Hírlevél feliratkozás

Nemcsak hazai vagy régiós, de még uniós összevetésben is kifejezetten nagy megmozdulás volt a győri Audi-sztrájk. Bár az európai munkabeszüntetéseket összesítő adatbázis pontossága hagy némi kívánnivalót maga után, így is sokat elárul, hogy a januári akció több sztrájknapot eredményezett, mint amennyit 2009 óta összesen mértek Magyarországon.

Az uniós sztrájkadatokat az Európai Szakszervezeti Intézet (ETUI) a munkabeszüntetéssel telt napok ezer lakosra vetített számával méri. Ezt úgy számolják, hogy a sztrájk napjait megszorozzák az abban résztvevők számával, majd elosztják az összes alkalmazásban állóéval, és az így kapott eredményt szorozzák ezerrel. A módszer előnye, hogy így időben és országok között is összehasonlíthatóvá válnak az adatok.

Tovább olvasom

Idén is közzétették a legerősebben és legkevésbé sugárzó mobiltelefonok nemzetközi listáját, amelyről a német gazdasági hetilap, a Handelblatt is beszámolt.

Tovább olvasom

Jandó Zoltán
2019. február 17. 18:16 Adat

Kiszámoltuk, mi kellene ahhoz, hogy tele legyenek a magyar stadionok

Elég lenne az, hogy nyolcadannyira jó legyen a magyar foci, mint az angol. Annak ellenére nem jönnek a nézők, hogy döbbenetesen olcsók a jegyek.

Tovább olvasom

Jandó Zoltán
2019. február 15. 18:34 Adat

Sehol nem gazdagszik olyan ütemben a foci, mint Magyarországon

Beverekedte magát Európa 20 leggazdagabb ligája közé az nb1, de a régióban mindenhol egészségesebb a focicsapatok bevételi struktúrája.

Tovább olvasom

A külföldi tulajdonú cégek nagyon fontos szerepet töltenek be a magyar gazdaságban, az Eurostat adataiból az látszik, hogy csupán Írországban van nagyobb súlyuk az ilyen vállalatoknak, mint Magyarországon. Mivel ezeknek az adatoknak az összeállítása időigényes és összetett munka, csak 2008 és 2015 között érhetők el, és az utolsó év szerint a magyar vállalati GDP 52,46 százalékát állították elő külföldi tulajdonú cégek, alapvetően multik.

Tovább olvasom

Rontott az olasz gazdaság teljesítményével kapcsolatos várakozásain az Európai Bizottság a legfrissebb gazdasági előrejelzésében. A legújabb prognózis szerint idén az olasz GDP lényegében stagnálni fog (0,2 százalékos többletet jósolnak az elemzők az előző évhez képest), miközben az összes többi uniós tagállamban a bruttó hazai termék növekedésére számít a bizottság. Ehhez képest a 2018 őszén megfogalmazott várakozások még 1,2 százalékos GDP-emelkedést vetítettek előre, igaz, ez a jóslat is a legpesszimistábbnak számított az unióban.

Tovább olvasom

Tizenkét éve nem nézték olyan kevesen a Super Bowlt az Egyesült Államokban, mint idén, és bár ebben több tényező is szerepet játszhat, a hanyatlás egyik legfontosabb oka minden bizonnyal a most is taroló New England Patriots. Az észak-amerikai profi amerikafutball-bajnokság (NFL) döntőjét a televíziók előtt mindössze 98,2 millióan követték. Tíz év után először fordult elő, hogy a világ legnézettebb egynapos sporteseménye nem tudott 100 millió nézőt leültetni a tévék elé, az eddig csúcsévnek számító 2015-östől pedig közel hatodával maradt el a nézettség.

Az amerikaifutball-meccsek nézettsége hosszú ideje téma ligában, miután 2015-ben hirtelen hanyatlani kezdett az érdeklődés az NFL iránt. A liga két év alatt nézői 17 százalékát vesztette el, amire sokan sokféle magyarázatot adtak a himnusz alatti térdeléstől kezdve a sportág erőszakossága miatti maradandó sérülésekig. Az idén azonban ismét fordult a kocka, és úgy tűnt, hogy megoldódnak a liga problémái.

Tovább olvasom

Bő tíz év alatt jelentősen megváltozott a magyarok viszonyulása a saját egészségükhöz. Sokkal egészségesebbnek gondoljuk magunkat, legalábbis jóval később kezdjük el egészségtelennek érezni magunkat az Eurostat hétfőn publikált adatai alapján. A legfrissebb, 2016-os számok szerint a magyarok 6-7 évvel érzik tovább magukat egészségesnek, mint 2005-ben.

Tovább olvasom

Jandó Zoltán
2019. február 1. 06:56 Adat, Élet

Szmogban úszó falvak segítségével próbáljuk teljesíteni a zöldkvótát, de így sem megy

Zsinórban a negyedik olyan év volt 2017, amikor csökkent a megújuló energiaforrások felhasználásának részaránya a hazai energiafogyasztáson belül. Pedig még csalunk is.

Tovább olvasom

Ahogyan azt minden január végefelé megszokhattuk, gyors ütemben terjed az influenza. Több kórházban látogatási tilalom van, minden százötvenedik magyar (65 ezer  ember) megjelent a háziorvosánál influenzaszerű tünetekkel, január 21 és 27 között összesen 70 százalékkal többen, mint egy héttel korábban.

Tovább olvasom