Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. december 17. 11:21 Adat

Háromnaponta megeszel egy tábla csokit? Akkor tiszteletbeli svájci vagy

Nemzetközi összevetésben meglepően kevés csokoládét fogyasztunk. Bár több statisztika is kering párhuzamosan arról, mennyi csokit esznek az emberek átlagosan egy évben, és ezek között esetenként jelentős eltérések vannak, abban azonban nagyjából nincs vita, hogy a magyarok fogyasztása alig harmada-negyede a leginkább édesszájú svájciakénak, illetve németekének.

A világ egyik legismertebb csokoládégyártója, a Lindt tavalyi éves jelentésében szentelt egy külön fejezetet a globális piac bemutatásának, és ebben kitértek a legnagyobb nemzeti piacok átlagos fogyasztására is. Náluk a – 2017-es adatok alapján – a svájciak álltak az élen 8,8 kilogrammal, őket követték sorrendben az osztrákok, a németek és az írek.

 

Bár a listára több közép-európai ország is felkerült – a lengyelek fejenként 5,7 kilója például nem is kevés – Magyarország azonban a Lindt rangsorában nem szerepel. Méghozzá minden bizonnyal azért nem, mert sem az egy főre jutó, sem az összesített fogyasztásban nem tartozunk a világ élvonalába. Kínát, Japán vagy éppen Brazíliát például utóbbi miatt tüntette fel a svájci cég az elemzésében.

A kínaiak ugyanis átlagosan évi mindössze 10 deka, azaz nagyjából egy tábla csokit esznek, 1,3 milliárdos népességgel számolva azonban már ez is olyan sok, hogy értékben Kína a világ nyolcadik legnagyobb piaca 2,9 milliárd frankkal (870 milliárd forinttal). Ebben egyébként az Egyesült Államok vezet 18,5 milliárd dollárral.

 

Magyar számok érdekes módon itthoni adatbázisokból sem igazán érhetőek el, még az ágazati szövetségek sem közölnek éves fogyasztást. A Magyar Édességgyártók Szövetsége (MÉSZ) a húsvéti fogyasztásról számol be rendszeresen, eszerint abban az időszakban 800-900 tonna csokolódéfigurát vásárolunk. Ez elsőre soknak tűnhet, de 10 millió emberre vetítve fejenként mindössze 80-90 grammot jelent, azaz annyit, amennyit a svájciak vagy a németek egy átlagos hosszú hétvégén megesznek.

Ebből már lehet következtetni arra, hogy nem vagyunk egy nagy csokievő nemzet, és ezt erősíti az egyetlen olyan közelmúltbeli adatsor is, amelyben Magyarország szerepel. A svájci csokoládéipari szövetség szerint ugyanis 2017-ben itthon mindössze 2,9 kilogramm volt az egy főre jutó fogyasztás, ami a legkevesebb a felsorolt 14 ország közül. Ráadásul ők jóval magasabbra becsülik a csokirajongó államok fogyasztását is: szerintük a németek 11,1, a svájciak 10,3 kilót esznek meg egy évben*A szövetség kimutatásában a csokoládétermékek fogyasztását mérte, ami elképzelhető, hogy szélesebb kört takar, mint a Lindt kimutatásában szereplő csokoládék..

 

Más kérdés, hogy alacsony bázisról lehet növekedni, és úgy tűnik, hogy a hazai csokipiacon is ez történik. Legalábbis a Lindt beszámolói Kelet-Közép-Európában évről évre gyorsuló fogyasztásbővülést mutatnak, és a MÉSZ húsvéti számai is arra engednek következtetni, hogy egyre több és egyre jobb minőségű csokoládét vásárolnak a magyar háztartások.

Adat csoki csokoládé csokoládé-fogyasztás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2020. január 21. 13:18 Adat, Vállalat

Az UEFA szerint nincs még egy olyan csapat Európában, mint a Felcsút

A Puskás Akadémia bekerült a húsz legnyereségesebb európai futballcsapat közé. Bár az akadémia tényleg kilencmilliárdos profitot csinált, akadnak gondok a módszertannal.

Jandó Zoltán
2020. január 20. 16:43 Adat

Minden kilencedik magyar háztartás késik a rezsiszámlákkal, de nem is büntetik

Öt év alatt kevesebb, mint felére csökkent a késők aránya. De még így is magas, amit az árak egyáltalán nem indokolnak.

Stubnya Bence Hajdu Miklós
2020. január 20. 06:59 Adat

Jogosan van kiakadva a kormány a gazdaságkutatókra?

A visszaesést nagyon gyengén, a lassulást általában egy fokkal jobban előre tudják jelezni. A 2004 és 2018 közötti prognózisokat kielemezve az is látszik, hogy a magyar jóslatoknak jobban hihetünk.

Fontos

Stubnya Bence
2020. január 22. 16:15 Pénz

Barry Eichengreen: Nem kell elsietni a magyar euróbevezetést

A német gazdaság bajban van, és ebből nekünk is le kell vonnunk a következtetéseket. Barry Eichengreenel, a Kaliforniai Egyetem professzorával interjúztunk.

Bucsky Péter
2020. január 22. 06:53 Élet

Teljesen értelmetlen és drága lecserélni a vízórákat, de legalább néhányan megélnek belőle

Európai összevetésben sokba kerül, bürokratikus és fölösleges a nyolc évente kötelező vízóracsere. De közel tízezret spórolhatunk, ha magunknak csináljuk.

Avatar
2020. január 21. 17:48 Közélet

Nem a módszertan a fő gond az inflációval, hanem az, hogy magas

Kétely övezi az inflációs mutatókat Magyarországon. De a helyzet az, hogy magas az infláció, és a hatóságok ezt csak erősítik.