Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Tovább olvasom

A választással kapcsolatos anomáliákat jelezhet, ha az egyes jelöltekre leadott szavazatok vagy az érvényes voksok szavazókörönkénti aránya nem követi a normális eloszlást. Most a főpolgármester-választás szoros eredménye és a fideszes jelölt visszalépését követő zűrzavar miatt vált aktuálissá a kérdés, Vitézy Dávid ugyanis vitatja a vasárnapi szavazatszámlálás helyességét.

Tovább olvasom

Jandó Zoltán
2024. június 14. 05:08 Adat, Közélet

Megmutatjuk, honnan szerezte vidéki szavazóit Magyar Péter pártja

A Fidesztől egyelőre nem tudott elcsábítani sok szavazót, a régi ellenzéki csoportosulásokat azonban minimum lefelezte a Tisza párt.

Tovább olvasom

Az iskolázottság és a Fidesz választási eredménye közötti összefüggés járások és a települések szintjein kulcsfontosságúnak bizonyult a korábbi választások során, és nincs ez másképp a pártok között vasárnap tartott megmérettetés esetében sem. A kormánypárt EP-választáson elért eredménye jellemzően azokon a településeken lett erősebb, ahol alacsonyabb az iskolázottság.

Tovább olvasom

Idén a fővárosban sok helyen feltűnő volt, hogy a korábbi egységes narancssárga plakátok helyett alig látható Fidesz-emblémával kampányoltak a kormánypárt színeiben induló egyes jelöltek. A választási adatok alapján úgy tűnik, hogy ennél többről volt szó: fideszes jelöltek vagy a Fidesz nevének mellőzésével, civil szervezetek nevében, vagy velük közösen indultak. 2019-ben még 827 polgármesterjelölt indult kizárólag a Fidesz-KDNP színeiben, idén már csak 727.

Tovább olvasom

A választás országos eredményei szempontjából sok jelentősége ugyan nincs, de érdekesség gyanánt megnéztük, hogyan teljesített a Tisza párt azokon a településeken, amelyek nevében szerepel a Tisza szó.

Tovább olvasom

Jandó Zoltán Hajdu Miklós
2024. június 11. 05:41 Adat, Közélet

A legszegényebb településeken tarolt a Fidesz, 65 helyen nyert a Tisza

A régi ellenzéki pártok elutasítottsága mindenhol nagyon erős, egyetlen településen sem jutottak 20 százalék fölé. A kisebb pártok többségének ez sikerült.

Tovább olvasom

Az első adatközléstől az adatok feldolgozásának szinte a legvégéig Vitézy Dávid vezetett a főpolgármesteri címért vívott harcban. Karácsony Gergely 90 százalék feletti feldolgozottságnál fordított közel hét órával az urnazárás után.

Tovább olvasom

Azokban a járásokban, ahol a Fidesz jobban teljesített 2022-ben, kisebb mértékben csökkent vagy egyenesen nőtt a részvétel a mostani választáson 15 óráig. Hasonló a helyzet ott is, ahol 2018-ról 2022-re nagyot bukott az ellenzék, ám itt gyengébb az összefüggés.

Tovább olvasom

Továbbra is messze felülmúlja a mai részvétel a korábbi EP- és önkormányzati választások során tapasztaltakat. A 15 óráig mért 42,04 százalékos adatnál magasabbat eddig csak országgyűlési választásokon mértek. Kérdés, hogy hova vezet a szokatlan lendület, amit a korábbi választási adatok alapján értékelünk.

Tovább olvasom