Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. április 24. 13:42 Adat

Egy pillanat alatt döntötte romba a terror Srí Lanka gazdaságát

Hosszabb távon is rendkívül kedvezőtlen hatással lehet Srí Lanka gazdaságára a szigetországban elkövetett terrortámadás-sorozat. A több mint háromszáz halálos áldozatot követelő tragédia szinte biztosan visszaveti az ország turizmusát, ami nagyon nagy baj, mert az elmúlt években ez a szektor volt a gazdaság motorja.

Srí Lanka a 26 évig tartó polgárháború végéig érthető módon nem volt különösebben vonzó turistacélpont, a békeidő 2009-es kezdete óta azonban jelentősen megugrott az országba utazó külföldiek száma. A 2000-es évek első évtizedében fixen félmillió körüli turista érkezett Srí Lankára évente, 2009-be például 448 ezer. Tavaly viszont már több mint 2,3 millióan utaztak be az országba, a látogatók száma pedig évről évre kétszámjegyű növekedést mutatott.

Az utóbbi években a magyarok is egyre szívesebben utaztak a dél-ázsiai szigetországba. Bár a 2018-as részletes adatokat a helyi turisztikai ügynökség még nem közölte, már az ezt megelőző években is nagyon gyorsan nőtt az ázsiai országba utazó magyarok száma. 2017-ben például közel ötezer magyar turista járt Sri Lankán, több mint háromszor annyi, mint négy évvel korábban.

 

A vendégek ráadásul kifejezetten sok időt töltenek el az országban, az átlagos tartózkodási idő 2018-ban például 11 nap volt. Ennek megfelelően a turizmusból származó bevétel még a beutazók számánál is gyorsabban nőtt. 2009-ben még 350 millió dolláros forgalmat sem hozott össze a szektor, tavaly viszont már a 4,4 milliárdot közelítette az összesített bevétel. A bővülés mértékét jól mutatja, hogy 2018-ban hét olyan hónap is volt, amikor több pénz folyt be az ágazat cégeihez, mint a polgárháború utolsó évében összesen.

 

A gyors növekedés hatására a turizmus súlya egyre nagyobb lett Sri Lanka gazdaságában. Két éve a szektor már a GDP közel nyolcadát adta, szemben az évtized elejére jellemző 7-8 százalékkal. Az ágazat ráadásul a GDP növekedéséhez is nagyban hozzájárult, 2017-ben például 4 százalékponttal. Arról nem is beszélve, hogy az ország devizabevételének jelentős része is innen származott.

Bár a 2018-as számok kissé elmaradtak a várakozásoktól, egészen Húsvét vasárnapig mindenki arra számított, hogy ezekben a folyamatokban a jövőben sem lesz változás. Egy helyi ingatlanszakértő még az idén év elején is azt mondta egy interjúban, hogy 2021-re ismét megduplázódhat a szigetországba érkező turisták száma, így abban az évben már 5 millió külföldi látogathat el az országba. A helyi turisztikai miniszter pedig ennél is optimistább volt: 2018 nyarán beszélt arról, hogy 2020-ra a 7 milliárd dollárt közelítheti az idegenforgalomból származó bevétel az országban*Igaz ebben a prognózisban a 2018-ra is a ténylegesnél magasabb bevételt jósolt a tárcavezető.

Most azonban szakértők úgy számolnak, hogy ebből nem sok valósulhat meg. Nem sok jót ígérnek az utóbbi évek ehhez hasonlítható eseményei. A 2015 nyári tunéziai terrortámadás után is összeomlott a látogatók száma, egy év kellett ahhoz, hogy újra visszatérjenek a turisták, és a szektorból származó bevétel így is a felére csökkent két év alatt. A 2016-os törökországi puccs után szintén súlyosan visszaesett az Isztambulba látogató turisták száma.

A Reuters ma már arról írt Srí Lanka esetében, hogy

a turizmus összeomlása miatt az ország akár IMF-kölcsönének további bővítését is kérheti.

Sri Lanka épp a múlt hónapban egyezett meg a Nemzetközi Valutaalappal, hogy egy évvel, 2020-ig kitolják az 1,5 milliárdos hitelprogramot.

A turisztika várt hanyatlása azonban nem csak a gazdasági növekedést vetheti vissza lényegében azonnal, de rendkívül gyorsan a munkanélküliség megugrásához is vezethet. A 21 milliós országban 1 millió ember dolgozik az idegenforgalmi ágazatban, márpedig elemzők most arra számítanak, hogy közülük sokakat elbocsáthatnak.

Adat gdp Srí Lanka terrortámadás turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2020. augusztus 1. 13:29 Adat

Két év alatt megfelezte a gyermekszegénységet a lengyel kormány

Húszról tíz százalékra csökkent a szegény lengyel gyerekek aránya a jelentősen megemelt családi pótléknak köszönhetően.

Kasnyik Márton
2020. július 30. 06:53 Adat

2018 volt az az év, amikor elkezdtek lecsúszni a nyugdíjasok

Most már látszik az adatokban, hogy a nyugdíjakat maguk mögött hagyták az utóbbi években gyorsan emelkedő bérek. Ebből kellemetlen és szinte megoldhatatlan feszültség lehet.

Avatar
2020. július 29. 14:36 Adat

Mégis itt a V-típusú kilábalás? Biztatóak a júliusi áramfogyasztási adatok

Érdekes adalék az eltérő gazdasági prognózisok hátteréhez a hazai áramfelhasználás nyomon követése.

Fontos

Avatar
2020. augusztus 6. 16:03 Pénz

Prés alatt az olajipar: szennyeznek, de még nyereséget sem termelnek

Nem bűnbakot kell csinálni a szektorból, hiszen ők lehetnek alkalmasak arra, hogy megvalósítsák technológiai átmenetet.

Tóth István János
2020. augusztus 6. 06:29 Vállalat

A magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodája: a Mészáros és Mészáros kft., második rész

Vajon mi magyarázza, hogy választások előtt mindig készpénzben úszik a Mészáros és Mészáros, és hogy legnagyobb vevőik - közöttük a magyar állam - előre utalják a tízmilliárdokat?

G7.hu
2020. augusztus 5. 07:55 Élet

Nem kell rosszra gondolni: főszerkesztőváltás a G7-nél

Kasnyik Mártont Váczi István váltja a főszerkesztői pozícióban, de egyébként semmi nem változik.