Hírlevél feliratkozás

Számtalanszor halljuk, hogy az adatok aranyat érnek. Tudjuk azt is, hogy a cégek látják az adatainkat az okostelefonon keresztül. Ismert az is, hogy fokozottan célszerű figyelni a GDPR-szabályozásra. De tényleg ilyen fontos ez a kérdés? Tényleg akkora baj, ha a TikTok tudja, merre járok, mit eszem, és milyen cipőt rendelek az interneten, hogy országok sora teszi tiltólistára az alkalmazást?

Tovább olvasom

Bucsky Péter
2023. március 21. 04:34 Adat

Minden századik magyar gyerek már Ausztriában jár iskolába

A magyar gyerekek száma növekszik a leggyorsabban Ausztriában, néhány éven belül a németeket és a törököket is előzhetik.

Tovább olvasom

Bucsky Péter
2023. március 20. 04:33 Adat, Vállalat

64 millió forintba kerül egy akkumulátorgyári munkahely a magyar állam számára

Sokféle formában támogatja a kormány az akkumulátorgyárak letelepedését, és az összegek is olyan jelentősek, hogy abból több évnyi bért ki lehet fizetni.

Tovább olvasom

Összesen 1,1 évvel csökkent a járvány két évében, 2020-ban és 2021-ben az átlagos várható élettartam az Európai Unióban az Eurostat által közölt friss adatok alapján. 2019-ben a születéskor várható átlagos élettartam 81,3 év volt, 2021-ben viszont már csak 80,1. Magyarországon 2,1 évvel csökkent ez a mutató ebben az időszakban.

Tovább olvasom

Jandó Zoltán
2023. március 16. 17:17 Adat

A gázárak elszállásához a válság kezelésére hozott legjobb uniós intézkedés is hozzájárult

Idén télen a tartalékok magas szintje hozott viszonylagos stabilitást a piacon, ennek azonban korábban nagyon masszívan megfizettük az árát.

Tovább olvasom

Jandó Zoltán
2023. március 14. 15:04 Adat

Magyarország lett az orosz földgáz legnagyobb felhasználója Európában

Bár a hazai orosz gázimport is láthatóan visszaesett a háború kirobbanása óta, a csökkenés mértéke sokkal kisebb volt, mint Európa más országaiban.

Tovább olvasom

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint megindult a termelői árak csökkenése az egyébként némileg gyengébben teljesítő építőiparban. Ami az utóbbi számokat illeti, az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva 3,5, a decemberihez képest 5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene, miközben a szerződésállomány is visszaesett közel 20 százalékkal 2022 januárjához képest. (Ennek értéke csak annak köszönhetően gyarapodott, hogy az infláció nagyobb mértékben nőtt, mint amennyivel a megbízások volumene csökkent.)

Tovább olvasom

Pálos Máté
2023. március 14. 04:34 Adat, Élet

Ritkaságszámba megy a megalázó fizetések meghaladása sok egyetemi karon

Nagy a szórás az egyetemek és a tudományterületek között, de például a tanársegédeknél nagyítóval kell keresni a tisztességes megélhetést nyújtó fizetést biztosító helyeket.

Tovább olvasom

Pálos Máté
2023. március 10. 04:34 Adat, Közélet

Hiába mentek milliárdok a férőhelyek bővítésére, még mindig csordultig vannak az ország bölcsődéi

Még mindig durván 50 ezer kisgyerek lakóhelyén nincs bölcsőde.

Tovább olvasom

Kőműves Zsófia
2023. március 9. 16:36 Adat

Hogyan használhatjuk a kibocsátáscsökkentésre szánt EU-s pénzeket az energiaszegénység felszámolására is?

Meg lehetne oldani, hogy a zöld szempontok ne csak a privilegizált helyzetben lévő kevesek hóbortja maradjon.

Tovább olvasom