Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. május 8. 11:00 Adat

Nagyon rákaptak a Közel-Keleten a magyar sajtra

Nagyon látványosan megugrott a sajttermelés az év első három hónapjában Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) napokban közzétett adatai szerint valamivel több mint 24,4 ezer tonna sajtot állítottak elő tehéntejből január és március között, ami hetedével több az egy évvel korábbinál. Ennél is többet mond azonban, hogy az első negyedévben két olyan hónap volt, amikor a termelés meghaladta a nyolcezer tonnát, márpedig a KSH adatai szerint ilyen nem is volt korábban.

 

Nem a sajt az egyetlen tejtermék, aminek a kibocsátása nőtt, pörög az egész ágazat. Utóbbiban Sallai Attila, a Naszálytej vezérigazgatója szerint komoly szerepe van a januári áfa-csökkentésnek, aminek hatására a hazai termelők versenyképessége javult, és sikerült teret nyerniük a külföldi konkurensek kárára. Így az import is látványosan visszaszorult: a legnagyobb volumenű termékkörben*tej, tejszín nem sűrítve, nem édesítve, több, mint 1, max 6 százalék zsírtartalommal. például közel a harmadával.

Ez azonban főleg a tartós UHT tejekre igaz, a sajtnál egészen más hajtja a piacot. Itt érdemben nem is csökkent a behozatal, a korábbi évek látványos felfutása után az idei első két hónapban stagnálást mutattak az adatok. A hazai termelés megugrásának a magyarázata így itt sokkal inkább az, hogy 

évek óta egyre több sajtot eszünk.

Miközben 2010-ben az éves átlagos sajt és túrófogyasztás mindössze 5,5 kilogramm volt, 2017-ben már 7,6, azaz majdnem 40 százalékkal több. Ez azt jelenti, hogy kilenc éve összesen nagyjából 55 ezer tonna sajtot ettünk, tavalyelőtt viszont ennél majdnem 20 ezer tonnával többet.

Ez egyébként azt is jól mutatja, hogy nem Magyarországon adják el az összes itthon előállított sajtot, havi 12-14 millió dollárért értékesítenek a magyar termelők külföldön is. A legtöbbet Olaszországban, de meglepően sok sajtot szállítunk a Közel-Keletre is. A második legnagyobb külkereskedelmi partner például Libanon de top 5-ös Szaúd-Arábia és Jordánia is, így ez a három ország szívja fel a teljes export közel harmadát.

 

Az elsőre meglepőnek tűnő trend magyarázata, hogy az egyik legnagyobb hazai gyártó, a 2017-ben 31 milliárdos forgalmat produkáló Kőröstej Kft. tulajdonosa, Riad Naboulsi nagyon erős kapcsolatokkal rendelkezik a térségben.

Adat Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2020. július 6. 16:25 Adat

Tízmilliárdokba került a budapesti kereskedőknek a két héttel hosszabb karantén

Pest megyében annak ellenére is kedvezőbben alakultak az országos átlagnál a kiskereskedelmi forgalmi adatok, hogy itt két héttel tovább tartott a kijárási korlátozás.

Bucsky Péter
2020. július 5. 07:55 Adat

Holland biciklisek, norvég e-autósok? Mi jobban tudjuk, hogyan kell zölden közlekedni

Ma már mindenki környezetbarátnak akar látszani, de a zöld közlekedésben a közép-európai országok sokkal előrébb járnak, mint a nyugatiak.

Bucsky Péter
2020. július 3. 17:26 Adat

A követhető állami reklámpénzek 84 százaléka NER-cégekhez kerül

Minden harmadik reklámforintot az állam tolja bele a magyar médiába. A Miniszterelnökség közel 14 milliárdot költött a járvánnyal kapcsolatos kommunikációra.

Fontos

Váczi István
2020. július 7. 17:13 Vállalat

A legnagyobb hirdetők próbálnák észhez téríteni a Facebookot, egyelőre kevés sikerrel

A hirdetők bojkottja nem fogja megroppantani a céget, de ha nem maradnak szövetségesei, könnyen feldarabolhatja egy új amerikai kormányzat.

Stubnya Bence
2020. július 7. 06:29 Közélet, Vállalat

Huszárvágással kedvetlenítenék el a katáztatókat, de ennek sokan nem örülnek

Az adónem létrehozása óta benne volt a pakliban, hogy visszaélnek majd vele. A kormány most lépne, de könnyen lehet, hogy a változtatással valódi vállalkozók is rosszul járnának.

Fabók Bálint
2020. július 6. 06:49 Közélet, Vállalat

Tudják, hogy bezuhanna a turizmus, mégis megfojtanák a rövid távú lakáskiadást

A kormányzat a fővárossal egyetértésben dolgozik az Airbnb-modell korlátozásán, ami mögött - Európában egyedülálló módon - a túlturizmus helyett egy iparági lobbi áll.