Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. április 3. 11:56 Adat

A magyarok viszonylag lazán veszik a távolságtartást a járvány alatt a Google adatai alapján

Országok között összehasonlítható adatokat tett közzé a Google az emberek telefonos lokációadatai alapján. A január-februári időszakot vették bázisnak, és ezt vetették össze az utóbbi napokkal, hogy a felhasználók hol tartózkodtak hat különböző fajta területen: otthonukban, munkahelyükön, szórakozóhelyekben, élelmiszerboltokban vagy gyógyszertárakban, parkokban és közlekedési csomópontokon.

A vállalat szorgosan gyűjti a világ nagyjából összes okostelefon-felhasználójának (anonimizált) adatait, amivel egyébként elég sok etikai és jogi probléma van. Ugyanakkor a mostani helyzetben hasznos, hogy ezeket az adatokat elemezve követni lehet, hogy az egyes országok polgárai mennyire tartják be a járvány lassításához a leginkább szükséges előírást, tehát hogy tartsák a fizikai távolságot más emberektől.

Az adatok alapján úgy tűnik, hogy Magyarország Európában a legkevésbé fegyelmezett országok között van. Csak néhány skandináv országban nőtt kevésbé az otthon töltött idő, illetve csökkent kevésbé a máshol töltött idő, mint nálunk. Igaz, Csehország és Szlovákia polgárai nagyjából hasonlóan viselkedtek. A legkevésbé fegyelmezettek egyébként a svédek, míg a legkomolyabban a járvány által súlyosan érintett dél-európai országokban veszik az ott egyébként is sokkal komolyabb járványügyi intézkedéseket.

Az alábbi ábra azt mutatja, hogy az egyes európai országokban mennyivel több időt töltenek az emberek otthon (vízszintes tengely), illetve mennyivel kevesebbet máshol (függőleges tengely). 

 

Dániában és Svédországban több mint harmadával töltenek több időt az emberek parkokban, mint a január-februári időszakban, persze ennek az időjáráshoz is lehet némi köze.

A Google adatainak érdekessége, hogy látszik, az egész világ megállt. Mindegy, merre megyünk a világban, mindenhol otthon maradtak az emberek. A lenti ábrára a világ legnagyobb lakosságú országát raktuk rá az előzőhöz hasonlóan néhány érdekesebb kivétellel. (Kínáról és Oroszországról nem készített jelentést a Google.) 

 

Az itt áttekintett országok közül Izraelben töltenek a legnagyobb mértékben több időt otthon (30 százalékkal), de a gigantikus India is a karantént a legkomolyabban vevők között van. Az is kiderül az ábrából, hogy azok az ázsiai országok, amelyeket a járvány elleni küzdelem sikeres példáinak szoktak tartani (Dél-Korea, Tajvan) már kezdi lazítani a társadalmi távolságtartást.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.