Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. augusztus 12. 17:54 Tech

A Facebook már olyan fontos, hogy bármi áron meg kellene menteni

A Facebook a 2,6 milliárd felhasználójával a világ jelentős részén gyakorlatilag az első számú kommunikációs felületté vált, a kapcsolattartás, a kereskedelem vagy akár a politikai szerveződés sok helyen szinte ellehetetlenülne, ha az amerikai cég megszüntetné a szolgáltatását. Bár nehéz elképzelni, hogy ez megtörténne, lehetetlennek mégsem mondható, hiszen végső soron üzleti alapokon működő magánvállalatról van szó. Ebben a szélsőséges esetben azonban a Facebook összes adatkezelési botránya és vitatott gyakorlata ellenére

a kormányok valószínűleg a közösségi portál megmentésére sietnének

az Oxfordi Egyetem kutatói, Carl Öhman és Nikita Aggarwal tanulmánya szerint.

A Facebook esetleges megszűnése a legrosszabbul a fejlődő országokban élőket érintené, akiket nemcsak az ismerőseikkel való kapcsolattartásban segít a portál, hanem a független és kritikus információk elérésében is. Csőd esetén ráadásul súlyos adatkezelési problémák merülnének fel: az ezt követő eljárás során akár a felhasználókról tárolt információk átadása is szóba jöhet más szervezetek számára, de már az is tömegeknek okozhat hatalmas kellemetlenséget, ha a profiljuk egyszerűen megsemmisülne. Sőt, hosszabb távon egyelőre nehezen felbecsülhető, de valószínűleg egyedülálló értékű adatvagyon halmozódik a Facebook szerverein, ami segítheti a mai kor történéseinek dokumentálását és későbbi megértését.

A 2008-as válság egyik nagy tanulsága volt, hogy még az olyan megingathatatlannak tűnő nagyvállalatok is akár pillanatok alatt tönkremehetnek, mint a Lehman Brothers. A legfontosabb pénzügyi vállalatok helyzetét azóta még inkább kitüntetett figyelemmel kísérik a kormányok, hogy szükség esetén kisegíthessék őket, ami a szerzők szerint a Facebook és a hozzá hasonló jelentőségi technológiai cégek eseteiben is szükséges. Aggarwal a Guardiannek nyilatkozva hozzátette, hogy az állami biztosítékokért cserébe a Facebooknak az adatkezelés, a hirdetések, a szólásszabadság és a gyűlöletbeszéd területén szigorúbb előírásoknak kellene megfelelnie.

Továbbá a Facebooknál tárolt adatok digitális örökséggé nyilvánítását is javasolják a kutatók. Ez az ötlet nem teljesen eredeti – a Twitter már 2010-ben a kongresszusi könyvtár rendelkezésére próbálta bocsátani a felhasználók bejegyzéseit -, és nem is könnyen megvalósítható a sokszor privát, zárt körben megosztott, személyes tartalmak miatt. Mindenesetre Öhman és Aggarwal szerint az adatvagyon fennmaradását akár az UNESCO világörökségi helyszínek védelmét célzó tevékenységéhez hasonló módon szavatolhatják majd a cégtől független szervezetek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA legnagyobb hirdetők próbálnák észhez téríteni a Facebookot, egyelőre kevés sikerrelA hirdetők bojkottja nem fogja megroppantani a céget, de ha nem maradnak szövetségesei, könnyen feldarabolhatja egy új amerikai kormányzat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech állami támogatás csőd facebook Mark Zuckerberg Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.