Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. január 20. 17:01 Adat

Akár hónapokat is várniuk kell a friss nyugdíjasoknak a pénzükre

Fél év szünet után ősszel újra megugrott a nyugdíjazások száma. Valójában már nyáron növekednie kellett volna, de ennyire lassú a rendszer.

Tovább olvasom

Miközben Lengyelországban és Magyarországon egy kisebb megtorpanást követően ismét a járvány második hullámának lassú mérséklődését mutatják a napi új esetszámok, Csehországban és Szlovákiában már a harmadik, karácsonyi hullám csillapodását láthatjuk. Ez utóbbi két országban az egymillió lakosra jutó új fertőzöttek száma az őszi csúcsokat meghaladó szintre futott fel januárban, de a visszaállított szigorításoknak köszönhetően hamar bekövetkezett a fordulat.

Tovább olvasom

Az új személyautók regisztrációja 24 százalékkal csökkent 2020-ban az előző évhez képest - tette közzé az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) kedden. Ez a legjelentősebb visszaesés 1990 óta, mióta a szervezet összesíti az európai adatokat.

Tovább olvasom

Bucsky Péter
2021. január 16. 16:19 Adat, Élet

Vagy kinyírta, vagy a feketepiacra tolta a koronavírus a dohányzás jelentős részét

A szigorú járványügyi szabályok alatt akár tizedével is csökkent a cigarettavásárlás, de a feketepiac szerepe növekedhetett.

Tovább olvasom

Avatar
2021. január 16. 12:28 Adat

Románia már leelőzte a visegrádi országokat több ágazat termelékenységében

A mezőgazdaságot leszámítva Románia a versenyszféra termelékenységében jórészt felzárkózott a visegrádi országokhoz, és vannak olyan ágazatok is, ahol az élre tört.

Tovább olvasom

A Világbank közgazdászainak legfrissebb becslése szerint 2020-ban a járvány következtében összesen 119-124 millió ember csúszhatott mélyszegénységbe - attól függően, hogy a becslések közül végül melyik pálya valósult meg.

Tovább olvasom

Hajdu Miklós
2021. január 14. 16:32 Adat

Csehország és Szlovákia harmadik hullámot kapott a nyakába, mert az ünnepek előtt lazított

Az óvintézkedések korai lazítása azonnal és drámaian érezteti a hatását a járványgörbéken.

Tovább olvasom

Bár az év utolsó két heti halálozási adatait még nem ismerjük, 2020-ban már az esztendő első ötvenegy hetében többen haltak meg Magyarországon, mint az elmúlt 15 évben bármikor a teljes évben. Ezúttal elvileg az 53. hétre is közöl majd adatokat a statisztikai hivatal, de ha nagy csoda nem történt az esztendő végén, akkor még úgy is az előző volt az évezred eddigi leghalálosabb éve Magyarországon, ha az összehasonlíthatóság érdekében csak az első 52 hét adatait vesszük figyelembe.

Tovább olvasom

Jandó Zoltán
2021. január 12. 16:43 Adat, Vállalat

Az óbudai vízilabda csapat Bugyiig megy uszodát építeni, hogy kaphasson rá 1,8 milliárdos támogatást

Ez lehet a felcsúti ifjúsági akadémia után a második legnagyobb beruházás az idén. A fejlesztés indokolt, csak az a furcsa, miért így kell megvalósulnia.

Tovább olvasom

Ismét tömeges teszteléssel próbálná megállítani a szlovák kormány az országban egyre erősebben tomboló koronavírus-járványt. Az elképzelések szerint jövő hét végén országos tesztelést tartanának, majd heti váltásban megyénként haladnának egészen addig, amíg a reprodukciós rátát 0,5 alá nem sikerül csökkenteni (a reprodukciós ráta a járvány terjedésének fontos mérőszáma, azt mutatja meg, hogy egy fertőzött átlagosan hány embernek adja át a vírust).

Tovább olvasom