Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. március 16. 09:44 Pénz

A kriptopénzes rendszerek nem tudnak mit kezdeni az oroszokkal

A hétköznapi banki szolgáltatásokat is mélyen érintik az orosz gazdaságot sújtó szankciók, például a Visa, a Mastercard és az American Express oroszországi ügyfelei már nem használhatják kártyáikat nemzetközi tranzakciókra. Ebben a helyzetben különös helyzetbe kerülhetnek a formalizált, hivatalos banki és pénzügyi rendszerek mellett működő kriptopénzek és tőzsdék, amire a London School of Economics egyik kutatója, Jon Danielsson hívja fel a figyelmet.

A tulajdonképpen csak algoritmusok alapján működő kriptorendszerek ugyanis jórészt azért jöttek létre, hogy megkerülhetők legyenek a hagyományos pénzügyi intézmények sokak által korruptnak tartott szereplői. Miközben a technológián kívül minden más ellenőrzést nélkülöző kriptopénzek és kriptotőzsdék alapvetően a szabad piac és az egyéni felelősség lényegét hangsúlyozó libertárius eszméket teljesítik be, lehetővé tesznek olyan illegális tranzakciókat is, amelyeket különben kifogásolnának a hatóságok (igaz, időközben mégis beépültek bizonyos visszaéléseket korlátozó elemek e rendszerek működésébe is).

Az oroszok elleni gazdasági korlátozások egyelőre nem érvényesülnek a kriptovilágban. A legnagyobb szereplők közül például a Binance és a Kraken egyértelműen kinyilvánították, hogy az orosz ügyfelek kizárása szembemenne az alapelveikkel. Danielsson érvelése alapján azonban a kriptorendszerek működése inkább bosszantó lehet az orosz kormány számára, mintsem üdvözlendő, hiszen az ott zajló pénzügyeket nem tudják ellenőrizni. Az orosz felhasználói tábor ugyanakkor a kezdetek óta viszonylag széles és lelkes, vélhetően éppen a putyini rendszer autoriter természetének köszönhetően.

A hagyományos bankok és kártyatársaságok szabályai alól a kriptovilágban tömegével kibúvó oroszok miatt azonban előbb-utóbb megkérdőjeleződhet az ilyen rendszereket működtetők elkötelezettsége a szankciók és kizárások ellen. Ha a nyugati hatóságok figyelme rájuk irányul, egyrészt rájuk éghet, hogy a konfliktusban a megszállók pártját fogják, másrészt pedig a hagyományos és a kriptoeszközök közötti átválthatóság is csorbát szenvedhet. Ez pedig végső soron a kriptovaluták forgalmát és értékét is visszaveti, mert a befektetők elfordulhatnak a kriptotőzsdéktől.

Ha a fősodorhoz csatlakozva idővel a kriptovilág szereplői is bojkottálják az oroszokat, akkor viszont épp a legsarkalatosabb libertárius alapvetéseikkel mennek szembe. Ez szintén megtépázhatja a felhasználók bizalmát és a kriptoeszközök értékét. Mindenesetre Dainelsson szerint a kriptotőzsdék és valuták mostanra jobbára beágyazódtak a hagyományos pénzügyi rendszerekbe, aminek eddig kevéssé érzékelhető következményeit az Ukrajnában dúló háború fogja felfedni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz kriptodeviza kriptopénz kriptotőzsde kriptovaluta orosz-ukrán konfliktus Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.