Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. december 17. 11:21 Adat

Háromnaponta megeszel egy tábla csokit? Akkor tiszteletbeli svájci vagy

Nemzetközi összevetésben meglepően kevés csokoládét fogyasztunk. Bár több statisztika is kering párhuzamosan arról, mennyi csokit esznek az emberek átlagosan egy évben, és ezek között esetenként jelentős eltérések vannak, abban azonban nagyjából nincs vita, hogy a magyarok fogyasztása alig harmada-negyede a leginkább édesszájú svájciakénak, illetve németekének.

A világ egyik legismertebb csokoládégyártója, a Lindt tavalyi éves jelentésében szentelt egy külön fejezetet a globális piac bemutatásának, és ebben kitértek a legnagyobb nemzeti piacok átlagos fogyasztására is. Náluk a – 2017-es adatok alapján – a svájciak álltak az élen 8,8 kilogrammal, őket követték sorrendben az osztrákok, a németek és az írek.

 

Bár a listára több közép-európai ország is felkerült – a lengyelek fejenként 5,7 kilója például nem is kevés – Magyarország azonban a Lindt rangsorában nem szerepel. Méghozzá minden bizonnyal azért nem, mert sem az egy főre jutó, sem az összesített fogyasztásban nem tartozunk a világ élvonalába. Kínát, Japán vagy éppen Brazíliát például utóbbi miatt tüntette fel a svájci cég az elemzésében.

A kínaiak ugyanis átlagosan évi mindössze 10 deka, azaz nagyjából egy tábla csokit esznek, 1,3 milliárdos népességgel számolva azonban már ez is olyan sok, hogy értékben Kína a világ nyolcadik legnagyobb piaca 2,9 milliárd frankkal (870 milliárd forinttal). Ebben egyébként az Egyesült Államok vezet 18,5 milliárd dollárral.

 

Magyar számok érdekes módon itthoni adatbázisokból sem igazán érhetőek el, még az ágazati szövetségek sem közölnek éves fogyasztást. A Magyar Édességgyártók Szövetsége (MÉSZ) a húsvéti fogyasztásról számol be rendszeresen, eszerint abban az időszakban 800-900 tonna csokolódéfigurát vásárolunk. Ez elsőre soknak tűnhet, de 10 millió emberre vetítve fejenként mindössze 80-90 grammot jelent, azaz annyit, amennyit a svájciak vagy a németek egy átlagos hosszú hétvégén megesznek.

Ebből már lehet következtetni arra, hogy nem vagyunk egy nagy csokievő nemzet, és ezt erősíti az egyetlen olyan közelmúltbeli adatsor is, amelyben Magyarország szerepel. A svájci csokoládéipari szövetség szerint ugyanis 2017-ben itthon mindössze 2,9 kilogramm volt az egy főre jutó fogyasztás, ami a legkevesebb a felsorolt 14 ország közül. Ráadásul ők jóval magasabbra becsülik a csokirajongó államok fogyasztását is: szerintük a németek 11,1, a svájciak 10,3 kilót esznek meg egy évben*A szövetség kimutatásában a csokoládétermékek fogyasztását mérte, ami elképzelhető, hogy szélesebb kört takar, mint a Lindt kimutatásában szereplő csokoládék..

 

Más kérdés, hogy alacsony bázisról lehet növekedni, és úgy tűnik, hogy a hazai csokipiacon is ez történik. Legalábbis a Lindt beszámolói Kelet-Közép-Európában évről évre gyorsuló fogyasztásbővülést mutatnak, és a MÉSZ húsvéti számai is arra engednek következtetni, hogy egyre több és egyre jobb minőségű csokoládét vásárolnak a magyar háztartások.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat csoki csokoládé csokoládé-fogyasztás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.