Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. május 8. 11:00 Adat

Nagyon rákaptak a Közel-Keleten a magyar sajtra

Nagyon látványosan megugrott a sajttermelés az év első három hónapjában Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) napokban közzétett adatai szerint valamivel több mint 24,4 ezer tonna sajtot állítottak elő tehéntejből január és március között, ami hetedével több az egy évvel korábbinál. Ennél is többet mond azonban, hogy az első negyedévben két olyan hónap volt, amikor a termelés meghaladta a nyolcezer tonnát, márpedig a KSH adatai szerint ilyen nem is volt korábban.

 

Nem a sajt az egyetlen tejtermék, aminek a kibocsátása nőtt, pörög az egész ágazat. Utóbbiban Sallai Attila, a Naszálytej vezérigazgatója szerint komoly szerepe van a januári áfa-csökkentésnek, aminek hatására a hazai termelők versenyképessége javult, és sikerült teret nyerniük a külföldi konkurensek kárára. Így az import is látványosan visszaszorult: a legnagyobb volumenű termékkörben*tej, tejszín nem sűrítve, nem édesítve, több, mint 1, max 6 százalék zsírtartalommal. például közel a harmadával.

Ez azonban főleg a tartós UHT tejekre igaz, a sajtnál egészen más hajtja a piacot. Itt érdemben nem is csökkent a behozatal, a korábbi évek látványos felfutása után az idei első két hónapban stagnálást mutattak az adatok. A hazai termelés megugrásának a magyarázata így itt sokkal inkább az, hogy 

évek óta egyre több sajtot eszünk.

Miközben 2010-ben az éves átlagos sajt és túrófogyasztás mindössze 5,5 kilogramm volt, 2017-ben már 7,6, azaz majdnem 40 százalékkal több. Ez azt jelenti, hogy kilenc éve összesen nagyjából 55 ezer tonna sajtot ettünk, tavalyelőtt viszont ennél majdnem 20 ezer tonnával többet.

Ez egyébként azt is jól mutatja, hogy nem Magyarországon adják el az összes itthon előállított sajtot, havi 12-14 millió dollárért értékesítenek a magyar termelők külföldön is. A legtöbbet Olaszországban, de meglepően sok sajtot szállítunk a Közel-Keletre is. A második legnagyobb külkereskedelmi partner például Libanon de top 5-ös Szaúd-Arábia és Jordánia is, így ez a három ország szívja fel a teljes export közel harmadát.

 

Az elsőre meglepőnek tűnő trend magyarázata, hogy az egyik legnagyobb hazai gyártó, a 2017-ben 31 milliárdos forgalmat produkáló Kőröstej Kft. tulajdonosa, Riad Naboulsi nagyon erős kapcsolatokkal rendelkezik a térségben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 28. 10:38 Adat

Nőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttől

A hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.