Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. április 24. 13:42 Adat

Egy pillanat alatt döntötte romba a terror Srí Lanka gazdaságát

Hosszabb távon is rendkívül kedvezőtlen hatással lehet Srí Lanka gazdaságára a szigetországban elkövetett terrortámadás-sorozat. A több mint háromszáz halálos áldozatot követelő tragédia szinte biztosan visszaveti az ország turizmusát, ami nagyon nagy baj, mert az elmúlt években ez a szektor volt a gazdaság motorja.

Srí Lanka a 26 évig tartó polgárháború végéig érthető módon nem volt különösebben vonzó turistacélpont, a békeidő 2009-es kezdete óta azonban jelentősen megugrott az országba utazó külföldiek száma. A 2000-es évek első évtizedében fixen félmillió körüli turista érkezett Srí Lankára évente, 2009-be például 448 ezer. Tavaly viszont már több mint 2,3 millióan utaztak be az országba, a látogatók száma pedig évről évre kétszámjegyű növekedést mutatott.

Az utóbbi években a magyarok is egyre szívesebben utaztak a dél-ázsiai szigetországba. Bár a 2018-as részletes adatokat a helyi turisztikai ügynökség még nem közölte, már az ezt megelőző években is nagyon gyorsan nőtt az ázsiai országba utazó magyarok száma. 2017-ben például közel ötezer magyar turista járt Sri Lankán, több mint háromszor annyi, mint négy évvel korábban.

 

A vendégek ráadásul kifejezetten sok időt töltenek el az országban, az átlagos tartózkodási idő 2018-ban például 11 nap volt. Ennek megfelelően a turizmusból származó bevétel még a beutazók számánál is gyorsabban nőtt. 2009-ben még 350 millió dolláros forgalmat sem hozott össze a szektor, tavaly viszont már a 4,4 milliárdot közelítette az összesített bevétel. A bővülés mértékét jól mutatja, hogy 2018-ban hét olyan hónap is volt, amikor több pénz folyt be az ágazat cégeihez, mint a polgárháború utolsó évében összesen.

 

A gyors növekedés hatására a turizmus súlya egyre nagyobb lett Sri Lanka gazdaságában. Két éve a szektor már a GDP közel nyolcadát adta, szemben az évtized elejére jellemző 7-8 százalékkal. Az ágazat ráadásul a GDP növekedéséhez is nagyban hozzájárult, 2017-ben például 4 százalékponttal. Arról nem is beszélve, hogy az ország devizabevételének jelentős része is innen származott.

Bár a 2018-as számok kissé elmaradtak a várakozásoktól, egészen Húsvét vasárnapig mindenki arra számított, hogy ezekben a folyamatokban a jövőben sem lesz változás. Egy helyi ingatlanszakértő még az idén év elején is azt mondta egy interjúban, hogy 2021-re ismét megduplázódhat a szigetországba érkező turisták száma, így abban az évben már 5 millió külföldi látogathat el az országba. A helyi turisztikai miniszter pedig ennél is optimistább volt: 2018 nyarán beszélt arról, hogy 2020-ra a 7 milliárd dollárt közelítheti az idegenforgalomból származó bevétel az országban*Igaz ebben a prognózisban a 2018-ra is a ténylegesnél magasabb bevételt jósolt a tárcavezető.

Most azonban szakértők úgy számolnak, hogy ebből nem sok valósulhat meg. Nem sok jót ígérnek az utóbbi évek ehhez hasonlítható eseményei. A 2015 nyári tunéziai terrortámadás után is összeomlott a látogatók száma, egy év kellett ahhoz, hogy újra visszatérjenek a turisták, és a szektorból származó bevétel így is a felére csökkent két év alatt. A 2016-os törökországi puccs után szintén súlyosan visszaesett az Isztambulba látogató turisták száma.

A Reuters ma már arról írt Srí Lanka esetében, hogy

a turizmus összeomlása miatt az ország akár IMF-kölcsönének további bővítését is kérheti.

Sri Lanka épp a múlt hónapban egyezett meg a Nemzetközi Valutaalappal, hogy egy évvel, 2020-ig kitolják az 1,5 milliárdos hitelprogramot.

A turisztika várt hanyatlása azonban nem csak a gazdasági növekedést vetheti vissza lényegében azonnal, de rendkívül gyorsan a munkanélküliség megugrásához is vezethet. A 21 milliós országban 1 millió ember dolgozik az idegenforgalmi ágazatban, márpedig elemzők most arra számítanak, hogy közülük sokakat elbocsáthatnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat gdp Srí Lanka terrortámadás turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.