Hírlevél feliratkozás

A 2000-es években még egyszer sem mértek olyan magas inflációt Magyarországon, mint idén júliusban. A Központi Statisztikai Hivatal keddi gyorstájékoztatója szerint a fogyasztói árak éves összevetésben 13,7 százalékkal emelkedtek az előző hónapban, amely még a szintén két évtizedes rekordnak számító júniusi adathoz képest is jelentős gyorsulás.

Tovább olvasom

A környezetszennyezésnek sok formája van, ezek közül az egyik kevésbé emlegetett probléma a zajszennyezés. Ugyanúgy, mint más szennyezéseknek, ennek is komoly egészségügyi következményei is lehetnek. A legegyértelműbb hatása, hogy halláskárosodáshoz vezethet, de akik hosszú távon ki vannak téve a zajszennyezésnek, azoknál gyakrabban lépnek fel mentális problémák, fejfájás, álmatlanság, sőt akár a szív-és érrendszeri problémák kialakulásához is hozzájárulhat.

Tovább olvasom

Az ENSZ világpiaci élelmiszerárakat jellemző indexe a 2008-as gazdasági válság óta nem látott ütemű zuhanást mutatott júliusban. A radikális fordulat fő oka az ukrán export újraindulása, aminek köszönhetően közel 9 százalékos eséssel a január óta mért legalacsonyabb szintre süllyedt a mutató a Bloomberg cikke szerint. Az árcsökkenésben továbbá az argentin és brazil kukorica viszonylag korai betakarítása is szerepet játszott.

Tovább olvasom

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 5. 04:34 Adat

Nincs megállás, mérésünk szerint most már 34 százalék feletti az élelmiszer-infláció

A kenyérre, a zsemlére, a kiflire és a tésztákra nem raktak árstopot, ezek egy év alatt több mint a duplájára drágultak.

Tovább olvasom

Bucsky Péter
2022. augusztus 3. 04:34 Adat, Közélet

A bolti árakon is meg fogjuk érezni, hogy a cégautók kikerültek a benzinárstop kedvezményezettjei közül

Folyamatosan szűkíti a kormány azok körét, akik jogosultak a hatósági áron megvásárolni az üzemanyagot, a legutóbbi döntésük hozza vissza az államnak a legtöbb pénzt.

Tovább olvasom

Bucsky Péter
2022. július 31. 04:34 Adat, Tech

Saját magát buktatja le a Budapesten és Siófokon is aktív e-rolleres cég

Az autózás után a legszennyezőbb városi közlekedési forma a megosztás alapú e-roller, miközben a fenntarthatóság látszatát kínálják a zöldre festésben utazó szolgáltatók.

Tovább olvasom

Nem a választott pártok programjain, hanem az épp kormányon lévő politikai erővel szembeni elégedetlenségen múlhat, hogy mennyire tartják fontosnak a jövedelemkülönbségek mérséklését a magyarok. A jelenlegi kormánypártok szimpatizánsai ugyanis Orbán Viktor 2010-es győzelme előtt, míg a többi párt szavazói 2002-ben, illetve a 2014 óta eltelt években ítélték nagyobb arányban úgy, hogy a kormánynak lépéseket kellene tenni a jövedelemkülönbségek csökkentéséért a European Social Survey (ESS) adatai szerint.

Tovább olvasom

Pletser Tamás
2022. július 27. 15:37 Adat

Az oroszok már a látszatra sem ügyelnek, lesz-e elég földgázunk a télen?

Burleszket ad elő a Gazprom, a szituáció kritikus. A lakossági korlátozás esélye alacsony, de annak is súlyos következményei lesznek, ha az ipar nem kap elegendő gázt elfogadható áron.

Tovább olvasom

Hobot Péter
2022. július 26. 14:34 Adat, Élet

A szomszéd gázszámláját is fizethetik a társasházi kis lakásban élők

Saját gázóra híján a társasházi kis lakásokban akkor is elszállhat a gáz ára, ha nem fogyasztanak többet évente 1729 köbméternél.

Tovább olvasom

Avatar
2022. július 25. 17:27 Adat

Már tízből kilenc magyar tart a klímaváltozástól, egyre többen érzik a személyes felelősségüket

Gyakorlatilag nincs senki, aki még mindig kétségbe vonná a klímaváltozás tényét, és a magyarok döntő többsége, 90 százaléka kifejezetten tart is tőle.

Tovább olvasom