Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. április 24. 13:42 Adat

Egy pillanat alatt döntötte romba a terror Srí Lanka gazdaságát

Hosszabb távon is rendkívül kedvezőtlen hatással lehet Srí Lanka gazdaságára a szigetországban elkövetett terrortámadás-sorozat. A több mint háromszáz halálos áldozatot követelő tragédia szinte biztosan visszaveti az ország turizmusát, ami nagyon nagy baj, mert az elmúlt években ez a szektor volt a gazdaság motorja.

Srí Lanka a 26 évig tartó polgárháború végéig érthető módon nem volt különösebben vonzó turistacélpont, a békeidő 2009-es kezdete óta azonban jelentősen megugrott az országba utazó külföldiek száma. A 2000-es évek első évtizedében fixen félmillió körüli turista érkezett Srí Lankára évente, 2009-be például 448 ezer. Tavaly viszont már több mint 2,3 millióan utaztak be az országba, a látogatók száma pedig évről évre kétszámjegyű növekedést mutatott.

Az utóbbi években a magyarok is egyre szívesebben utaztak a dél-ázsiai szigetországba. Bár a 2018-as részletes adatokat a helyi turisztikai ügynökség még nem közölte, már az ezt megelőző években is nagyon gyorsan nőtt az ázsiai országba utazó magyarok száma. 2017-ben például közel ötezer magyar turista járt Sri Lankán, több mint háromszor annyi, mint négy évvel korábban.

 

A vendégek ráadásul kifejezetten sok időt töltenek el az országban, az átlagos tartózkodási idő 2018-ban például 11 nap volt. Ennek megfelelően a turizmusból származó bevétel még a beutazók számánál is gyorsabban nőtt. 2009-ben még 350 millió dolláros forgalmat sem hozott össze a szektor, tavaly viszont már a 4,4 milliárdot közelítette az összesített bevétel. A bővülés mértékét jól mutatja, hogy 2018-ban hét olyan hónap is volt, amikor több pénz folyt be az ágazat cégeihez, mint a polgárháború utolsó évében összesen.

 

A gyors növekedés hatására a turizmus súlya egyre nagyobb lett Sri Lanka gazdaságában. Két éve a szektor már a GDP közel nyolcadát adta, szemben az évtized elejére jellemző 7-8 százalékkal. Az ágazat ráadásul a GDP növekedéséhez is nagyban hozzájárult, 2017-ben például 4 százalékponttal. Arról nem is beszélve, hogy az ország devizabevételének jelentős része is innen származott.

Bár a 2018-as számok kissé elmaradtak a várakozásoktól, egészen Húsvét vasárnapig mindenki arra számított, hogy ezekben a folyamatokban a jövőben sem lesz változás. Egy helyi ingatlanszakértő még az idén év elején is azt mondta egy interjúban, hogy 2021-re ismét megduplázódhat a szigetországba érkező turisták száma, így abban az évben már 5 millió külföldi látogathat el az országba. A helyi turisztikai miniszter pedig ennél is optimistább volt: 2018 nyarán beszélt arról, hogy 2020-ra a 7 milliárd dollárt közelítheti az idegenforgalomból származó bevétel az országban*Igaz ebben a prognózisban a 2018-ra is a ténylegesnél magasabb bevételt jósolt a tárcavezető.

Most azonban szakértők úgy számolnak, hogy ebből nem sok valósulhat meg. Nem sok jót ígérnek az utóbbi évek ehhez hasonlítható eseményei. A 2015 nyári tunéziai terrortámadás után is összeomlott a látogatók száma, egy év kellett ahhoz, hogy újra visszatérjenek a turisták, és a szektorból származó bevétel így is a felére csökkent két év alatt. A 2016-os törökországi puccs után szintén súlyosan visszaesett az Isztambulba látogató turisták száma.

A Reuters ma már arról írt Srí Lanka esetében, hogy

a turizmus összeomlása miatt az ország akár IMF-kölcsönének további bővítését is kérheti.

Sri Lanka épp a múlt hónapban egyezett meg a Nemzetközi Valutaalappal, hogy egy évvel, 2020-ig kitolják az 1,5 milliárdos hitelprogramot.

A turisztika várt hanyatlása azonban nem csak a gazdasági növekedést vetheti vissza lényegében azonnal, de rendkívül gyorsan a munkanélküliség megugrásához is vezethet. A 21 milliós országban 1 millió ember dolgozik az idegenforgalmi ágazatban, márpedig elemzők most arra számítanak, hogy közülük sokakat elbocsáthatnak.

Adat gdp Srí Lanka terrortámadás turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2020. január 21. 13:18 Adat, Vállalat

Az UEFA szerint nincs még egy olyan csapat Európában, mint a Felcsút

A Puskás Akadémia bekerült a húsz legnyereségesebb európai futballcsapat közé. Bár az akadémia tényleg kilencmilliárdos profitot csinált, akadnak gondok a módszertannal.

Jandó Zoltán
2020. január 20. 16:43 Adat

Minden kilencedik magyar háztartás késik a rezsiszámlákkal, de nem is büntetik

Öt év alatt kevesebb, mint felére csökkent a késők aránya. De még így is magas, amit az árak egyáltalán nem indokolnak.

Stubnya Bence Hajdu Miklós
2020. január 20. 06:59 Adat

Jogosan van kiakadva a kormány a gazdaságkutatókra?

A visszaesést nagyon gyengén, a lassulást általában egy fokkal jobban előre tudják jelezni. A 2004 és 2018 közötti prognózisokat kielemezve az is látszik, hogy a magyar jóslatoknak jobban hihetünk.

Fontos

Torontáli Zoltán
2020. január 28. 06:56 Élet, Világ

Jó lenne, de rövid távon lehetetlen a műanyag csomagolások uniós betiltása

Mint elefánt a porcelánboltba, úgy lépett be az új környezetvédelmi uniós biztos a hivatalába. A műanyagok elleni harc radikális képviselőjének tűnik a litván politikus.

Hajdu Miklós
2020. január 27. 06:51 Közélet

Ki fog derülni, mennyire káros volt leépíteni az oktatást

Eddig a munkavállalókért versenyeztek a cégek, és ez elfedte az oktatási rendszer már ismert, időközben egyre súlyosabbá vált problémáit. Ez hamarosan megváltozhat.

Fabók Bálint
2020. január 25. 07:29 Élet, Világ

Európát ellepték a hulladékhegyek, miután már nem tolhat át minden ganét Kínába

Kína megelégelte, hogy a nyugat évtizedeken át hulladéklerakóként használta. Világszintű válságban van az újrahasznosítás, Magyarország is érintett.