Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. január 9. 12:39 Vállalat, Világ

Nemhogy nőtt, de még csökkent is a fizetésképtelen cégek száma Nyugat-Európában

A brüsszeli Bruegel Intézet kutatói szerint a 2008-as nagy világgazdasági válsággal szemben a koronavírus miatti mély recesszióban sokkal jobb eredményt hoztak a cégeket segítő központi intézkedések. Az adatok azt mutatják, hogy a nagy európai gazdaságokban (Egyesült Királyság, Franciaország, Spanyolország, Németország), illetve az Egyesült Államokban a fizetésképtelenséget jelentő cégek számát sikerült kordában tartani.

Sőt, a védelem ezekben az országokban olyan erősnek bizonyult, hogy az adatok a legtöbb esetben még csökkenést is mutatnak.

Az elemzés szerint nagyon sokat segített, hogy az átmeneti gazdasági mentőintézkedések (hitelmoratóriumok, kedvezményes hitelek, álláshely-megtartó ösztönzők, likviditást segítő támogatások) mellett a fizetésképtelenség és csőd szabályait is megváltoztatták. Az amerikai esetek például kimondottan arra utalnak, hogy bár a fizetésképtelenséget jelentő cégek száma nem változott érdemben,

az intézkedések hatására nagyobb lett a bajból kilábaló vállalatok aránya, és sokkal kisebb a ténylegesen megszűnő társaságok száma.

A szerzők szerint érdemes volt meglépni ezeket, mert a bajba jutott vállalatok többsége olyan szektorból jön, ahol normál körülmények között nem nagy a kockázatvállalási hajlam, ezért nagyon sérülékenyek a cégek, de a járvány elmúltával viszonylag könnyen talpra fognak állni – vagyis számukra a túlélés záloga volt az állami beavatkozás.

Minden egyes cégbezárás növeli a munkanélküliséget, ami kevesebb adóbevételhez és nagyobb szociális kiadáshoz vezet, a lakossági fogyasztást pedig csökkenti.

Az életképes cégek megmentéséhez szükséges intézkedések ugyanakkor lehetőséget adnak arra is, hogy az egyébként életképtelen gazdasági szereplők a víz felszínén maradjanak. Az ilyen zombi cégek aránya már a válság előtt is nőtt, a járvány azonban felerősítette a folyamatot. Ennek következtében a támogatások és segítő intézkedések érvényesülése nem hatékony, hiszen olyan cégek szívják el a források egy részét, amelyeknek nem érdemes ezeket odaadni.

A felmérések szerint azonban a fizetésképtelenség veszélye sokkal nagyobb az életképes és termelékeny cégeknél, mint a zombisodásra hajlóknál, és ha a kormányzati segítséget túl korán vonják vissza, akkor pont a legjobb társaságok fognak a leghamarabb a csőd közelébe jutni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA létéért küzd a legnagyobb német fodrászlánc, a magyar egységeit is felszámoló KlierA cég nem bírta ki a koronavírus-járvány második hullámát, nem valószínű, hogy a magyar üzletei egyhamar talpra állnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ Bruegel csőd fizetésképtelenség járvány Nyugat-Európa támogatás válság Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.

Fontos

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.