16:45 Adat

Májusban is tragikus volt a külkereskedelem Magyarországon

Elég rosszul fog kinézni a második negyedéves GDP, ezt erősítette meg a májusi külkereskedelmi adat, amit ma tett közzé a KSH. A külkereskedelmi többlet adta a magyar gazdaság teljesítményének jelentős részét, az utóbbi tíz évben volt ez 10 százalék is, de az egész magyar feldolgozóipar túlnyomórészt exportra termel.

Az áprilisi összeomlás után igen mérsékelten pattant csak vissza az export és az import egyaránt. Márciushoz képest áprilisban az import 28,8, az export pedig 37,4 százalékkal esett vissza, ehhez képest májusra az import 24, az export 25 százalékos mínuszra jött vissza (márciushoz képest). Az irány tehát jó, de még mindig nagyon messze van a korábbi szint.

 

Mivel az export valamivel jobban nőtt májusban, ezért újra többletes lett az áru-külkereskedelem egyenlege. De ez a többlet nem volt túl nagy, mindössze 155 millió euró volt, így a negyedév egészében még mindig negatív az egyenleg (áprilisban 561 millió eurós mínusz jött össze).

A részletes adatok májusra ugyan még nem jöttek ki, de az áprilisi számok alapján meg lehet nézni, hogy milyen termékek külkereskedelmi forgalma esett vissza a leginkább.

 

A gyógyszeripari termékek volt az egyetlen jelentősebb kategória, ahol a kivitel és a behozatal is nőtt a válság alatt, a másik oldalon viszont a meghatározó járműipar van, ahol az import 67, az export pedig 77 százalékkal zuhant. A különféle ruházati cikkek kereskedelme is nagyon csúnyán visszaesett, kőolajból – euróban számolva – 60 százalékkal kevesebbet importáltunk áprilisban, mint egy hónappal korábban. 

Nem ez az egyetlen adatsor, ami rosszat ígér. A turizmus egy-két hónapra gyakorlatilag megszűnt, és a fentiek után az sem okozhat meglepetést, hogy az ipar is súlyos mélyrepülésben van: áprilisban éves összevetésben 37, májusban pedig 31 százalékkal esett vissza a teljesítmény. A háztartások fogyasztásában meghatározó kiskereskedelem ennél gyorsabban jött vissza májusban, de még mindig messze van a korábbi trendtől.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat KSH külkereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.