Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. március 23. 17:26 Élet, Pénz

Nincs, aki megörökölje a családi céget Németországban

Komoly válságba kerülhet Németország, miután a gazdaság gerincét alkotó kis- és közép vállalkozások örökösödési gondokkal küszködnek. Ez leginkább a családi cégeket érinti, amiket a németek Mittelstandnak neveznek. A KfW felmérése szerint a következő két évben, pontosabban 2019 végéig mintegy 236 ezer családi tulajdonban lévő cég esetében kérdésese az utódlás.

Ez a német kkv-k 6 százaléka, de jelentőségük óriási, hiszen csak ők 2 millió alkalmazottat foglalkoztatnak, és a duális képzés miatt nagy szerepet játszanak az oktatásban is. A német kkv-k csupán hat százalékát kitevő vállalkozások felelnek mintegy 90 ezer tanuló képzéséről is. Az éves árbevételük 311 milliárd euró, ami a magyar GDP közel háromszorosa.

Ha tágabb horizonton vizsgáljuk a generációváltás problémakörét, akkor a KfW felmérése szerint 2022-ig kétszer annyi, összesen 511 ezer német kkv tulajdonosa tervezi azt, hogy nyugdíjba vonul, vagyis a német kis- és közepes cégek 14 százaléka.

 

„Hetvenöt évesek leszünk, mire a gyerekeink olyan idősek lesznek, hogy átvehessék a céget” – panaszolta Financial Timesnek Jürgen és Stefan Wirtgen. A gépjármű alkatrészeket gyártó Wirtgen Csoport tulajdonosai éppen tavaly írtak alá egy 4,6 milliárd eurós szerződést az amerikai John Deere traktorgyártó céggel. Jürgen és Stefan azok közé tartozik, akik mindenképpen családi körben szeretnék tudni a vállalatot, de aligha fog ez sikerülni. Érthető, hiszen az édesapjuk alapította a céget, bő fél évszázaddal ezelőtt.

A több mint 50 alkalmazottat foglalkoztató cégek esetében egyébként is csak öt százalék tervezi azt, hogy eladja a vállalatot. A legkisebb cégek esetében azonban más a helyzet. A felmérés szerint az öt munkavállalónál kevesebbet foglalkoztató cégek 41 százaléka fejezi be a tevékenységet, vagy értékesíti a vállalkozás a tulajdonos nyugdíjba-vonulása után.

Ágazati bontásban pedig azt látni, hogy a feldolgozóipariban tevékenykedő kkv-k tulajdonosainak a negyede számol azzal, hogy nyugdíjba vonulását követően megszünteti, vagy értékesíti a céget. Kicsivel többen vannak, 35-38 százalék a kereskedelemben és a szolgáltató iparban, míg az építőiparban majd minden második vállalkozás új – családon kívüli – tulajdonoshoz kerülhet a következő években.

A családi cégek eközben elöregednek, ahogy a grafikonból is látszik, az elmúlt 14 évben majdnem megduplázódott a hatvan év feletti cégtulajdonosok aránya.

 

Az okok sokszor elég egyszerűek, Németországban ugyanis a születési ráta 1970 óta folyamatosan csökken, vagyis egyre kevesebb a gyerek. Ezzel párhuzamosan több lehetőséget kínál a munkaerőpiac, mint korábban. Ezért egyre kevesebben vannak azok, akik továbbvinnék a családi céget, hiszen sokkal izgalmasabb álláshelyeket is találnak. A tradicionális családi vállalkozások eközben nem szívesen adják külföldi befektetőknek el a vállalatot. Attól tartanak, hogy a befektető a profit maximalizálásában érdekelt, rövid távban gondolkodik, nem becsüli meg a dolgozókat és az ügyfeleket.

A német cégeknek egyébként is komoly kihívást jelent a munkaerőhiány, jelenleg mintegy másfél millió állás nincs betöltve. Bár a gazdaság szárnyal, a következő években gondot jelenthet a generációváltás előtt álló kkv-k beruházási aktivitásának csökkenése. A felmérésből az is kiderült, hogy lényegesen kevesebbet fektetnek be azok a vállalkozások, amelyek még nem találták ki, hogy ki vigye tovább a családi céget. Azok pedig, akik már eldöntötték, hogy eladják, csak az amortizáció arányában ruháznak be a vállalkozásba.

A Financial Timesnak nyilatkozó szakember azonban nem ennyire pesszimista. Edit Weymayr, a Commerzbank vezető tisztségviselője szerint nem szabad alábecsülni a családi tulajdonban lévő német kis- és középvállalkozásokat, még akkor sem, ha komoly utódlási kihívással állnak szemben. Ezek a cégek profin kezelik az örökléssel kapcsolatos problémákat. Weymayr szerint a következő néhány évben esedékes generációváltást is meg fogják oldani a családi vállalkozások.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz családi vállalkozások kkv németország örökösödés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.