Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. szeptember 1. 12:03 Élet

Eltűnnek a hűtőszekrények a tehetős háztartások konyháiból

Nincs egyszerű dolguk a vendégeknek, ha jégkockát vagy egy hideg italt szeretnének kivenni a hűtőből a jobb módú amerikai háztartásokban a New York Times cikke szerint. Egy hírességekhez is bejáratos lakberendező elmondta a lapnak, hogy a múlt század közepe óta jól ismert és alapvetően változatlan kinézetű nagy konyhai gépeket mostanra kivétel nélkül igyekeznek a bútorzatba rejteni az ügyfelei, a Magyarországon is jól ismert, konyhaszekrénybe építhető készülékek a legnépszerűbbek.

A mostani divat szerint épített konyhák egyre inkább az 1800-as évek szatócsboltjait idézik, ebbe a miliőbe pedig egyáltalán nem illik bele egy hatalmas fémből készült hűtőszekrény, sokak szerint még akkor sem, ha faborítás fedi. Persze mindez nem jelenti, hogy ne lenne hűtő ezekben a konyhákban, a legmodernebb elvárások alapján készült bútorokban egy-egy hűtött fiókban lehet elhelyezni a romlandó ételeket és az italokat. Ezek kialakítása pedig leginkább az utóbbiak tárolásának kedvez, többnyire a hűthető tér kétharmadába borokat és más italokat szándékoznak elrakni a megrendelők.

Igaz, a háztartások rejtettebb zugaiban – például az alagsorban vagy a garázsban – még gyakran megtalálhatók a hagyományos hűtőszekrény-óriások, de ezek használata is változóban van. Az organikus táplálkozás és a friss ételek iránti igények fokozódásával egyre kevesebb étel kerül a hűtőkbe, főleg fagyasztókba, amelyekben jobbára már csak fagylaltot, esetleg jeget tárolnak a jómódban élők. Az amerikai háztartásokban gyakran a hűtő funkciója volt a jégkocka-készítés és a csapvíz tisztítása, de ezeket most már jellemzően a mosogató környékén elhelyezett, sokszor látványos készülékek végzik el.

Nemcsak a megváltozó étrend, hanem a konyha átalakuló szerepe is indokolja, hogy az egykor jellemzően a helyiség enteriőrjét meghatározó hűtőszekrények eltűnőben vannak az amerikai lapnak nyilatkozó dizájnerek szerint. A jómódban élő háztartásokban a nappali helyett egyre inkább a konyha adja a kötetlenebb összejövetelek helyszínét, ahelyett, hogy a főzésnek biztosítana teret: a konyhaszigeteket például már nem munkaterületként, hanem zömmel étkezőasztalként használják. Mindez pedig lassacskán lecsorog a társadalom kevésbé fényűző rétegeibe is a hírességek Instagram-bejegyzései és az életmódjukat firtató műsorok jóvoltából.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz Egyesült Királyságban leszámolnának azzal, hogy a háztartási gépek túl korán a szemétben végzikAkár 10 évvel is növelheti a hűtők, mosógépek és társaik élettartamát az új törvény, ami kötelezi a gyártókat, hogy hosszabb ideig tegyék elérhető az alkatrészeket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet háztartások hűtő konyha konyhai gépek Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.