Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. augusztus 2. 16:30 Adat

A tőke legyőzte a munkát a vállalatokon belül

A termelés színvonala leginkább attól függ, hogy a vállalatok megfelelően használják-e ki a rendelkezésükre álló munkaerőt és tőkét. Hosszú ideig általános tapasztalat volt, hogy ezek közül is leginkább a munkaerő megfelelő kiaknázása határozta meg a kibocsátást, az 1980-as évek óta azonban a fejlett gazdaságokban egyre inkább visszaszorul a foglalkoztatottak jelentősége.

A változás hátterét és következményeit élénk közgazdaságtani vita övezi, a leggyakrabban idézett okok között többek között a folyamatosan emelkedő ingatlanárakat, a szellemi tulajdonon alapuló tőkeigényes tevékenységek irányába eltolódó gazdaságszerkezetet, a beruházások, a technikai fejlesztések csökkenő költségeit, illetve az ennek nyomán mindinkább elterjedtebbé váló automatizációt, a nemzetközi működés lehetőségét és az iparágak koncentrálódását említik a szakértők.

A jelenség Magyarországot is érinti, az OECD adatai szerint 1995 és 2013 között 5,3 százalékponttal csökkent a munkaerő jelentősége a tőkével szemben.

 

 

McKinsey és a Harvard elemzői egy friss tanulmányban a fentebbi magyarázatokat vizsgálták meg alaposabban, ugyanis korántsem eldöntött még, hogy melyek közülük az igazán fontos és a mellékesnek számító tényezők. Az eredményeik szerint leginkább az élénkülést és lassulást hozó gazdasági ciklusok váltakozásán múlik, hogy a cégek tőkéje és az általuk mozgósítható munkaerő milyen arányban járul hozzá a termeléshez. Különösen igaz ez a konjunktúrának és a válságos időszakoknak tipikusan kitett ágazatokra, mint például a bányászat, az építőipar, az ingatlanszektor és az olajipar.

Közel hasonló fontosságú jelenség a felpörgő értékcsökkenés (vagyis a cégek eszközeinek gyorsuló amortizációja, elavulása) és ezzel összefüggésben a szellemi tulajdonon alapuló javak – például szoftverek, adatbázisok – előtérbe helyeződése. Ez főleg bizonyos feldolgozóipari ágazatokban, például az elektronikai, az optikai és a vegyipari termékek gyártóinál lényeges tényező. A tőke munkával szembeni térnyerését ennél valamivel kisebb részben magyarázza az úgynevezett “szupersztár” cégek megjelenése, amikor bizonyos iparágakban néhány vállalat a versenytársait messze túlnőve emelkedik ki közülük. Ilyesmi főleg a szolgáltató szférában történt, például a távközlés, a média, a szállítmányozás és a raktározás, illetve a IT területein jellemző.

Meglepő lehet, de az eredmények szerint a technológiai fejlődés csak a negyedik legfontosabb tényező, ami egyébként ismét jobbára a feldolgozóipari cégek működését érinti. Jobban belegondolva azonban teljesen logikus, hogy a robotizáció nincs a döntő jelentőségű tényezők között: a fejlett eszközpark sok esetben nem az élőmunka tőkével való helyettesítését jelenti, hanem a hatékonyabb kihasználásához vezet.

Végül pedig a globalizáció, és ennek nyomán a dolgozók alkupozíciójának romlása zárja a rangsort, ami szintén a feldolgozóipart érinti a szerzők szerint, a gyártó cégek ugyanis az ellátási láncok bizonyos részeit könnyen át lehet telepíteni olyan országokba, ahol alacsonyabbak a bérek, kedvezőbb az adózási környezet vagy épp gyengébbek a szakszervezetek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat közgazdaságtan termelékenység termelés vállalatok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 28. 10:38 Adat

Nőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttől

A hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.