Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. szeptember 2. 11:41 Tech

Átvette az uralmat a nap és a szél az új erőművek között

Tavaly történt meg először, hogy az új erőműveken belül már a szél- és a napenergia került többségbe – derül ki a Bloomberg energetikai kutatócégének adatsorából.

Eszerint 2019-ben világszerte 119 gigawatt naperőművi kapacitást telepítettek, amely az összes energiatermelő beruházás 45 százaléka, ha pedig a szelet is hozzávesszük, akkor arányuk a kétharmadot is meghaladja. 2010-ben az együttes részesedésük még a 25 százalékot sem érte el, azaz szűk egy évtized alatt hatalmas előrelépés történt, köszönhetően a technológia fejlődésének, olcsóbbá válásának, illetve a klímavédelmi törekvéseknek.

A technológia széles körű előretörését jelzi, hogy tavaly 81 országban telepítettek legalább egy megawatt napelemes kapacitást. A tíz legjelentősebb beruházó országot az alábbi grafikon mutatja:

 

Ami a fosszilis tüzelőanyagokat használó beruházásokat illeti, a 2010-ben egyharmados arányával még első helyen álló gázerőművek üzembe helyezése évtizedes mélypontra esett. A szén esetében azonban 2018-hoz képest növekedés történt, mert akkor csak 19 gigawatt szenes hőerőmű-kapacitás lépett termelésbe, tavaly viszont 39 gigawatt. Ez 29 százalékos részaránynak felel meg az összes új erőmű mezőnyében.

Nem meglepő módon a teljes energiatermelésben ennél nagyobb a szén részesedése, tavaly 35 százalék volt, míg a megújulók – a vízenergiát is beleszámítva – 27 százalékot hoztak össze. Az utóbbi értéke 2010-ben 20 százalék volt, látszik tehát, hogy ebben a tekintetben nincs olyan gyors előrelépés, mint amire a klímavédelmi célok eléréséhez szükséges lenne.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRekordok és negatív áramár – egy napsütéses tavasz tanulságaiA jelenlegi folyamatok alapján idővel egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a rugalmatlanul működő szén- és atomerőművek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech megújuló energia naperőmű szélenergia szénenergia Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.