Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. február 8. 13:18 Adat, Világ

Örülhetünk a magyar bérnövekedésnek, de a régióban gyorsabb volt a felzárkózás

Ez itt az Elmúlt 20 év, a G7 választások előtti tematikus sorozata, ahol egy-egy kiválasztott jelenség, ágazat 2002 utáni alakulását, sorsát mutatjuk be néhány mutatón, ábrán keresztül. A sorozatról itt lehet bővebben olvasni.

A 2004-es EU-csatlakozást követően a kelet-európai tagállamok eltérő gazdasági teljesítményt produkáltak, de ha a béreket nézzük, a szűkebb térségünkben egyértelmű a bérfelzárkózás trendje az azóta eltelt időszakban. Ennek mértékében azonban még a régión belül is jelentősek a különbségek.

Az elmúlt 20 évet értékelő sorozatunk bérekre vonatkozó részében mutatószámnak az éves nettó ekvivalens mediánjövedelmet választottuk, ami a visegrádi négyek esetében 2005-től 2020-ig érhető el az Eurostat adatbázisában. Mindig lehet vitatkozni azzal, hogy egy adott gazdasági jelenséget milyen mutatószám segítségével értelmezünk, és ez ez esetben sincs máshogy. Viszont a módszertanunk részletes indoklása ilyen szempontból tiszta helyzetet eredményez.

Ebben az esetben

  • azért nettót nézünk, mert a bérből élők számára ez a legkézzelfoghatóbb.
  • A vásárlóerő-egység abból a szempontból praktikus, hogy a nemzeti fizetőeszközök árfolyam-különbségeinek kiszűrésével összehasonlítóvá teszi a különböző országok bérszintjeit.
  • Az ekvivalens jövedelem figyelembe veszi, hogy egy háztartás létszáma határozza meg, mekkora kiadásokat kell a jövedelemből fedezni, így az egy főre eső jövedelem egy jól megfogható szintjét adja meg.
  • A medián*A medián az az érték, amely éppen középen van, amikor az összes foglalkoztatott keresetét növekvő sorrendbe rendezzük. pedig sokkal kevésbé érzékeny a kiugróan magas értékekre, mint a hagyományos (számtani) átlag, ezért jobban árulkodik arról, hogy a „tipikus” munkavállaló mennyi pénzt keres.

Az alábbi ábrán látszik ennek az adatnak az alakulása a visegrádi országokban, valamint Ausztriában és Romániában.

 

Magyarországon 2005-ben még magasabbak voltak ezek a jövedelmek, mint Szlovákiában és Lengyelországban, és bár az első adat 2007-re vonatkozik Románia esetében, de valószínűleg keleti szomszédunkat is előztük ilyen szempontból a kétezres évek közepén. Ez ugyanakkor nem tartott sokáig, 2009-ben már Szlovákiában és Lengyelországban is magasabbak voltak ezek a jövedelmek, és ez 2020-ig sem változott, bár Szlovákia nagyjából 2016-tól kezdve elkezdett leszakadni Lengyelországtól, és 2020-ra már közelítette a magyar bérszínvonalat.

Szintén említésre méltó a román bérfelzárkózási történet a 2010-es évek második felében. És ezek a béremelések vásárlóerő-egységen és nettóban önmagukhoz képest régiós összehasonlításban ugyan a legnagyobb bérszintemelkedést eredményezték, a román bérek még mindig a legalacsonyabbak voltak ebben a mezőnyében.

Az alábbi ábrán pedig a felzárkózási történet látszik nagyon látványosan.

2005 óta az egész régióban jobban növekedtek a bérek, mint Ausztriában, ami persze nem meglepő, hiszen nyugati szomszédunk legfeljebb földrajzilag sorolható a többi említett országgal egy térségbe, de a kiinduló időpontban már sokkal fejlettebb volt, ahonnan kisebb a tere a bérek további növekedésének. Ami a visegrádi országokat illeti, mindegyik lehagyott minket a növekedés tempójában.

Míg 2005-höz képest Ausztriában csak 36 százalékkal nőtt az éves nettó ekvivalens mediánjövedelem, addig a lengyel bérszint csaknem megháromszorozódott, a szlovák pedig 2,5-szeresére emelkedett. Magyarország és Csehország bérfelzárkózása ehhez képest szerényebb volt, előbbi esetében 74, utóbbi esetében pedig 78 százalékos növekedést mutatnak az adatok.

Összességében a magyar bérfelzárkózás pozitív trendnek tekinthető, de az is látványos, ahogy a tempója jelentősen elmaradt a régión belül.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElmúlt 12 vagy elmúlt 8 év? Nézzük inkább az elmúlt 20-at!Magyarország 2010 előtti és utáni korszakának összehasonlítása alapján lehet leginkább megítélni a kétpártrendszer felé haladó politikai osztály teljesítményét, erre vállalkozunk a következő hetekben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ bérek bérfelzárkózás régió V4 Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.