Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. november 25. 14:52 Adat

Visszaszorulóban a járvány a cseheknél, idehaza is lassult a vírus terjedése

Biztatóan alakul a visegrádi országokban a napi új koronavírusos esetek hétnapos mozgóátlaga. A fordulat első jelei mostanra Magyarországon is látszanak, a régió többi országában pedig már az esetszámok stabil csökkenéséről beszélhetünk. A november elején még messze a legkedvezőtlenebb helyzetben lévő Csehországban az elmúlt három hétben harmadára esett a naponta regisztrált betegszám, jelenleg a lengyelekért aggódhatunk a leginkább.

Igaz, a pozitív mintavételek aránya a régióban mindenütt sokszorosan meghaladja az ötszázalékos határértéket, tehát a napi esetszámok alapján a járvány terjedését vélhetően továbbra is messze alulbecsüljük. Lengyelország kivételével – ahol továbbra is majdnem minden második vizsgálat pozitív eredményre vezet – a pozitív tesztek arányának alakulása is okot adhat némi optimizmusra, Csehországban legalábbis biztosan, és Magyarországon is a javulás jelei látszanak november közepe óta. (Szlovákiában még a hétnapos mozgóátlagok is erősen hullámzanak, valószínűleg a novemberi hétvégéken lebonyolított átfogó tesztprogramok miatt.)

A tesztelés hiányosságai miatt továbbra is érdemes inkább a halálozási adatokat figyelni, még ha a végzetes kimenetelű esetek száma némi késéssel követi is a járvány lefutását. A fertőzéssel kapcsolatos halálozások száma továbbra is csak Csehországban csökken. Ehhez képest Magyarországon és Szlovákiában egyelőre a növekedés ütemének lassulása látható, Lengyelországban pedig még az is kérdéses, hogy sikerült-e fékezni a mutató meredek felfutásán.

A járványt fékező intézkedések szigorúságát mérő Stringency Index szerint – amelynek magasabb értékei a keményebb szabályokra utalnak – mintegy háromhetes késéssel Magyarország is felzárkózott a többi visegrádi országhoz a lezárások tekintetében a november 11-én hatályossá vált rendeletekkel. (Persze az index hasonló értékei korántsem jelentik azt, hogy mindenhol egyforma intézkedések lennének érvényben, ahogy azok betartásában, betartatásában is lehetnek különbségek.) Csehországban pedig már elkezdődött az óvatos újranyitás, az éjszakai kijárási tilalom az eddigi 21 óra helyett 23 órától kezdődik, az üzletek nyitva tartása változik, az általános iskolások visszamehetnek az iskolákba, valamint a közép- és felsőfokú iskolarendszerben is lehetővé válik a személyes oktatás bizonyos órák, kurzusok esetében.

A cseh adatok alapján a keményebb korlátozások meglépése után három-hat héttel várható fordulat a járványstatisztikákban, azonban Szlovákia, de különösen Lengyelország példái óva intenek a messzemenő következtetésektől: ezen országokban egyelőre az október közepe-vége óta érvényben lévő intézkedések ellenére sem következett még be egyértelmű javulás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem úgy szakadt ketté Európa a járványstatisztikák szerint, ahogy vártuk volnaVilágosan elkülönül a nyugati és a keleti-balkáni csoport. Pedig alaphelyzetben sok ember mozog a két országcsoport között.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid-19 koronavírus tesztelés visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.