Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. április 3. 11:56 Adat

A magyarok viszonylag lazán veszik a távolságtartást a járvány alatt a Google adatai alapján

Országok között összehasonlítható adatokat tett közzé a Google az emberek telefonos lokációadatai alapján. A január-februári időszakot vették bázisnak, és ezt vetették össze az utóbbi napokkal, hogy a felhasználók hol tartózkodtak hat különböző fajta területen: otthonukban, munkahelyükön, szórakozóhelyekben, élelmiszerboltokban vagy gyógyszertárakban, parkokban és közlekedési csomópontokon.

A vállalat szorgosan gyűjti a világ nagyjából összes okostelefon-felhasználójának (anonimizált) adatait, amivel egyébként elég sok etikai és jogi probléma van. Ugyanakkor a mostani helyzetben hasznos, hogy ezeket az adatokat elemezve követni lehet, hogy az egyes országok polgárai mennyire tartják be a járvány lassításához a leginkább szükséges előírást, tehát hogy tartsák a fizikai távolságot más emberektől.

Az adatok alapján úgy tűnik, hogy Magyarország Európában a legkevésbé fegyelmezett országok között van. Csak néhány skandináv országban nőtt kevésbé az otthon töltött idő, illetve csökkent kevésbé a máshol töltött idő, mint nálunk. Igaz, Csehország és Szlovákia polgárai nagyjából hasonlóan viselkedtek. A legkevésbé fegyelmezettek egyébként a svédek, míg a legkomolyabban a járvány által súlyosan érintett dél-európai országokban veszik az ott egyébként is sokkal komolyabb járványügyi intézkedéseket.

Az alábbi ábra azt mutatja, hogy az egyes európai országokban mennyivel több időt töltenek az emberek otthon (vízszintes tengely), illetve mennyivel kevesebbet máshol (függőleges tengely). 

 

Dániában és Svédországban több mint harmadával töltenek több időt az emberek parkokban, mint a január-februári időszakban, persze ennek az időjáráshoz is lehet némi köze.

A Google adatainak érdekessége, hogy látszik, az egész világ megállt. Mindegy, merre megyünk a világban, mindenhol otthon maradtak az emberek. A lenti ábrára a világ legnagyobb lakosságú országát raktuk rá az előzőhöz hasonlóan néhány érdekesebb kivétellel. (Kínáról és Oroszországról nem készített jelentést a Google.) 

 

Az itt áttekintett országok közül Izraelben töltenek a legnagyobb mértékben több időt otthon (30 százalékkal), de a gigantikus India is a karantént a legkomolyabban vevők között van. Az is kiderül az ábrából, hogy azok az ázsiai országok, amelyeket a járvány elleni küzdelem sikeres példáinak szoktak tartani (Dél-Korea, Tajvan) már kezdi lazítani a társadalmi távolságtartást.

Adat járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2020. augusztus 1. 13:29 Adat

Két év alatt megfelezte a gyermekszegénységet a lengyel kormány

Húszról tíz százalékra csökkent a szegény lengyel gyerekek aránya a jelentősen megemelt családi pótléknak köszönhetően.

Kasnyik Márton
2020. július 30. 06:53 Adat

2018 volt az az év, amikor elkezdtek lecsúszni a nyugdíjasok

Most már látszik az adatokban, hogy a nyugdíjakat maguk mögött hagyták az utóbbi években gyorsan emelkedő bérek. Ebből kellemetlen és szinte megoldhatatlan feszültség lehet.

Avatar
2020. július 29. 14:36 Adat

Mégis itt a V-típusú kilábalás? Biztatóak a júliusi áramfogyasztási adatok

Érdekes adalék az eltérő gazdasági prognózisok hátteréhez a hazai áramfelhasználás nyomon követése.

Fontos

G7.hu
2020. augusztus 5. 07:55 Élet

Nem kell rosszra gondolni: főszerkesztőváltás a G7-nél

Kasnyik Mártont Váczi István váltja a főszerkesztői pozícióban, de egyébként semmi nem változik.

Tóth István János
2020. augusztus 4. 06:30 Vállalat

A magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodája: a Mészáros és Mészáros kft., első rész

Ganz öntöde, Láng gépgyár, Weiss konzervgyár, Richter gyógyszergyár? Külföldön sikeresek voltak, mégis elbújhatnak Mészáros Lőrinc cégének exponenciális, gazdaságtörténeti jelentőségű növekedése mellett.

Jandó Zoltán
2020. augusztus 3. 15:55 Vállalat

Aktualizálni kellene a paksi atomerőmű leszerelési tervét, de elsőre nem sikerült

Százmilliárdokba kerül majd a leszerelés, aminek a tervét most aktualizálták volna. A munkára azonban nem jelentkezett az egyetlen cég, amely elvégezhetné.