Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. április 3. 11:56 Adat

A magyarok viszonylag lazán veszik a távolságtartást a járvány alatt a Google adatai alapján

Országok között összehasonlítható adatokat tett közzé a Google az emberek telefonos lokációadatai alapján. A január-februári időszakot vették bázisnak, és ezt vetették össze az utóbbi napokkal, hogy a felhasználók hol tartózkodtak hat különböző fajta területen: otthonukban, munkahelyükön, szórakozóhelyekben, élelmiszerboltokban vagy gyógyszertárakban, parkokban és közlekedési csomópontokon.

A vállalat szorgosan gyűjti a világ nagyjából összes okostelefon-felhasználójának (anonimizált) adatait, amivel egyébként elég sok etikai és jogi probléma van. Ugyanakkor a mostani helyzetben hasznos, hogy ezeket az adatokat elemezve követni lehet, hogy az egyes országok polgárai mennyire tartják be a járvány lassításához a leginkább szükséges előírást, tehát hogy tartsák a fizikai távolságot más emberektől.

Az adatok alapján úgy tűnik, hogy Magyarország Európában a legkevésbé fegyelmezett országok között van. Csak néhány skandináv országban nőtt kevésbé az otthon töltött idő, illetve csökkent kevésbé a máshol töltött idő, mint nálunk. Igaz, Csehország és Szlovákia polgárai nagyjából hasonlóan viselkedtek. A legkevésbé fegyelmezettek egyébként a svédek, míg a legkomolyabban a járvány által súlyosan érintett dél-európai országokban veszik az ott egyébként is sokkal komolyabb járványügyi intézkedéseket.

Az alábbi ábra azt mutatja, hogy az egyes európai országokban mennyivel több időt töltenek az emberek otthon (vízszintes tengely), illetve mennyivel kevesebbet máshol (függőleges tengely). 

 

Dániában és Svédországban több mint harmadával töltenek több időt az emberek parkokban, mint a január-februári időszakban, persze ennek az időjáráshoz is lehet némi köze.

A Google adatainak érdekessége, hogy látszik, az egész világ megállt. Mindegy, merre megyünk a világban, mindenhol otthon maradtak az emberek. A lenti ábrára a világ legnagyobb lakosságú országát raktuk rá az előzőhöz hasonlóan néhány érdekesebb kivétellel. (Kínáról és Oroszországról nem készített jelentést a Google.) 

 

Az itt áttekintett országok közül Izraelben töltenek a legnagyobb mértékben több időt otthon (30 százalékkal), de a gigantikus India is a karantént a legkomolyabban vevők között van. Az is kiderül az ábrából, hogy azok az ázsiai országok, amelyeket a járvány elleni küzdelem sikeres példáinak szoktak tartani (Dél-Korea, Tajvan) már kezdi lazítani a társadalmi távolságtartást.

Adat járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Kasnyik Márton
2020. május 29. 11:10 Adat

Sok eladatlan készlettel várja a nagy visszaesést a magyar gazdaság

A háztartások még fogyasztottak, de a többi területen már látszott közeledő válság az első negyedévben.

Hajdu Miklós
2020. május 22. 12:32 Adat

A BCG-oltás függ össze legerősebben a járvány súlyosságával számos tényező közül

Számos nyomon elindultak annak feltárásához, hogy miért bizonyos országokban vált súlyossá a koronavírus-járvány. Ezek egy részét a nemzetközi statisztikák is megerősítik.

Avatar
2020. május 21. 13:32 Adat

Satufék után padlógáz jön a magyar gazdaságban?

A járvány vége és a gazdaság helyreállása is nehezen előre jelezhető, de már az is óriási siker lenne, ha idén nem zsugorodna a magyar gazdaság 2019-hez képest.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. május 29. 15:31 Vállalat

Öt év alatt 91 milliárdnyi profitot termelt Simicska Lajos útépítő utódja

Több mint 157 milliárdnyi árbevételt és 24,4 milliárdos profitot hozott 2019-ben a Duna Aszfalt. Ez nemcsak a cég, hanem a teljes magyar építőipar történetében rekord.

Fabók Bálint
2020. május 29. 06:29 Közélet

Megalapította első cégét, azonnal megpályázott nyolcmilliárd forint állami támogatást, és nyert

Sok ezren vesztették el a munkájukat a turizmusban, de ahelyett, hogy rajtuk segítettek volna, inkább a leggazdagabb magyarok között osztottak szét 83 milliárdot egy kirívóan visszás pályázaton.

Jandó Zoltán
2020. május 28. 15:04 Vállalat

“Az idei nyár Budapesten katasztrófa lesz”

Egyelőre csak vidéken indul újra a turizmus, a fővárosban kilátástalan a helyzet. Interjú a Danubius vezérigazgatójával.