Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. február 6. 17:18 Vállalat, Világ

Nem várt fordulat történt az OBI és a Kik eltűnt német milliárdosának ügyében

2018. április 7-én, szombat reggel Karl-Erivan Haub kikapcsolta a mobilját, beszállt egy svájci síliftbe, 3820 méter magasan kiszállt belőle, és edzeni indult. Azóta senki sem látta.

Az 58 éves német férfi a svájci-olasz határon fekvő Kis Matterhornra azért ment fel egyedül, hogy gyakoroljon egy extrémsport-versenyre, amit a svájci hadsereg szervez kétévente. Haub gyakorlott síelő volt, a versenyt korábban már kétszer is teljesítette, ezúttal azonban nem jelent meg a rajtnál. A mentőcsapatok pár nap múlva feladták a keresését, a terület egyébként is veszélyes, mert rengeteg gleccserhasadék szabdalja, és az időjárás sem segítette a mentők munkáját.

Haub a német Tengelmann-csoport milliárdos tulajdonos-vezetője volt, vagyonát akkoriban több mint 4 milliárd euróra becsülték. A csoporthoz tartozik többek között az OBI és a Kik áruházlánc is.

A Tengelmann minden elképzelhető költséget vállalt, hogy megtalálja a vezetőjét. Haubot majdnem 50 hegyimentő kereste napokig, kutyákat és helikoptert is bevetettek, de a holttest sosem került elő. Már amennyiben a cégvezető tényleg meghalt, mert az ügy azóta sem jutott nyugvópontra, a Tengelmann sztorija egy színes elemekben bővelkedő örökösödési háborúba torkollott.

Karl-Erivan Haubot ugyanis hivatalosan a mai napig nem nyilvánították halottnak, holott 2018 júniusában az akkor elhunyt édesapja temetését egyúttal az ő gyászszertartásának is minősítették.

A Tengelmann-csoport vezetését Karl-Erivan fiatalabb testvére, Christian vette át, és egészen 2020 októberéig úgy tűnt, hogy az ügy patthelyzetben van. Akkor azonban Christian és bátyja, Georg Haub, valamint maga a Tengelmann-cég is kérvényezte, hogy Karl-Erivant nyilvánítsák halottnak.

Ekkor derült ki, hogy a családban éles ellentét van ez ügyben, hiszen a feleség, Katrin Haub ezt nem akarta. Ennek pedig elsősorban az az oka, hogy Katrin Haub és két gyermeke nem szeretné feladni a Tengelmann-csoportban lévő részesedését. Amikor ugyanis a férjét halottnak nyilvánítják, a hatalmas vagyon öröklése után adót kell majd fizetnie, amit nem tud máshonnan finanszírozni, mint a Tengelmann-részvények eladásából.

Mint kiderült, a családban mindenki helyezkedett az elmúlt három évben. A feleség úgy szeretné örökölni a vagyont, hogy a körülbelül 500 millió eurós adót lényegében a cég fizesse ki, a sógorai viszont azon ügyködnek, hogy kitegyék őt a vállalatból, és ha lehet, akkor az örökség nagy részéből is.

Bár Georg Haub január 18-án visszavonta a halottá nyilvánítás iránti kérelmét, Christian és a cég ezt nem tette meg, a családi viszály nyilvánosságra kerülését pedig már nem lehet orvosolni.

A helyzetet bonyolítja, hogy a német sajtó oknyomozó cikkei szerint lehet, hogy Karl-Erivan meg sem halt, csak megrendezte az eltűnését.

A sajtó egy elég bonyolult sztorit körít az állítólagos eltűnés mögé, amelynek két oka lehetett: egy orosz szerető és egy korábbi zavaros Tengelmann-ügy. Utóbbi 2010-15 közé nyúlik vissza, amikor állítólag a céges pénzeket illegálisan használták fel egy piaci terjeszkedés során, Karl-Erivan azonban az ezt feltáró belső ellenőrzést megakadályozta.

A cégvezető, aki szinte mindig testőrökkel vette körül magát, és állítólag enyhén paranoid vonásokat mutatott, a bulvársajtó szerint figyeltette a testvéreit, és ennek 8 millió eurós költségét a vállalattal fizettette ki.

A legbizarrabb eleme a történetnek azonban az a feltételezés, hogy Karl-Erivannak egy titkos szeretője volt (esetleg van) Szentpéterváron. A Veronikának nevezett nővel állítólag egy céges rendezvényen ismerkedett meg a milliárdos, és tíz éven keresztül kettős életet élt: gyakori oroszországi üzleti útjai egyben a szerető látogatásai is voltak. Az összeesküvés-elmélet szerint Veronika a svájci baleset után rejtélyes módon Moszkvába költözött, és még onnan is küldött üzeneteket Haubnak, aki korábban orosz állampolgárságot is szerzett, hogy utazásait könnyebben szervezhesse.

A Focus viszont most azt írja, hogy Katrin Haub is kérte férje halottá nyilvánítását, és ez az ügy végének kezdetét jelentheti. A kölni bíróságnak mostantól hivatalosan is kerestetnie kell Haubot, és ha bizonyos határidőn belül senki sem jelentkezik információval a hollétéről, akkor halottá nyilvánítják, és elindulhat a vagyon öröklésének jogi folyamata.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs, aki megörökölje a családi céget NémetországbanLatin-amerikai szappanoperák hősszerelmesét játsszák a német aranyifjak, akiknek nincs kedvük átvenni a családi céget.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ eltűnés halott Karl-Erivan Haub Kik OBI örökösödés Tengelmann Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.