Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. augusztus 27. 18:00 Vállalat

A magyar boltos azt szeretné, ha kevesebb és kisebb üzletben, de többet vásárolnánk

A magyar piacon aktív kiskereskedelmi cégek a járvány első hullámának lecsengése után egyértelműen arra törekednek, hogy növeljék az eladási kapacitásaikat – ez derül ki az egyebek mellett ingatlan-bérbeadással és létesítményüzemeltetéssel foglalkozó CBRE Magyarországon és Csehországban végzett friss kutatásából. A kérdőívre adott válaszokból az is kiolvasható, hogy nem csupán a forgalom növelése a cél, hanem a hatékonyság javítása is.

Az értékesítési kapacitás növelése*Ez jelentheti például azt, hogy nagyobb mennyiségű és/vagy többféle árut tud a boltban kínálni, amihez például új elrendezés, berendezés vagy logisztika kell. után a második legnagyobb arányban adott válasz ugyanis az, hogy a kereskedők kevesebb üzletet szeretnének fenntartani, és viszonylag magas azoknak az aránya is, akik mindezt kisebb négyzetméteren, jobb helyre költözve szeretnék elérni.

 

 

Borbély Gábor, a CBRE üzletfejlesztési és kutatási igazgatója azt mondta nekünk, nem kell tartani attól, hogy a kevesebb üzlet és a kisebb méret miatt üresen maradnak az ingatlanok, mert a piacon a kereslet így is nagyobb marad a kínálatnál. Sokkal inkább átrendeződés várható, ennek egyik látványos eleme például, hogy a korábban csak a város széli nagy bevásárlóközpontokban megtalálható üzletek kicsinyített verziói megnyílnak a belvárosokban is, az utóbbi időben a sportboltok mutattak erre jó példát.

A trend a koronavírus-járvány előtt is ugyanez volt, most legfeljebb a változás üteme gyorsulhat fel. A háttérben egyértelműen a netes értékesítés növekedése áll, a kereskedők erre koncentrálnak, miközben a hagyományos boltjaikat méretben és számban is mérséklik.

A kutatásból egyébként kiderült, hogy a járvány miatti korlátozások heteiben gyakorlatilag minden kereskedő (98 százalék) megpróbálta újratárgyalni a bérleti szerződéseit, a válság miatt enyhítést kért. Talán meglepő, de 84 százalék kapott is valamilyen segítséget: 71 százalék mondta azt, hogy a bér átmeneti csökkentését el tudta érni, 24 százaléknak még azt is sikerült letárgyalnia, hogy átmenetileg ne fizessen bérleti díjat*A két kategória között volt átfedés..

A CBRE Magyarország mellett Csehországban is elvégezte a felmérést, de ott egészen más eredmény született, mert a cseh kormány a magyarral ellentétben pénzügyi segítséget nyújtott a szektornak. A cseh modellben a bérbeadónak el kellett engednie a bérleti díj 30 százalékát, a maradék 70 százalékból pedig 50-et az állam átvállalt, vagyis a bérlőnek három hónapig csak 20 százalékot kellett kifizetnie. A megkérdezett cseh bérlők 39 százaléka mondta azt, hogy igénybe vette ezt a támogatást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kereskedelmi ingatlanok piacát is fejre állítja a válságA kereskedelmi ingatlanok jelentősebb árcsökkenése várható a járványban leginkább érintett ágazatokban, például a hotelek, éttermek és kávézók esetében.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat boltméret CBRE felmérés ingatlan járvány kiskereskedelem koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.