Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. augusztus 2. 11:15 Vállalat

Kevesebb alkalmazottra lesz szüksége a Mercedesnek a jövőben

Nemrég mutatta be új vállalati stratégiáját a Mercedeseket is gyártó Daimler, amely szerint a korábban jelzettnél gyorsabb ütemben állnak át elektromos autók gyártására. Az idei első félévben csak az eladott autóik mintegy 3 százaléka volt teljesen elektromos, és ennél valamivel több a hibrid, de a tervek szerint 2025-re együttes arányuk eléri az 50 százalékot, és a hibridek közül csak a hálózatról tölthetőeket számítják ebbe bele.

Ez a korábban vázoltnál kétszer gyorsabb tempó, és a csoportot vezető Ola Källenius arról beszélt, hogy az elektromos autók gyártásához nem lesz szükség olyan sok alkalmazottra. Ez persze nem nagy újdonság, vállalatvezetők azonban ritkán szoktak erről nyíltan beszélni, hiszen ez nem olyasmi, amit az alkalmazottak és a szakszervezeti vezetők hallani szeretnek.

Őszintének kell lenni az emberekkel: egy belső égésű motor összeszerelése nagyobb munka, mint egy elektromos hajtásláncé. Még ha az utóbbit teljes egészében mi gyártanánk, akkor is kevesebb embert fogunk foglalkoztatni az évtized végén

– fogalmazott a vezérigazgató a Welt am Sonntagnak. Azért hogy ne csak negatív dolgokat mondjon, hozzátette, az átállás során új, nagyon jó minőségű munkahelyek is létrejönnek majd.

A szakszervezetek nyilván nem örülnek a munkahelyvesztésnek, de a jelek szerint tudomásul veszik. Az egyik vezető úgy fogalmazott, hogy nem lehet az árral szemben úszni, ha az egész világon az akkumulátoros elektromos hajtást erőltetik. Igaz, hozzátette, hogy nem minden kollégája van meggyőződve a lefektetett menetrend helyességéről, néhányan azt gondolják, hogy a belső égésű motorok még hosszabb jövő előtt állnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz autóipar üzleti modelljének összeomlásától tart az egyik legnagyobb gyártóAz elektromos autók körüli túl nagy felhajtás veszélyeire figyelmeztetett múlt héten a világ darabszámot tekintve második legnagyobb gyártója, a Toyota elnöke.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Daimler elektromos autó elektromos motor mercedes Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2024. május 8. 10:13 Közélet, Vállalat

Folytatódnak az áremelések, amik miatt megorrolt a bankokra és a telekomcégekre a jegybank

Átlagosan 28 százalékkal kerülnek többe idén a nagyobb bankoknál nyitható egyszerűbb számlák tavalyhoz képest.

Mészáros R. Tamás
2024. május 8. 05:43 Pénz, Vállalat

Az OTP-t is érintheti, hogy fogy a türelem az Oroszországban üzletelő európai bankokkal szemben

A Raiffeisen, az Unicredit és az OTP is hatalmas profitot csinál az orosz piacon – amit az európai szabályozók igyekeznek keményebb eszközökkel megvágni.

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 9. 10:06 Adat

Uniós élmezőnyben van az összes magyar régió az autók számának növekedése alapján

Csak román régiók hagyták le a magyarokat a lakosságarányos autók számának bővülésében. A legszegényebb magyar régiókban volt a legnagyobb növekedés.

Hajdu Miklós
2024. május 8. 15:13 Pénz

A magas magyar áfa olyan drog, amiről nehéz lejönni

A kormány igyekszik minimalizálni a vállalati nyereségek adóztatását, emiatt nincs tér adócsökkentésekre sem a jövedelmeknél, sem a fogyasztásnál.

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.