Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. szeptember 8. 10:46 Élet, Közélet

A kata tervezett változása több ezer orvos munkáját tolhatja a szürke zóna felé

A magyar magánegészségügyi szolgáltatók legnagyobb szereplőit tömörítő Primus szövetség azt javasolja a törvényhozóknak, hogy az önálló tevékenységet folytató orvosok szolgáltatására ne vonatkozzon az egyszerűsített adózás (kata) szabályainak jövő évi szigorítása.

Leitner György, a Primus elnöke azt mondta, a szervezet egyetért a tervezett kata-változtatások céljával, vagyis azzal, hogy megakadályozzák a kata mögé bújtatott színlelt munkavállalást, az orvosok esetében azonban ennek felvetését nem tartják indokoltnak, alkalmazása pedig káros lehet.

A tervek szerint azok a kifizetők, amelyek egy évben több mint 3 millió forint értékben vesznek igénybe szolgáltatást egy katás vállalkozótól, 40 százalékos adót fizetnek. A Primus becslései szerint 5-6 ezer orvos lehet ma Magyarországon, aki önálló tevékenységként vállalkozói formában (is) végzi a munkáját és katázik, és az ő adóterheiket indokolatlanul növelheti meg a módosítás.

Érvelésük szerint ugyanis egy orvosnál nem lehet jellemző a színlelt munkavállalás, hiszen sosem egy munkáltató (vagy szerződéses partner) mondja meg, és utasítja az orvost, hogy hogyan gyógyítson. Ráadásul Magyarországon sok orvos több szolgáltatónál dolgozik, és egyenként is eléri a 3 milliós bevételi határt.

A Primus tagvállalatai szerint jelentős áremelésre kényszerülhetnek a szolgáltatók, ha a 3 milliós szabály alól az orvosaik után nem kapnak mentességet, és ez a szürke zóna felé mozdíthatja el a szektort. Mivel Magyarországon becslések szerint összesen körülbelül 500 ezer katás vállalkozó van, vagyis az orvosok aránya durván egy százalék, a tőlük beérkező plusz adóbevétel elenyésző lenne, a szektor szürke zóna felé csúszása viszont nagy károkat okozna, az orvosok elvándorlási hajlandóságát is növelhetné.

A Primusnak kész javaslatcsomagja van a kata mellett arra is, hogy a hálapénztől az orvosok tervezett bérrendezése kapcsán hogyan szabaduljon meg az egészségügy, és a magán-, illetve állami szolgáltatók hogyan működjenek együtt úgy, hogy a szektor működése átlátható, teljesen kifehérített legyen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet adózás egészségügy KATA orvos Primus szürke zóna vállalkozók Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.