Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. január 31. 12:22 Pénz

Trump barátja megveszi az üzleti és piaci adatokat

A Thomson Reuters eladja legfontosabb üzleti adatszolgáltatói üzletágának 55 százalékát a Blackstone Group nevű vagyonkezelő cégnek, írja a Reuters. Az üzlet értéke egészen gigantikus, 17,3 milliárd dollárt fizet a pénzügyi óriáscég a Reuters pénzügyi és kockázati adatszolgáltató részlegéért. A Reuters Eikon nevű pénzügyi terminálját is működtető részleget külön cégbe szervezik, a Thomson Reuters kisebbségi tulajdonos marad.

A Blackstone (kezelt vagyon: 390 milliárd dollár) nem egyenlő a Magyarországon jelen lévő BlackRock-kal (kezelt vagyon: több mint 6000 milliárd dollár). Utóbbi főleg passzív indexkövető alapokat árul, alacsony díjakkal, és egy Larry Fink nevű, demokrata irányba hajlónak mondott pénzember irányítja. A Blackstone Group viszont egy aktív magántőkealapként működik, magasak a díjai, irányítóját pedig Steven Schwarzmann-nak hívják. A BlackRock eredetileg a Blackstone kötvényüzletága volt, de 1995-ben kettévált a két cég.

A konzervatív republikánusnak tartott Schwarzmann régi barátja Donald Trump amerikai elnöknek, ő volt az elnök üzleti tanácsadói bizottságának elnöke, amíg az fel nem oszlott, miután Trump a rasszista tüntetők felé kikacsintó nyilatkozatot tett tavaly augusztusban. Amikor korábban Obama elnök kilátásba helyezte a tőkejövedelmek megadóztatását, akkor Schwarzmann Hitler Lengyelország elleni 1939-es támadásához hasonlította az ötletet (később ezért bocsánatot kért).

A Reuters részlegének felvásárlásával Schwarzmann most egy másik milliárdos, Michael Bloomberg versenytársa lesz – utóbbi New York korábbi, mérsékelt liberális polgármestereként is ismert több tíz milliárd dolláros vagyona mellett. Az üzleti adatszolgáltatás óriási üzlet, és hagyományosan a Bloomberg és a Thomson Reuters uralja a piacot (ahogy az üzleti hírügynökségként is ők a legnagyobbak), a Bloombergé kb. a piac harmada, a Reuters-é az ötöde. A kisebb szolgáltatóknak (például a FactSetnek) csak minimális részesedése van. Főleg azért vonzó ez a piac, mert nagy hozzáadott érték van a céges és piaci információk összegyűjtésében és tálalásában: nem kell igazán nagy beruházás hozzá, a keresleti oldalon pedig a pénzzel legjobban eleresztett cégek és pénzügyi szakemberek állnak.

Forrás: Burton-Taylor.

De azért vannak kihívások is, például egyre több startup próbálkozik megtörni a duopóliumot, és az internetes technológiák terjedése miatt könnyebb lett alternatív forrásból összeszedni a pénzügyi információkat. A Reuters hírügynökséget és adatszolgáltatót egyébként 2008-ban vette meg a kanadai Thomson család, és elemzők szerint nem sikerült a Bloomberghez mérhetően nyereségessé tenniük.

A Blackstone-nak, ha nagyot akar szakítani az üzleten, nagyjából 40 százalékkal kellene növelnie az adatszolgáltatás üzletág bevételeit, ami ebben a piaci környezetben nem tűnik nagyon egyszerű feladatnak. Ez talán meg is magyarázza a piaci reakciót: a vevő Blackstone részvényei 2 százalékot estek, az eladó Thomson Reuters részvényei viszont közel 7 százalékot emelkedtek a bejelentés után.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz adatszolgáltató bloomberg reuters üzleti hírek Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.