Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. december 17. 11:21 Adat

Háromnaponta megeszel egy tábla csokit? Akkor tiszteletbeli svájci vagy

Nemzetközi összevetésben meglepően kevés csokoládét fogyasztunk. Bár több statisztika is kering párhuzamosan arról, mennyi csokit esznek az emberek átlagosan egy évben, és ezek között esetenként jelentős eltérések vannak, abban azonban nagyjából nincs vita, hogy a magyarok fogyasztása alig harmada-negyede a leginkább édesszájú svájciakénak, illetve németekének.

A világ egyik legismertebb csokoládégyártója, a Lindt tavalyi éves jelentésében szentelt egy külön fejezetet a globális piac bemutatásának, és ebben kitértek a legnagyobb nemzeti piacok átlagos fogyasztására is. Náluk a – 2017-es adatok alapján – a svájciak álltak az élen 8,8 kilogrammal, őket követték sorrendben az osztrákok, a németek és az írek.

 

Bár a listára több közép-európai ország is felkerült – a lengyelek fejenként 5,7 kilója például nem is kevés – Magyarország azonban a Lindt rangsorában nem szerepel. Méghozzá minden bizonnyal azért nem, mert sem az egy főre jutó, sem az összesített fogyasztásban nem tartozunk a világ élvonalába. Kínát, Japán vagy éppen Brazíliát például utóbbi miatt tüntette fel a svájci cég az elemzésében.

A kínaiak ugyanis átlagosan évi mindössze 10 deka, azaz nagyjából egy tábla csokit esznek, 1,3 milliárdos népességgel számolva azonban már ez is olyan sok, hogy értékben Kína a világ nyolcadik legnagyobb piaca 2,9 milliárd frankkal (870 milliárd forinttal). Ebben egyébként az Egyesült Államok vezet 18,5 milliárd dollárral.

 

Magyar számok érdekes módon itthoni adatbázisokból sem igazán érhetőek el, még az ágazati szövetségek sem közölnek éves fogyasztást. A Magyar Édességgyártók Szövetsége (MÉSZ) a húsvéti fogyasztásról számol be rendszeresen, eszerint abban az időszakban 800-900 tonna csokolódéfigurát vásárolunk. Ez elsőre soknak tűnhet, de 10 millió emberre vetítve fejenként mindössze 80-90 grammot jelent, azaz annyit, amennyit a svájciak vagy a németek egy átlagos hosszú hétvégén megesznek.

Ebből már lehet következtetni arra, hogy nem vagyunk egy nagy csokievő nemzet, és ezt erősíti az egyetlen olyan közelmúltbeli adatsor is, amelyben Magyarország szerepel. A svájci csokoládéipari szövetség szerint ugyanis 2017-ben itthon mindössze 2,9 kilogramm volt az egy főre jutó fogyasztás, ami a legkevesebb a felsorolt 14 ország közül. Ráadásul ők jóval magasabbra becsülik a csokirajongó államok fogyasztását is: szerintük a németek 11,1, a svájciak 10,3 kilót esznek meg egy évben*A szövetség kimutatásában a csokoládétermékek fogyasztását mérte, ami elképzelhető, hogy szélesebb kört takar, mint a Lindt kimutatásában szereplő csokoládék..

 

Más kérdés, hogy alacsony bázisról lehet növekedni, és úgy tűnik, hogy a hazai csokipiacon is ez történik. Legalábbis a Lindt beszámolói Kelet-Közép-Európában évről évre gyorsuló fogyasztásbővülést mutatnak, és a MÉSZ húsvéti számai is arra engednek következtetni, hogy egyre több és egyre jobb minőségű csokoládét vásárolnak a magyar háztartások.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat csoki csokoládé csokoládé-fogyasztás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 28. 10:38 Adat

Nőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttől

A hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.