Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. augusztus 30. 15:28 Adat

Nem vonzza a házasság a magyar nőket

Nemzetközi összevetésben is kifejezetten későn házasodnak a magyarok – derül ki az ENSZ döbbenetesen részletes globális adatbázisából. Itthon életük első ötven évéből a férfiak néhány hét híján 35, a nők pedig közel 33 évet töltenek házastársi kapcsolaton kívül. Előbbi a negyedik, utóbbi a második legtöbb az egész világon. A nők csak Szlovéniában házasodnak később, míg a magyar férfiaknál a szlovéneken kívül a bolgárok és az olaszok is idősebb korukban állnak oltár elé.

Az ENSZ adatbázisában globális átlag nem szerepel, de az elég jól látszik, hogy az egyes országok között komoly különbségek vannak, sőt helyenként országon belül nemenként is jelentősek az eltérések. Nem meglepő módon a fejlett államokban sokkal később házasodnak az emberek, mint a feltörekvőkben. Az egyetlen ország, ahol a lányok 20 évet sem töltenek el egyedülállóként, az Malawi, de közel két tucatnyi olyan feltörekvő ország is van, ahol 25 évnél korábban házasodnak a nők. A férfiak szinte mindenhol később nősülnek, ám a földrajzi megoszlás hasonló, itt is afrikai, ázsiai és dél-amerikai országok vannak a lista elején.

 

A magyar számok azonban nem csak a feltörekvő, hanem az európai államokhoz viszonyítva is magasak. Izlandon például öt évvel kevesebbet élnek szingliként az emberek, de a szomszédos Szlovákiában is nagyjából kettővel.

Az ENSZ által rögzített adatok még a magyar statisztikai hivatal (KSH) számainál (pdf) is magasabbak. Ennek az a magyarázata, hogy a két szervezet nem teljesen ugyanazt a mutatót teszi közzé. A KSH az első házasságkötéskor nézi az átlagéletkort, ami 2016-ban a férfiaknál kissé 32 év fölött volt, a nőknél pedig egy hajszállal 30 alatt. Ez a szám pedig nem azonos az ENSZ által számolt első 50 évben egyedülállóként töltött idővel, hiszen utóbbiba például beleszámít az is, ha valaki 50 éves kora előtt elválik (és egy ideig nem házasodik újra).

 

Itthon a válás nem ritka: az ENSZ adatok szerint 2016-ban a 45-49 éves korosztályban a nők 86, a férfiak 76 százaléka volt már házas, de a felmérés időpontjában kevesebb, mint 60 százalékuk élt aktuálisan házasságban. Azaz 50 éves kora előtt a férfiak ötöde, a nők pedig közel harmada válik el, vagy özvegyül meg, anélkül, hogy újraházasodna.

A házasságban élők korosztályonkénti megoszlása egyébként elég jól mutatja, hogy miért alacsonyabb jelentősen a nőknél az egyedülállóként töltött átlagos idő. Miközben a férfiak alig több, mint tizede nősül meg 30 éves kora előtt, a nőknél ugyanez az arány szinte pontosan a duplája. A számok pedig csak 50 év körül egyenlítődnek ki, a fiatalabb korosztályokban mindenhol jóval több nő él házasságban, mint férfi.

 

Ez nem egyedi jelenség, lényegében mindenhol így van, sőt az itthon mért, nők és férfiak közötti, nagyjából kétéves életkorbeli különbség nemzetközi összevetésben nem is jelentős. Európában is több olyan ország van, ahol az eltérés meghaladja a három évet, Afrikában pedig sok helyen 5-6, sőt Szenegálban például nyolc év.

Mivel a nők várható életkora lényegében mindenhol magasabb, viszont, mint látható a házastársi kapcsolatban ők a fiatalabbak, nem meglepő, hogy idősebb életkorban sokkal magasabb az özvegyek aránya a nőknél, mint a férfiaknál. Az ENSZ adatok szerint nálunk például tízből hét 75 év feletti nő özvegy, miközben ugyanez a férfiaknál csak négyből egy. Különösen előbbi adat kedvezőtlen, hiszen ennél magasabb mutatót csak nyolc – kivétel nélkül feltörekvő – országban mértek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világháború óta nem házasodtunk annyit, mint mostanságA képzettebb, gyermektelen fővárosiak ritkábban házasodnak. A kormányzati programok az élettársakat, egy gyermek viszont a legtöbb párt a házasság felé tolja. Kivéve azokat, akik egyszer már váltak. Most mindent megtudhat a házasságról.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat házasság házasságkötés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.