Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. április 3. 11:56 Adat

A magyarok viszonylag lazán veszik a távolságtartást a járvány alatt a Google adatai alapján

Országok között összehasonlítható adatokat tett közzé a Google az emberek telefonos lokációadatai alapján. A január-februári időszakot vették bázisnak, és ezt vetették össze az utóbbi napokkal, hogy a felhasználók hol tartózkodtak hat különböző fajta területen: otthonukban, munkahelyükön, szórakozóhelyekben, élelmiszerboltokban vagy gyógyszertárakban, parkokban és közlekedési csomópontokon.

A vállalat szorgosan gyűjti a világ nagyjából összes okostelefon-felhasználójának (anonimizált) adatait, amivel egyébként elég sok etikai és jogi probléma van. Ugyanakkor a mostani helyzetben hasznos, hogy ezeket az adatokat elemezve követni lehet, hogy az egyes országok polgárai mennyire tartják be a járvány lassításához a leginkább szükséges előírást, tehát hogy tartsák a fizikai távolságot más emberektől.

Az adatok alapján úgy tűnik, hogy Magyarország Európában a legkevésbé fegyelmezett országok között van. Csak néhány skandináv országban nőtt kevésbé az otthon töltött idő, illetve csökkent kevésbé a máshol töltött idő, mint nálunk. Igaz, Csehország és Szlovákia polgárai nagyjából hasonlóan viselkedtek. A legkevésbé fegyelmezettek egyébként a svédek, míg a legkomolyabban a járvány által súlyosan érintett dél-európai országokban veszik az ott egyébként is sokkal komolyabb járványügyi intézkedéseket.

Az alábbi ábra azt mutatja, hogy az egyes európai országokban mennyivel több időt töltenek az emberek otthon (vízszintes tengely), illetve mennyivel kevesebbet máshol (függőleges tengely). 

 

Dániában és Svédországban több mint harmadával töltenek több időt az emberek parkokban, mint a január-februári időszakban, persze ennek az időjáráshoz is lehet némi köze.

A Google adatainak érdekessége, hogy látszik, az egész világ megállt. Mindegy, merre megyünk a világban, mindenhol otthon maradtak az emberek. A lenti ábrára a világ legnagyobb lakosságú országát raktuk rá az előzőhöz hasonlóan néhány érdekesebb kivétellel. (Kínáról és Oroszországról nem készített jelentést a Google.) 

 

Az itt áttekintett országok közül Izraelben töltenek a legnagyobb mértékben több időt otthon (30 százalékkal), de a gigantikus India is a karantént a legkomolyabban vevők között van. Az is kiderül az ábrából, hogy azok az ázsiai országok, amelyeket a járvány elleni küzdelem sikeres példáinak szoktak tartani (Dél-Korea, Tajvan) már kezdi lazítani a társadalmi távolságtartást.

Adat járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2020. október 28. 14:03 Adat

Együtt vesztettük el a járvány feletti ellenőrzést a visegrádi országokkal

Az egész régióban meglehetősen rosszul alakulnak a vírussal kapcsolatos statisztikák.

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.

Fontos

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.

Avatar
2020. október 27. 06:52 Világ

Befolyás, megtévesztés, trollok: az amerikai elnökválasztás sötét oldala

A választásokba való beavatkozás régi játék a nagyhatalmak közt, de a közösségi média és a lassan felgyűlő társadalmi elégedetlenség új lehetőségeket kínál.

Jandó Zoltán
2020. október 26. 16:02 Adat

Már minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos Magyarországon

Az előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.