Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. április 8. 12:40 Világ

A járvány majdnem a teljes EU-ban csökkentette a várható élettartamot

Több évtizedes növekedést vagy legalábbis stagnálást követően 2020-ban a koronavírus-járvány miatt az Európai Unió tagállamainak többségében csökkent a születéskor várható élettartam – derül ki az Eurostat friss adatközléséből.

A várható élettartam azt mutatja meg, hogy egy újszülött a születésének évében tapasztalt halálozási ráta alapján várhatóan hány évig fog élni. Mindebből az európai statisztikai hivatal adatközléshez fűzött kommentje szerint az következik, hogy a 2020-as várható élettartamra vonatkozó adatok sokkal inkább árulkodnak a járvány hatásáról, mint a várható élettartam valódi változásáról, hiszen ahhoz, hogy a 2020-ban tapasztalt változás hosszabb távon is fennmaradjon, a Covid miatt megugrott halálozási rátának is hosszabb távon szinten kellene maradnia – ami remélhetőleg nem valószínű.

Mindenesetre így is sokat elárul a járvány okozta többlethalálozásról, hogy jelentősen befolyásolta ennek a mutatónak a változását, amelynek a nagyságát egyébként számos tényező határozza meg, az adott ország egészségügyi rendszerének hatékonyságától odáig, hogy például a lakosság mennyit sportol, vagy mennyire egészségesen táplálkozik.

A születéskor várható élettartamban a legnagyobb csökkenés Spanyolországban (2019-hez képest 1,6 éves visszaesés), Bulgáriában (1,5 év), valamint Litvániában, Lengyelországban és Romániában (mindhárom országban 1,4 év) volt tapasztalható. Dániában és Finnországban minimálisan növekedett, Lettországban és Cipruson stagnált a mutató, de ezeken kívül az összes tagállamban csökkent. Magyarország 0,8 éves csökkenéssel a középmezőnyben van.

A csökkenés mértéke nem változtatott jelentősen Magyarország pozícióján az uniós tagállamok sorrendjében: 2020-ban 75,7 évvel az átlagos magyar újszülött számíthatott a negyedik legrövidebb életre más tagállamokba született kortársaihoz képest, ahogy az az alábbi ábrán is látszik.

Az Eurostat közleménye azt is megjegyzi, hogy a halálozási ráta 2020-as megugrása a várható élettartam növekedésének több évtizedes növekvő, vagy legalábbis stagnáló trendjét törte meg a legtöbb EU-tagállamban. Az alábbi ábrán a visegrádi országokra vonatkozó trendeket emeltük ki, ezen egyrészt látszik, hogy Magyarországon a rendszerváltás óta a legrövidebb a várható élettartam a régióban, másrészt pedig az egész régióra jellemző 2020-as visszaesés is jól látszik.

Az Eurostat adataiból az is kiderül egyébként, hogy a legtöbb tagállamban a férfiak születéskor várható élettartama nagyobb mértékben esett vissza, a legnagyobb csökkenést Bulgáriában (1,7 év), Lettországban és Lengyelország (1,5 év), valamint Spanyolországban és Romániában regisztrálták (1,4 év mínusz).

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ covid-19 halálozás járvány születéskor várható élettartam Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.