Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. május 8. 11:00 Adat

Nagyon rákaptak a Közel-Keleten a magyar sajtra

Nagyon látványosan megugrott a sajttermelés az év első három hónapjában Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) napokban közzétett adatai szerint valamivel több mint 24,4 ezer tonna sajtot állítottak elő tehéntejből január és március között, ami hetedével több az egy évvel korábbinál. Ennél is többet mond azonban, hogy az első negyedévben két olyan hónap volt, amikor a termelés meghaladta a nyolcezer tonnát, márpedig a KSH adatai szerint ilyen nem is volt korábban.

 

Nem a sajt az egyetlen tejtermék, aminek a kibocsátása nőtt, pörög az egész ágazat. Utóbbiban Sallai Attila, a Naszálytej vezérigazgatója szerint komoly szerepe van a januári áfa-csökkentésnek, aminek hatására a hazai termelők versenyképessége javult, és sikerült teret nyerniük a külföldi konkurensek kárára. Így az import is látványosan visszaszorult: a legnagyobb volumenű termékkörben*tej, tejszín nem sűrítve, nem édesítve, több, mint 1, max 6 százalék zsírtartalommal. például közel a harmadával.

Ez azonban főleg a tartós UHT tejekre igaz, a sajtnál egészen más hajtja a piacot. Itt érdemben nem is csökkent a behozatal, a korábbi évek látványos felfutása után az idei első két hónapban stagnálást mutattak az adatok. A hazai termelés megugrásának a magyarázata így itt sokkal inkább az, hogy 

évek óta egyre több sajtot eszünk.

Miközben 2010-ben az éves átlagos sajt és túrófogyasztás mindössze 5,5 kilogramm volt, 2017-ben már 7,6, azaz majdnem 40 százalékkal több. Ez azt jelenti, hogy kilenc éve összesen nagyjából 55 ezer tonna sajtot ettünk, tavalyelőtt viszont ennél majdnem 20 ezer tonnával többet.

Ez egyébként azt is jól mutatja, hogy nem Magyarországon adják el az összes itthon előállított sajtot, havi 12-14 millió dollárért értékesítenek a magyar termelők külföldön is. A legtöbbet Olaszországban, de meglepően sok sajtot szállítunk a Közel-Keletre is. A második legnagyobb külkereskedelmi partner például Libanon de top 5-ös Szaúd-Arábia és Jordánia is, így ez a három ország szívja fel a teljes export közel harmadát.

 

Az elsőre meglepőnek tűnő trend magyarázata, hogy az egyik legnagyobb hazai gyártó, a 2017-ben 31 milliárdos forgalmat produkáló Kőröstej Kft. tulajdonosa, Riad Naboulsi nagyon erős kapcsolatokkal rendelkezik a térségben.

Adat Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2019. augusztus 23. 14:16 Adat, Vállalat

A lengyelek elhúztak mellettünk, de legalább a görögöket megelőztük

Ebben az évtizedben 9 százalékkal nőtt a magyar gazdaság termelékenysége, ami közép-európai mércével mérve elég lassú tempó. Románia még mögöttünk van, de villámgyorsan zárkózik fel.

Hajdu Miklós
2019. augusztus 14. 10:55 Adat

Meglepően jó volt a magyar GDP-növekedés

Egyelőre nem érintette meg a magyar gazdaságot az egyre bizonytalanabbá váló globális gazdasági hangulat.

Jandó Zoltán
2019. augusztus 11. 12:41 Adat

Kevés fát ültetünk, öregszenek a magyar erdők

Az elmúlt tíz évben nagyon kevés erdőt telepítettek Magyarországon. Volt olyan év, amikor a telepítés mértéke a tíz esztendővel korábbi csúcs 1 százalékát sem érte el.

Fontos

Kasnyik Márton
2019. augusztus 24. 07:23 Világ

Példátlan következményekkel járhat a brazíliai erdőégetés

Lassan visszafordíthatatlan lesz Amazónia erdőinek pusztulása. Ha ez nem csak Brazília szuverén ügye, akkor akár a katonai beavatkozás is szóba jöhet.

Bucsky Péter
2019. augusztus 23. 06:54 Közélet

Idén 130 milliárdot költünk az MSZP-SZDSZ kormányok kőbe vésett szerződéseire

Hiába költött a kormány 2010 óta 37 milliárdot a ppp projektek kivásárlására, a legdrágább börtönök és a Müpa továbbra is magánkézben vannak, és kiemelkedő hasznot termelnek a tulajdonosaiknak.

Fabók Bálint
2019. augusztus 21. 06:51 Világ

138 milliárd forintos afrikai útépítés reklámfilmjében tűnik fel a Duna Aszfalt

A világ egyik legkorruptabb országában vesznek részt egy világkereskedelmi szempontból számottevő útépítésen. A kollégáik nagy nehézségekkel küzdenek.