Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. november 5. 06:29 Adat, Vállalat

Három székre üljünk a gyerektől? A szigorítás betesz a moziknak

Nem az eddig is kötelező maszk, és nem is a termek kapacitásának harmadolása okozhat gondot a moziknak a kormány kedden bejelentett szigorításai közül, hanem az, hogy jelen állás szerint az együtt érkezőket is szét kellene ültetni. Ez biztosan sokak kedvét elveszi a mozizástól – bár az intézkedés hatásának mértékéről eltérnek a vélemények. A piac szereplői most attól az operatív törzstől kérnek állásfoglalást, amely tavasszal hasonló helyzetben már tett engedményeket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPont a második hullám kezdetére pörögtek fel a magyar mozikBár úgy tűnik, a nézők most nem félnek annyira a járvány terjedésétől, mint tavasszal, a moziüzemeltetők mégis bizonytalanul kénytelenek belefutni az őszbe.

 

Lehetne rosszabb, de így is életszerűtlen

Bár a nemzetközi sajtóban egy ideje már lockdown lightként hivatkoznak a koronavírus-járvány második hulláma miatt meghozott intézkedésekre, annyira light kevés helyen lett a korlátozás, mint nálunk. Miközben Orbán Viktor Facebook oldalán a tényleges bejelentés előtt félórával kirakott beharangozó poszt alatt emberek ezrei találgatták, hogy bezárnak-e az iskolák, a kormány nemhogy az oktatáshoz nem nyúlt, de más területeken is csak visszafogott lépéseket jelentett be. A mozik, színházak és sporteseményeknél például az eddigi is kötelező maszkhasználat mellett annyit írtak elő, hogy csak minden harmadik széken ülhetnek nézők.

Még a szektor szereplői között is volt, akit ez meglepett, mert ennél rosszabb forgatókönyvekkel is számoltak.

 

Akadt például olyan forrásunk, aki arra számított, hogy ismét be kell zárniuk.

A helyzet azonban így sem túl rózsás. Az éjjel közzétett jogszabály olyan helyzetet teremt, amely ugyan nem írja elő a mozik bezárását, de eléggé ellehetetleníti a működésüket. A kétszékes kihagyás ugyanis elvileg az együtt érkező családokra, párokra is vonatkozik, márpedig ahogy Buda Andrea, az ország legnagyobb lánca, a 18 Cinema City mozit üzemeltető I.T. Magyar Cinema Kft. PR- és marketing igazgatója lapunknak fogalmazott:

az nem életszerű, hogy a szülők három székre üljenek a gyerekeiktől.

Ugyanezt emelte ki problémaként Liszka Tamás, a Corvint és öt fővárosi művész mozit fenntartó Budapest Film Zrt. vezérigazgatója is, még ha ő nem is látja ennyire sötéten a helyzetet, és bízik benne, hogy így is jönnének nézők.

Mindenesetre úgy tudjuk, hogy szerdán mindkét piaci szereplő, és a mozik közös érdekvédelmi szervezete is állásfoglalást kért az operatív törzstől. Alapvetően arra kíváncsiak, hogy lehet-e az amúgy is egy háztartásban élőket egy csoportba ültetni, és csak a csoportok között kihagyni a helyeket. Erre elvileg van technikai megoldás, a Cinema City például eddig is így működött, azzal az eltéréssel, hogy az egyszerre vásárló nézők csoportjai között korábban nem két csak egy ülés maradt ki.

Nincsenek filmek, szállingóznak a nézők

A kapacitásban valószínűleg nem okozna gondot, ha csak minden harmadik ülést használhatnák ki a mozik, jelenleg ugyanis az elmúlt években megszokottnak nagyjából a harmada a mozik forgalma. Vannak ugyan olyan előadások, ahol harmadháznál többen vannak, de mivel jelenleg nincsenek komolyabb közönséget vonzó filmek a kínálatban (és ebben nem is várható változás), biztosan tudnának játszani a vetítések ütemezésével a cégek. Buda Andrea szerint normál esetben az évnek ebben a szakaszában heti 4-7 premier van a magyar mozikban, most azonban jellemzően csak egy-kettő, és ezek sem igazi húzófilmek, azok premierjét ugyanis folyamatosan elhalasztják a nagy stúdiók, a járvány végére várva.

 

Az I.T. Magyar Cinema Kft. PR- és marketing igazgatója szerint az operatív törzs tavasszal a szabadtéri moziknak hasonló helyzetben megengedte a foglalásonkénti csoportosítást, ezért lát arra esélyt, hogy ezúttal is módosítják a szabályozást.

A kérdés csak az, hogy ennek az ellenőrzése hogyan működhet a gyakorlatban – már ha van erre komoly szándéka a hatóságoknak. A maszkhasználatot eddig alkalomszerűen és meglehetően “puha” módszerrel úgy ellenőrizték, hogy a rendőrök vagy a közterület fenntartók körbenéztek a teremben. Ezentúl valószínűleg vetítés közben kellene azt is kiszúrniuk, hogy a szétültetett családok és barátok a sötétben nem ültek-e egymás mellé, illetve az egymás mellett ülők tényleg egy háztartásban élnek-e.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHollywood kivérezteti a mozikat, de ezzel csak maga alatt vágja a fátSorra halasztják el a szuperprodukciók bemutatóit, mert nincs közönség, így viszont teret vesztenek ott, ahol a helyi filmipar már beindult.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat járvány koronavírus lockdown light mozi Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.