Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. április 14. 12:30 Adat

Egyszerre állt meg a napi új esetszámok csökkenése minden visegrádi országban

Megtorpant a fertőzöttek számának csökkenése az utóbbi napokban a visegrádi régió országaiban. A fordulat lényegében egyszerre következett be mindenütt, a szokatlan egybeesés hátterében a húsvét hatása is állhat – vélhetően az ünnep alatt régiószerte megnőtt a találkozások száma. Mivel a változás alig néhány napja következett be, messzemenő következtetéseket még nem vonhatunk le arról, hogy csak az eddigi csökkenés átmeneti megszakadását vagy a járvány tényleges erősödését láthatjuk-e. (Elképzelhető az is, hogy csak annak a hatását látjuk, hogy a hosszú hétvége alatti kevesebb tesztelés hatása már kiesett az egyhetes gördülőátlagból.)

A betegséget kimutató mintavételek arányában nem látszik hasonló fordulat, ez a mutató minden visegrádi országban a járvány visszaszorulását jelzi. Lengyelországban és Magyarországon azonban továbbra is rendkívül sok vizsgálat zárul pozitív eredménnyel, ami a tesztkapacitások hiányosságaira utal.

A halálozási adatok az új fertőzöttek számához hasonlóan arra utalnak, hogy a járvány érdemi visszahúzódása még várat magára, vagy esetleg meg is tört. E mutató alakulásában még aligha mutatkozhatnak meg a húsvétkor vélhetően lazult fegyelem következményei, mindenesetre a múlt héten látott biztató trendekhez képest mostanra Magyarországon újabb rekordszintet állított be a napi halálesetek hétnapos mozgóátlaga.

A régió többi országában is romlott a helyzet, Szlovákiában ismét visszakapaszkodott a mutató a január és március közepe között mért viszonylag magas szintre, és Lengyelországban is meredeken növekszik a végzetes esetek száma. Csehországban egyelőre csak a halálozások március közepe tartó csökkenésének megtorpanása látszik.

A vakcináció előrehaladását illetően nagy változás nem történt, Magyarország továbbra is növeli az előnyét a régiós szomszédokhoz képest, mostanra a magyar orvosok a lakosság arányában több mint kétszer annyi oltást adtak be, mint cseh, lengyel vagy szlovák kollégáik.

Szlovákiában jövő hétfőtől megnyílhat minden bolt és szolgáltatás, igaz, a vevők, illetve a vendégek csak negatív teszt birtokában léphetnek be az üzletekbe. Csehországban a héten véget ért a tavaly október óta tartó szükségállapot, ami a kijárási korlátozások feloldását jelenti. Az óvodák és az általános iskolák alsóbb osztályai is jelenléti működésre állnak vissza, illetve bizonyos boltok és szolgáltatók kinyithatnak , de a szélesebb körű nyitás még várat magára. Lengyelországban e hét végéig vannak érvényben az aktuális korlátozások, de az egészségügyi rendszer még mindig a teljesítőképességének határait súroló terhelés alatt áll.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTetőzik a járvány, lassan fellélegezhet a visegrádi régióLassan minden visegrádi országban enyhülhet a járvány és felmerül a nyitás lehetősége.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid-19 fertőzöttek száma koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.