Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2021. augusztus 15. 17:08 Vállalat

A fapadosok utasszámán látszik, hogy tömegek voltak kiéhezve az utazásra

Tavaly nagyon megtépázták a fapadosokat a járvány miatti korlátozások, de az emberek utazási kedve idén nagyon erősen tért vissza. Három évre visszamenőleg megnéztük, hogyan teljesített a magyarok által leginkább használt két fapados, a Wizz Air és a Ryanair az április-június közötti időszakban. Azért ezt a három hónapot hasonlítjuk össze, mert ehhez az időszakhoz vannak a legfrissebb adatok a tőzsdei beszámolókban, a június végéig tartó 3 hónap mindkét légitársaságnál a 2021/22-es pénzügyi év első negyedéve volt.

A légitársaságok bevétele alapvetően a jegyárból és a kiegészítő szolgáltatásokból – mint a poggyász, az elsőbbségi beszállás vagy a fedélzeten vett ételek-italok – adódik össze. Ezek a bevételek egy utasra vetítve az utóbbi három év április-június közötti időszakában így alakultak (a grafikonon az oszlopok alsó része egy egy utasra számított jegyárbevételt, a felső rész pedig a kiegészítő bevételt mutatja, az éves változás a lejátszó gombra kattintva látható).

A nagyon kiugró 2020-as számok mindkét légitársaságnál valószínűleg jórészt a járatok alacsony töltöttségére vezethetők vissza (ha jóval kevesebb utasból kell kigazdálkodni az egyes gépek fix költségeit, akkor magasan kell tartani a jegyárat). Ez különösen a Ryanairnél szembetűnő, ahol a 2019-es 41,9 milliós utasszám (április-június között) egy év múlva mindössze 500 ezerre apadt a járvány miatt, de ugyanebben az időszakban 125 millió euró volt a negyedéves árbevétel. Így jön ki a 250 euró feletti utasonkénti árbevétel.

Júliusi duplázás

Ez a három hónap még csak a nyaralási szezon kezdete, várhatóan a július-szeptemberi számok további növekedést mutatnak majd, különösen a hagyományosan erős augusztus. A növekedés várható ütemét mutatja, hogy a nemrég közölt júliusi utasszám mindkét légitársaságnál meghaladta az előző három hónapét. A Wizz Airnél ez csaknem 3 millió utast jelent, a Ryanairnél pedig 8,1 milliót – és ezzel együtt nőtt a járatok töltöttsége is, a Wizz Airnél 78,5, a Ryanairnél pedig 80 százalékra emelkedett.

Megkérdeztük mindkét légitársaságot, hova utaznak legtöbbet a magyarok az idei adatok szerint. A Ryanair cikkünk megjelenéséig nem válaszolt, a Wizz Air azt írta, hogy a várakozásoknak megfelelően továbbra is a tengerparti úti célok népszerűek, a görög szigetek, a spanyol tengerparton található városok valamint Ciprus.

Emellett egyre korábban foglalják le az utasok a jegyeiket, de még mindig közelebb foglalnak az utazáshoz, mint a járvány előtti időkben. Ha pedig valamelyik országba egyszerűbb belépni, akkor szívesebben utaznak oda, rugalmasak az úticéljaik. Az uniós digitális Covid-igazolvány július 1-től jelentősen megkönnyítette a beoltott utasok Európai Unión belüli utazását – tették hozzá a légitársaságnál.

Idén egyébként Olaszország lett a Wizz Air legnagyobb piaca, ahol 2021-től 19 repülőgéppel és már 6 bázissal vannak jelen. Ahogy írták, ezzel a bővítéssel az olasz növekedésnek még nincs vége. Olaszország mellett szól, hogy kedvelt úti cél, jó földrajzi elhelyezkedéssel, így  rengeteg nemzetközi útvonalat lehet onnan indítani. Emellett az ország mérete, az ott élők utazási szokásai és a közlekedési infrastruktúra következtében a belföldi légi utazási piac is igen élénk – írta a cég válaszában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat bevétel fapados járvány Ryanair utazás wizz Air Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.