Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. március 16. 10:04 Vállalat

Lassan 40 milliárdnál tart Mészárosék városligeti óriásberuházása

Újabb közel 3 milliárd forintot költ el a Néprajzi Múzeumra a Liget-projektet felügyelő állami cég Mészáros Lőrincéknél. Az épület kivitelezését eredetileg szűk 26 milliárd forintért nyerte el a Záév-Magyar Építő kettős, amely a Puskás stadiont is építette, ám az ár már tavaly több mint 6 milliárd forinttal emelkedett az előre nem látható költségek miatt. Most egy teljesen új szerződés keretében emellé kapnak még 2,8 milliárdot, így a múzeum kivitelezésére csak ennél a két cégnél majdnem 35 milliárd forintot költ el a Városliget Zrt. Az egyéb járulékos munkákkal pedig már a 40 milliárdot közelíti az összköltség.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Liget-projekt 150 milliárdjának kétharmada kormányközeli vállalkozókat gazdagítottAz eddig elköltött pénz 40 százaléka végső soron két céghez vándorolt, és mindkettő köthető Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFurcsán árazták be a Liget-projekt párszáz milliós beruházásaitHáromszáz millió forintig azt hív meg a Városliget Zrt. a tenderekre, akit akar. Élt is a lehetőséggel, ennyiből valósult meg a Vakok Kertje, a Rózsakert, a kutyafuttató és még három projekt.

Álpadló, világítás és beépített bútorok

A napokban lezárt közbeszerzés hivatalosan az „Új Néprajzi Múzeum és Látogatóközpont befejező kiegészítő munkálatai” nevet viselte. A kiírás szerint a tender nyertesének a feladata lesz a

  • légzáró elemes álpadlórendszer telepítése,
  • a világítás és a világításvezérlés kiépítése,
  • az optikai gerinchálózat kivitelezése,
  • az audiovizuális rendszerek kiépítése, valamint
  • nekik kell a bútorokat is beépíteni.

Az nem teljesen egyértelmű, hogy ezek a feladatok miért nem voltak benne az eredeti generálkivitelezési szerződésben, illetve, hogy esett-e egyáltalán szó róluk a megállapodásban. A szerződésben ugyanis a konkrét munkákat elvileg a különböző mellékletek részletezik, ezeket azonban nem hoztak nyilvánosságra az erre hivatott adatbázisban*Ez egyébként általános gyakorlat, a szerződés szövege általában nyilvános, a mellékleteket viszont nem töltik fel..

Az új Néprajzi Múzeum látványterve. Fotó: Liget Zrt.

A közbeszerzésen mindenesetre csak ketten adtak be ajánlatot, a kedvezőbbet ugyanaz a Záév-Magyar Építő kettős, amely a generálkivitelezést is végzi. Így projektnek ez a része is marad Mészáros Lőrinc közelében, hiszen a Záév a felcsúti milliárdos érdekeltsége.

A járvány miatt csúszik

Az új Néprajzi Múzeumot az eredeti tervek szerint egyébként az idén júliusban kellene átadni, de erre biztosan nem kerül sor. A koronavírus-járvány miatt ugyanis a projekt megcsúszott, így tavaly, amikor a beruházás árát közel negyedével megemelték, a határidőket is kitolták. A kivitelező azt jelezte, hogy a veszélyhelyzet olyan

alapvető változásokat és késedelmet idéz elő, amelynek mértéke előre nem meghatározható.

Végül a konzorcium a módosított szerződés alapján még fél évet kapott, de úgy tűnik, hogy a projekt még ezen is túlfut. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója legalábbis az Inforádiónak a napokban azt mondta:

várhatóan jövő márciusra készül el és nyílik meg a városligeti épület.

A régi helyéről egyébként már költözik a múzeum, a főigazgató szerint a bő 220 ezer műtárgyból álló gyűjteményéből már több mint százezer darab elhagyta az intézmény Kossuth Lajos téri épületét.

A költöztetés valamivel több, mint 200 millió forintba kerül, de nem ez az egyetlen olyan tétel, ami nem fért bele az eddig említett 35 milliárdba. Korábban a tervezésre is elköltöttek közel 1,9 milliárdot, a munkagödör és a közműkiváltás pedig több mint 2,5 milliárdba került.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKártérítés nélkül felmondhatók a Liget-projekt gigafejlesztései, de így sem éri megA folyamatban lévő építkezések közül van, amit már biztosan nincs értelme leállítani, de ez a többinél is kétséges. Az el sem kezdődött beruházásoknál az a kérdés, engedi-e a kormány a szemezgetést.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Liget Zrt Mészáros Lőrinc Néprajzi Múzeum Városliget Záév Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.