Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. július 9. 16:45 Adat

Májusban is tragikus volt a külkereskedelem Magyarországon

Elég rosszul fog kinézni a második negyedéves GDP, ezt erősítette meg a májusi külkereskedelmi adat, amit ma tett közzé a KSH. A külkereskedelmi többlet adta a magyar gazdaság teljesítményének jelentős részét, az utóbbi tíz évben volt ez 10 százalék is, de az egész magyar feldolgozóipar túlnyomórészt exportra termel.

Az áprilisi összeomlás után igen mérsékelten pattant csak vissza az export és az import egyaránt. Márciushoz képest áprilisban az import 28,8, az export pedig 37,4 százalékkal esett vissza, ehhez képest májusra az import 24, az export 25 százalékos mínuszra jött vissza (márciushoz képest). Az irány tehát jó, de még mindig nagyon messze van a korábbi szint.

 

Mivel az export valamivel jobban nőtt májusban, ezért újra többletes lett az áru-külkereskedelem egyenlege. De ez a többlet nem volt túl nagy, mindössze 155 millió euró volt, így a negyedév egészében még mindig negatív az egyenleg (áprilisban 561 millió eurós mínusz jött össze).

A részletes adatok májusra ugyan még nem jöttek ki, de az áprilisi számok alapján meg lehet nézni, hogy milyen termékek külkereskedelmi forgalma esett vissza a leginkább.

 

A gyógyszeripari termékek volt az egyetlen jelentősebb kategória, ahol a kivitel és a behozatal is nőtt a válság alatt, a másik oldalon viszont a meghatározó járműipar van, ahol az import 67, az export pedig 77 százalékkal zuhant. A különféle ruházati cikkek kereskedelme is nagyon csúnyán visszaesett, kőolajból – euróban számolva – 60 százalékkal kevesebbet importáltunk áprilisban, mint egy hónappal korábban. 

Nem ez az egyetlen adatsor, ami rosszat ígér. A turizmus egy-két hónapra gyakorlatilag megszűnt, és a fentiek után az sem okozhat meglepetést, hogy az ipar is súlyos mélyrepülésben van: áprilisban éves összevetésben 37, májusban pedig 31 százalékkal esett vissza a teljesítmény. A háztartások fogyasztásában meghatározó kiskereskedelem ennél gyorsabban jött vissza májusban, de még mindig messze van a korábbi trendtől.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat KSH külkereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. június 17. 10:11 Adat, Közélet

Iskolázottabb szavazóit veszíthette el az ellenzék

Nagyobbat esett az ellenzéki pártok szavazataránya azokon a településeken, ahol a lakosságon belül magasabb a legalább érettségivel rendelkezők aránya.

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?